Waar moet je op letten als je een bedrijfspand bezit of gaat kopen of gaat (ver)huren?
- Wanneer je onroerend goed gaat aanschaffen of wanneer het al jouw eigendom is dien je goed na te gaan in het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) wat de activiteiten mogen zijn op de locatie. Als het omgevingsplan namelijk geen andere activiteiten toelaat dan de huidige, dan ben je gebonden met het kopen, verkopen of verhuren van het pand binnen het huidige kader en zijn de mogelijkheden beperkt. Ga daarom voordat je een pand (ver)koopt of huurt goed na wat de mogelijkheden zijn. Je kan anders voor vervelende situaties komen te staan wanneer het omgevingsplan veel mogelijkheden uitsluit. Er zijn mogelijkheden om zelf bij de gemeente te vragen het omgevingsplan aan te passen en ook de Antea Group kan jou hierin bijstaan.
- Ga je jouw bedrijfspand (gedeeltelijk) verhuren en is het pand nog gedeeltelijk gefinancierd door de bank of onderpand voor andere financieringen, dan moet je vooraf toestemming hebben van de bank voordat je jouw bedrijfspand mag verhuren. Ga de voorwaarden en condities dan ook na van de financieringsovereenkomsten en breng vooraf de bank op de hoogte van jouw voornemen. Mogelijk zijn er ook andere partijen die je over dit voornemen moet informeren, bijvoorbeeld vanwege daarover gemaakte afspraken in een dealerovereenkomst of een overeenkomst ter financiering van jouw voorraad.
- Het onderbrengen van het bedrijfspand in een aparte onroerend goed B.V. zorgt ervoor dat de verkoop van het bedrijf makkelijker te structuren en financieren is. Het is daarbij belangrijk om een goede huurovereenkomst te hebben met de onderneming die je gaat verkopen. De betaalde huursom moet marktconform zijn. Dit geeft en een eerlijk beeld van de resultaten in het bedrijf dat je gaat verkopen en een betrouwbaar inzicht in de waarde van het onroerend goed in verhuurde staat. Raadpleeg een makelaar voor een goede taxatie van de huurwaarde van het onroerend goed. Je hebt deze taxatie ook nodig voor (her)financiering door de bank. De bank zal eisen stellen aan de taxatie. Stem daarom vooraf met de bank af aan welke voorwaarden een taxatie dient te voldoen.
- Zorg dat een aantal zaken zo goed mogelijk in orde zijn wanneer je het bedrijfspand laat taxeren. Factoren die de taxatiewaarde van een pand beïnvloeden zijn onder andere de staat van het onderhoud, het op orde hebben van bouwkundige zaken, milieuaspecten zoals het energielabel, bodemonderzoek (schoongrondverklaring), mogelijke aanwezigheid van asbest en de op de locatie afgegeven vergunningen (omgevingsplan v/h bestemmingsplan) en kadastrale gegevens zoals perceelgrenzen, eventuele erfdienstbaarheden, ligging en bereikbaarheid.
- Als je een bedrijfspand koopt, zit je vermogen waarschijnlijk voor een belangrijk deel, of volledig, in het pand. Dit vermogen kan je dan niet meer voor jouw bedrijf gebruiken. Wees je hiervan bewust, want je zal ook een deel eigen vermogen nodig hebben om in andere zaken van jouw bedrijf te investeren.
- En wanneer je vastgoed jouw beoogde pensioen is dan is de grotere vraag: hoe ziet het inkomen van jou als ondernemer er uit wanneer je gestopt bent met je bedrijf? Wat heb je nodig om in jouw levensonderhoud te voorzien? Fiscale en juridische aspecten spelen hierbij een rol. Maar mogelijk is ook een bank van invloed op de afwegingen die je kan maken. Want is het bedrijfspand bijvoorbeeld onderpand voor schulden van het bedrijf? Is er sprake van een restschuld als het bedrijf verkocht is? En is het volgens de voorwaarden van de bank toegestaan om het bedrijfspand te verhuren? Dit zijn vragen die dan beantwoord moeten worden, zodat je de juiste keuzes kan maken. Laat je hierin bijstaan door een deskundig financieel adviseur.