Er is schaarste in Nederland aan bouwgrond met een woonbestemming. Het kan daardoor interessant zijn om te onderzoeken of de grond waarop jouw bedrijfspand staat geschikt is voor projectontwikkeling. Omdat dit voor veel ondernemers een complex vraagstuk is zoeken veel ondernemers hierin de samenwerking met een projectontwikkelaar.
Projectontwikkelaars in onroerend goed kunnen vele gedaanten hebben. Er zijn grote projectontwikkelaars zoals de grote bouwbedrijven, beleggingsmaatschappijen en pensioenfondsen. Een kwart van de nieuwbouwwoningen in Nederland wordt door de twintig grootste projectonwikkelaars gebouwd. Maar soms doen ook plaatselijke aannemers, makelaars of woningbouwcoöperaties aan projectontwikkeling.
Een vastgoed project is voor de grote projectontwikkelaars grofmazig interessant binnen de volgende kaders:
| |
---|
De locatie moet geschikt zijn voor (midden)huurwoningen, koopwoningen, woon-zorg voorzieningen, kantoorpanden en winkels. | Het moet mogelijk zijn voor de projectontwikkelaar om volledig of voor een deel in deze gebouwen te investeren om deze vervolgens weer door te verkopen of te verhuren. De projectontwikkelaar wordt dus volledig of gedeeltelijk eigenaar van het onroerend goed. |
De grotere projectontwikkelaars investeren veelal in woningen of appartementen vanaf 30 wooneenheden. Voor woningbouw moet je dan denken aan een kaveloppervlak vanaf 5.000m2 en vanaf 1.000m2 voor een appartementsgebouw. | Het vastgoed waar in deze projectontwikkelaars investeren bevindt zich voornamelijk in de Randstedelijke provincies en de grotere steden in de periferie zoals Groningen en Zwolle. |
Is jouw grond geschikt voor projectontwikkeling?
- Het vertrekpunt is een eerste inventarisatie of jouw grond geschikt is voor projectontwikkeling. Relevant hierbij zijn onder andere de oppervlakte van de grond, ontwikkelingen op aangrenzende percelen, de stedebouwkundige visie van de gemeente en voor woningbouw of de grond aanpalend is aan woningen en de te verwachten maximale toelaatbare bouwhoogte wanneer er de wens is van een appartementengebouw.
> Als je twijfelt aan de verkenning of jouw grond geschikt is voor projectontwikkeling dan kan de Antea Group een scan maken van de omgeving om in te schatten of projectontwikkeling mogelijk is.
- In de omgevingsvergunning die op jouw grond van toepassing is kun je nagaan of projectontwikkeling, een andere bestemming geven aan de locatie, al is toegestaan. Deze vind je op Home - Omgevingsloket (overheid.nl)
- Wanneer projectontwikkeling niet is toegestaan dan is de volgende stap om hierover een verkennend gesprek aan te gaan met de gemeente. Dit kan je als ondernemer zelf doen maar ook de Antea Group of een projectontwikkelaar, de partij die die jij op het oog hebt voor het maken van een bouwplan, kan jou hierbij van dienst zijn.
> In sommige gevallen stellen gemeentes zich flexibel op als het gaat om de realisatie van een woon-zorgvoorziening, ook als er nog geen woonbestemming op het perceel rust. Maak ook deze optie bespreekbaar bij de gemeente als dit voor jou interessant is.
> Lokale projectontwikkelaars kunnen vele gedaanten hebben. Denk hierbij onder andere aan plaatselijke aannemers of makelaars. Waarschijnlijk ken je dergelijke (lokale) projectontwikkelaars in jouw omgeving zelf het beste en anders kunnen relaties uit jouw netwerk zoals jouw bank, notaris of accountant, hierin naar verwachting een introductie verzorgen.
> Denk naast projectontwikkelaars ook aan plaatselijke woningbouwcorporaties die mogelijk geïnteresseerd kunnen zijn in projectontwikkeling op jouw grond.
- Wanneer projectontwikkeling is toegestaan of wanneer er zicht is op een omgevingsvergunning waarbinnen dit mogelijk is, volgt de business case. Projectontwikkeling kan financieel interessant zijn, maar verwacht geen gouden bergen. De kosten van een bouwproject en de financiering daarvan zijn vaak hoog. Hier zit ook een vraag voor jou als eigenaar van de grond: ga je zelf volledig of gedeeltelijk mee in het ontwikkeltraject of stoot je de grond direct af?
> Jouw financieel adviseur kan helpen inschatten of de projectontwikkeling zowel voor de projectontwikkelaar als voor jou een business case is. Wanneer er een omgevingsvergunning is of hier binnen 12 maanden zicht op is dan is een projectontwikkelaar graag direct betrokken bij de projectontwikkeling. Het kan ook raadzaam zijn om een grote projectontwikkelaar, als niet lokale partij, vroegtijdig bij de ontwikkeling te betrekken. Een professionele blik van een vastgoed belegger kan soms tot nieuwe inzichten in de ontwikkelmogelijkheden leiden.
Wil je klankborden over projectontwikkeling neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies of jouw BOVAG-adviseur. Zij beschikken over een groot netwerk dat jou hierin verder kan helpen.