De pagina wordt geladen...

Bovag logo

Veelgestelde vragen over auteursrechten

Je hebt je aangemeld voor de BOVAG-korting op auteursrechten. Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de auteursrechtenafdracht.

Veel bedrijven hebben voor medewerkers of klanten muziek of een nieuwszender aanstaan in de showroom, kantoor, werkplaats, wachtruimte of bedrijfsrestaurant. Of zij draaien wachtmuziek aan de telefoon. In Nederland is bij wet geregeld dat een bedrijf hiervoor een vergoeding moet betalen aan auteurs- en naburige rechtenorganisaties. Voor het afspelen van muziek betaal je auteursrechtenafdracht aan Buma/Sena, voor tv-gebruik betaal je aan Videma.

Je ontvangt dubbele korting

BOVAG-leden ontvangen 33,3% korting op hun auteursrechtenafdracht aan Buma, Sena en Videma. Omdat je je via BOVAG hebt geregistreerd, ontvang je daar bovenop nog eens 15% korting op de afdracht aan Buma en Sena en 7% korting op de afdracht aan Videma. Op deze pagina vind je meer informatie over het tarief van Sena voor komend jaar, en antwoorden op veelgestelde vragen.

Tarief Sena in 2025

Sinds 2021 hebben ook Amerikaanse producten/muzikanten recht op een vergoeding voor het afspelen van hun muziek. Dit heeft te maken met een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. BOVAG en andere brancheverenigingen hebben met Sena afgesproken dat er sindsdien een (tijdelijke) toeslag geldt op de tarieven. Deze toeslag bedraagt in 2025 26,6%, net als in 2024. BOVAG blijft zich richten op de gezamenlijke lobby in Europa met als doel een wetswijziging op EU-niveau, zodat de toeslag weer kan komen te vervallen.

Veelgestelde vragen over de registratie via BOVAG

Opgave gebeurt per vestiging. Voor organisaties vanaf tien vestigingen is een handige invullijst aan te vragen. Stuur een e-mail naar auteursrechten@bovag.nl. Zet in de onderwerpsregel 'aanmeldformulier auteursrechten meerdere vestigingen' en vermeld in de e-mail jouw (bedrijfs)naam en adres.

De hoogte van de vergoedingen wordt vastgesteld op basis van diverse parameters zoals oppervlakte (m2) en aantal FTE's. De vergoedingen worden in principe jaarlijks geïndexeerd. De tarieven op de factuur zijn gelijk aan de prijslijsten van de auteursrechtenorganisatie.

Niets, je ontvangt de factuur vanzelf.

Kloppen bepaalde gegevens niet op de factuur die je krijgt van BOVAG, voor de afdracht aan Buma en Sena (muziek)? Je kunt tot 8 dagen na de verzenddatum van de factuur wijzigingen doorgeven. Je kunt een e-mail met de juiste gegevens sturen naar auteursrechten@bovag.nl. Na de termijn van 8 dagen kan er niks meer aangepast worden. Wijzigingen kunnen dan pas het volgende jaar doorgegeven worden in de periode van oktober tot en met december. Je kunt wijzigingen doorgeven via het aanmeldformulier op mijn.bovag.nl/auteursrechten.

Voor de afdracht aan Videma (beeld) ontvang je rechtstreeks een factuur van Videma. Op de factuur staat vermeld hoe je wijzigingen kunt doorgeven.

Je kunt voor jouw afdracht aan Buma en Sena jaarlijks tot 8 dagen na verzending van de factuur door BOVAG wijzigingen doorgeven. Dit je doe je door een e-mail met de juiste gegevens te sturen naar auteursrechten@bovag.nl. Vervolgens overleggen wij deze aanpassing met de auteursrechtenorganisatie. Indien zij akkoord gaan, ontvang je van ons een factuur met daarop de mutaties.

Van oktober tot en met december kun je wijzigingen voor het volgende jaar ook doorgeven door het aanmeldformulier op mijn.bovag.nl/auteursrechten opnieuw in te vullen.

Als je vorig jaar al hebt meegedaan, hoef je je niet opnieuw te registreren. Je ontvangt automatisch een factuur. Is er ondertussen iets gewijzigd? Vul dan het aanmeldformulier opnieuw in.

BOVAG raadt aan om jezelf niet af te melden voor deelname tenzij je jouw bedrijf beëindigt. Gebruik je geen muziek meer? Dan kun je deze mutatie doorgeven door een e-mail te sturen naar auteursrechten@bovag.nl.

Heb je je voor de afdracht geregistreerd via BOVAG? Stuur de factuur van Buma of Sena aan auteursrechten@bovag.nl met het verzoek een credit te regelen bij SCAN.

De facturering van Videma loopt via Videma zelf. Als je een aanmaning krijgt, kun je contact opnemen met Videma.

Doe je nog niet mee? Meld je dan in de periode van oktober tot en met december aan via mijn.bovag.nl/auteursrechten. Wil je hier niet aan meedoen, dan moet je de factuur gewoon betalen.

Controle is niet 100% uitgesloten. Wél is het zo dat je een streepje voor hebt bij de rechtenorganisaties. Als je jouw registratie naar waarheid invult, heb je ook geen probleem als er controle is.

Nee, je hoeft verder niets te doen. BOVAG geeft aan Buma, Sena en Videma door dat je meedoet via BOVAG.

Veelgestelde vragen over auteursrechten

Artiesten, componisten, liedjesschrijvers en tv-makers zijn ook ondernemers die rond moeten komen van hun werk.

Zonder het bestaan van rechteninstanties zou je de toestemming voor het gebruik van elk muziek- en videowerk met elke muziekmaker/artiest/tv-maker los moeten regelen. Dat is praktisch ondoenlijk en onbetaalbaar. De auteurswet regelt de afspraken over afdracht van vergoedingen aan rechthebbende.

Registratie is altijd nodig, ook indien een bedrijf niet licentieplichtig is. Bedrijven met twee of meer werknemers vallen onder de licentieverplichting. Uitgesloten is muziek in de auto, wat belangrijk is voor rijschoolhouders.

Zonder het bestaan van rechteninstanties zou je de toestemming voor het gebruik van elk muziekwerk met elke muziekmaker/artiest los moeten regelen. Dat is praktisch ondoenlijk en onbetaalbaar.

Door de rechtenafdracht aan tv- en muziekmakers in één keer te regelen wordt de administratieve last juist enorm verminderd. Overigens zijn organisaties zoals Buma en Sena voortdurend actief de lasten verder te verminderen, door maatwerkafspraken zoals die met BOVAG. Wanneer je je via BOVAG registreert, krijg je 15% extra korting op jouw afdracht aan Buma/Sena en 7% extra op jouw afdracht aan Videma.

Buma/Stemra (volledige naam) behartigt de belangen van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers in Nederland. Voor het afspelen van muziek in jouw onderneming heb je toestemming nodig.

Buma verleent die toestemming namens de aangesloten componisten, liedjesschrijvers en muziekuitgevers. Buma sluit licenties met muziekgebruikers en keert de door haar geïncasseerde vergoedingen uit aan de rechthebbenden.

Buma/Stemra incasseert vergoedingen bij muziekgebruikers en verdeelt ze over de muziekauteurs (schrijvers van muziek) die lid zijn. Auteurs zijn net als jij ook ondernemer. Alleen hebben zij een ander verdienmodel dan je in jouw bedrijf kent. De wetgever heeft dit voor hen geregeld in de auteurswet.

Het geld dat ze ontvangen, verdelen ze op basis van het soort gebruik over de muziekauteurs van wie creaties gebruikt zijn.

Sena incasseert voor haar rechthebbenden, artiesten (uitvoerende muzikanten) en producenten, een vergoeding als hun werk in het openbaar door derden ten gehore wordt gebracht.

Openbaar maken betekent in deze context het afspelen van muziek buiten de huiselijke kring, bijvoorbeeld het gebruik van muziek in showrooms, magazijnen, kantine en werkplaatsen.

Sena verstrekt de benodigde toestemming van artiesten en producenten via licenties. De geïncasseerde vergoedingen worden zo snel als mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten doorbetaald aan Sena’s rechthebbenden.

Buma regelt het auteursrecht van de componist en/of tekstdichter, terwijl Sena de zogenoemde naburige rechten van de uitvoerende artiest en/of producent regelt. Dit zijn twee verschillende rechten waarvoor ook twee verschillende organisaties actief zijn.

Alles wat op tv wordt uitgezonden heeft een rechthebbende. Deze rechthebbende heeft volgens de Auteurswet het exclusieve recht op openbaarmaking. Videma fungeert als een intermediair: je krijgt de noodzakelijke toestemming voor het vertonen en de vergoeding die je betaalt.

Er bestaan zeer veel verschillende soorten tv-programma's: speelfilms, (soap)series, documentaires, spelprogramma's, sportuitzendingen enzovoorts. Maar of het nu gaat om een sportevenement of een film, alles wat op tv wordt uitgezonden, is ooit gemaakt en heeft een rechthebbende. Deze rechthebbende heeft volgens de Auteurswet het exclusieve recht op openbaarmaking. Hij kan aan een derde toestemming geven voor openbaarmaking, en in ruil daarvoor een vergoeding vragen.

Het ondoenlijk van elk programma steeds de juiste rechthebbende te achterhalen: het gaat immers om tienduizenden uitzendingen die eigendom zijn van duizenden rechthebbenden van over de gehele wereld

Met een licentie Videma los je dit probleem op. Videma fungeert als een intermediair: je krijgt de noodzakelijke toestemming voor het vertonen en de vergoeding die je betaalt, komt via Videma terecht bij de rechthebbenden.

SCAN (Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten) is de serviceorganisatie van Buma en Sena. Zij verzorgen de administratieve afhandeling van de muzieklicenties. SCAN verstuurt namens deze twee rechtenorganisaties ook de facturen.

Doe je mee met de collectieve regeling via BOVAG? Dan ontvang je geen factuur van SCAN.

Over narrowcasting hoef je geen afdracht te betalen. Vul in dat geval nee in bij gebruik van beeld.

Nee, om muziek te draaien in bijvoorbeeld je garage, werkplaats, winkel of op kantoor, is er toestemming nodig van de maker van die muziek. Buma verleent die toestemming voor alle muziekauteurs en -uitgevers die aangesloten zijn.

Of er muziek gebruikt wordt met een commercieel of een niet-commercieel doel, maakt niet uit. Het muziekauteursrecht kijkt alleen naar het gebruik en of er entree wordt gevraagd doet er niet toe.

Er zijn aanbieders van rechten-inclusieve muziek. Dit is muziek die bedacht, geschreven en gemaakt is door personen die niet aangesloten zijn bij Buma en Sena. Dit is over het algemeen achtergrondmuziek gemaakt door minder bekende artiesten, en geen populaire muziek zoals op de radio te horen is. Over deze rechten-inclusieve muziek hoef je geen afdracht aan Buma te betalen. Maar let op: als je rechten-inclusieve muziek afspeelt, ben je hiervoor sinds 1 januari 2024 wel een vergoeding verschuldigd aan Sena. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Mogelijk verandert dit in de toekomst door Europese rechtspraak. BOVAG houdt ontwikkelingen in de gaten en informeert je als er veranderingen zijn.

In de gebruikersvoorwaarden van streamingdiensten zoals Spotify staat dat het alleen bestemd is voor niet-commercieel gebruik. Muziek van Spotify mag je dus nooit via een geluidssysteem in jouw bedrijf afspelen. Medewerkers mogen de muziek binnen jouw bedrijf wel beluisteren via een koptelefoon.

Vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via auteursrechten@bovag.nl. Alle informatie over auteursrechten vind je ook terug op mijn.bovag.nl/auteursrechten.

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.