Omgevingswet

Laatste update 10 januari 2024 Leestijd: 3 min

01 Eén loket voor jouw vergunningen

Sinds 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Deze Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. Voorheen had je als ondernemer met verschillende wetten en loketten te maken. Dit alles is nu gebundeld in één Omgevingswet. Je krijgt met deze wet te maken als je bijvoorbeeld plannen hebt om jouw pand te verbouwen, een evenement wilt organiseren, of als een bedrijf in jouw buurt het bedrijfspand wil vergroten. De vergunning die jouw gemeente, het waterschap of de provincie jou voor 1 januari 2024 heeft verleend, blijft ook onder de nieuwe Omgevingswet geldig.

De Omgevingswet wet voegt wetten samen en vereenvoudigt de regels voor veel van wat je buiten ziet, ruikt en hoort. Je kunt hierdoor in één keer kennisnemen van de regels en voorschriften van de verschillende bestuurslagen: jouw gemeente, waterschappen, provincies en Rijk. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven en is op 1 januari 2024 in werking getreden.

De belangrijkste wijzigingen op een rij

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:
  • Het Omgevingsloket is het loket waar je sinds 1 januari 2024 online een vergunning kunt aanvragen, een melding kunt doen of aanvullende informatie kunt doorgeven.
  • De bestemmingsplannen van  jouw gemeente zijn per 1 januari 2024 omgevormd tot een omgevingsplan. Een omgevingsplan bevat niet alleen informatie over de bestemming van een plek. Het omvat ook regels voor geluid, bodem – en soms ook voor zaken als energiemaatregelen en duurzaamheid.
  • De Omgevingswet zorgt ervoor dat de overheid sneller beslist over jouw vergunningaanvragen. Een korte procedure is het uitgangspunt in de Omgevingswet. De beslistermijn is bij een korte procedure normaal gesproken maximaal 8 weken. Met een mogelijke verlenging van 6 weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Wanneer jouw vergunningaanvraag complex is, kan het zijn dat jouw aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. In dat geval is de beslistermijn langer.

Het Omgevingsloket

Als je plannen hebt om te (ver)bouwen, heb je misschien een vergunning nodig, of je moet daar melding van doen. Sinds 1 januari 2024 kun je de melding doen in het nieuwe Omgevingsloket. Wat kun je doen in het Omgevingsloket?
  • In het Omgevingsloket kun je zien of er een vergunning of melding nodig is voor jouw (bouw)project.
  • Je kunt een vergunningaanvraag starten of een melding indienen.
  • Je kunt op een kaart zien welke landelijke en lokale regels op een locatie gelden.
  • Je kunt aangeven wat je aan participatie hebt gedaan en wat het resultaat daarvan was.
  • In het Omgevingsloket staat een overzicht met de aanvragen en meldingen die je hebt gedaan.
  • Meer uitleg over het nieuwe Omgevingsloket vind je in het loket bij de knop ‘Hulp nodig?’.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring