Bereken uw liquiditeitsbehoefte

Laatste update 09 april 2020 Leestijd: 3 min

Hoeveel geldmiddelen heeft u nodig? De coronamaatregelen brengen veel ondernemers in liquiditeitsproblemen en om dit tijdig te kunnen signaleren, stelt BOVAG een model voor een liquiditeitsbegroting ter beschikking. Ook handig wanneer u beroep wilt doen op een van de noodmaatregelen van de Rijksoverheid zoals BMKB.

Voor veel ondernemers is het maken van een liquiditeitsbegroting geen onderdeel van hun routine. Daarom heeft BOVAG een Excel-bestand gemaakt, waarmee u voor uzelf inzichtelijk kunt maken hoe lang uw bedrijf nog vooruit kan met de beschikbare geldmiddelen. Een liquiditeitsbegroting heeft u ook nodig wanneer u bij uw bank een beroep wilt doen op bijvoorbeeld het BMKB-krediet, één van de noodmaatregelen van de Rijksoverheid, In het Excel-model vindt u ook een tabblad met ‘tips voor meer liquiditeit’, waarin de verschillende noodmaatregelen staan opgesomd en wat u nog meer kan doen om uw liquiditeitspositie te verbeteren. 

Verschillende scenario’s 

Een liquiditeitsbegroting in de tijd van de coronacrisis is een begroting per week, waarmee tijdig kan worden vastgesteld of en wanneer er een dreigend tekort ontstaat. Ons advies is om conservatief te zijn in uw liquiditeitsbegroting, zodat er ruimte blijft voor het opvangen van tegenvallers. Maak daarom ook verschillende liquiditeitsbegrotingen door met verschillende scenario's te werken. Tot welk niveau kan de omzet in uw bedrijf wegvallen terwijl de kosten doorlopen en er voldoende liquiditeit beschikbaar blijft? 

Voorbeeld 

Het model is voor alle branches te gebruiken. Ter inspiratie is de liquiditeitsbegroting ingevuld voor een bedrijf dat nieuwe en gebruikte producten verkoopt en een magazijn en een werkplaats heeft, zoals de meeste auto-, fiets-, motor-, caravan-, aanhangwagen- en truckbedrijven. Maar deze opbrengsten- en kostenregels kunt u direct overschrijven met bijvoorbeeld brandstoffen, shop en wasplaats wanneer uw bedrijf een tankstation betreft. Het eerste tabblad ‘toelichting’ beschrijft hoe u het model het beste kunt gebruiken. En op het laatste tabblad vindt u het invulmodel ‘liquiditeitsbegroting per week’. 

Vraag hulp 

De coronacrisis brengt veel onzekerheid met zich mee en vanzelfsprekend maakt u zich zorgen over wat er allemaal kan gebeuren. Vraag daarom ook tijdig hulp bij uw accountant of financieel adviseur. Ook voor het maken van een liquiditeitsbegroting, wanneer u er zelf niet uit komt. BOVAG trekt op met veel adviseurs om u door deze moeilijke periode heen te helpen. Wanneer u ergens vast loopt, neem dan contact op met uw BOVAG-accountadviseur. De adviseur zelf of iemand in het BOVAG-netwerk gaat dan op zoek naar een antwoord op uw vraagstuk.

Dowload

Download hieronder het Excel-bestand om uw eigen liquiditeitsbegroting te maken (met bladbeveiliging).Bent u vertrouwd met het werken met Excel dan kunt u werken met de versie zonder bladbeveiliging. U kunt de begroting dan helemaal naar eigen inzicht inrichten. Bent u minder vertrouwd met excel en wil u niet het risico lopen om formules die in de begroting gebruikt worden te overschrijven gebruik dan bovenstaande versie met bladbeveiliging.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring