De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Bovengrondse tankopslag voor afgewerkte olie en diesel
0%

Milieu

Laatste update 25 april 2025Leestijd: 6 min

03Bovengrondse tankopslag voor afgewerkte olie en diesel

Ieder bedrijf dat werkt met vervuilende stoffen moet zijn best doen om bodemverontreiniging te voorkomen. Om de risico’s op verontreiniging van de bodem te beperken, zijn er maatregelen opgenomen in de Omgevingswet en onderliggende regelgeving, zoals het Besluit activiteit leefomgeving (Bal).

De bodembeschermingsregels voor het opslaan van afgewerkte olie en diesel in bovengrondse opslagtanks zijn vastgelegd in paragraaf 4.94 van het Bal. Deze regels zijn per 1 januari 2024 versoepeld, het is namelijk niet meer verplicht om deze tankinstallaties door een onderneming met een certificaat voor BRL SIKB 7800 te laten installeren, onderhouden en repareren, behalve als er ondergrondse leidingen op de installatie zijn aangesloten. Daarmee zijn ook de voorschriften van de PGS 30 niet van toepassing.

Ligt de tank deels in de grond of terp of zijn er ondergrondse leidingen op de installatie aangesloten? Dan gelden afwijkende / zwaardere voorschriften.

Zorgplicht

Het feit dat er geen certificatieplicht meer geldt voor deze installaties wil niet zeggen dat er geen regels gelden. De installatie moet nog steeds in technisch goede staat zijn en goed onderhouden worden. Daarnaast is ook de zorgplicht op tankinstallaties van toepassing. Kies je voor een tankinstallatie met een installatiecertificaat BRL SIKB 7800, ondanks dat dit niet verplicht is, dan weet je zeker dat je voldoet aan de eisen van paragraaf 4.94 van het Bal en de onderliggende zorgplicht.

Algemene regels: lekbak / lekdetectie / vulpuntmorsbak / overvulbeveiliging

  • Een bovengrondse opslagtank is boven of in een lekbak geplaatst of heeft een dubbelwandige uitvoering met een lekdetectiesysteem in de wand. Als een dubbelwandige opslagtank met lekdetectie aanwezig is, moet een BRL SIKB 7800-gecertificeerde onderneming het lekdetectiesysteem (elektronisch of lekdetectiepot) hebben aangelegd. Je dient de lekdetectie regelmatig te controleren. Voor een lekdetectiepotsysteem bestaat dit uit het controleren van het vloeistofniveau. Deze controle mag je zelf uitvoeren en moet je minimaal eens per maand doen. Van de uitgevoerde controles moet je minstens eenmaal per jaar een aantekening maken in het logboek. Wanneer je een gebrek constateert, laat je het lekdetectiepotsysteem binnen 4 weken repareren door een onderneming met een certificaat voor BRL SIKB 7800. Heeft de dubbelwandige opslagtank een elektronisch lekdetectiesysteem? Dan moet een onderneming met een certificaat voor BRL SIKB 7800 dat systeem jaarlijks controleren.
  • Het aansluitpunt van een vulleiding of leegzuigleiding zit boven een vloeistofdichte bodemvoorziening of boven of in een vulpuntmorsbak. Als de vulpuntmorsbak op de opslagtank is geplaatst, heeft die een inhoud van minimaal 5 liter. Wanneer de vulpuntmorsbak niet op de opslagtank is geplaatst, heeft deze een inhoud van minimaal 65 liter.
  • Bij het overvullen van een opslagtank bestaat het risico op bodemverontreiniging. Er zijn dan ook maatregelen nodig om overvullen te voorkomen. Daar wordt aan voldaan als de tank een overvulbeveiliging heeft die is geïnstalleerd volgende BRL SIKB 7800, of als de tankwagen gebruikt maakt van een vulpistool / slang met vaste aansluiting met een automatisch afslagmechanisme.

Bodemonderzoek

Er hoeft bij deze activiteit geen nulmeting meer te worden uitgevoerd. Wel zal er een eindonderzoek bodem moeten plaatsvinden. Meer informatie hierover is te vinden in paragraaf 5.2.1. van het Bal.

Bedrijfsriolering

Is een vloeistofdichte bodemvoorziening aangesloten op een vuilwaterriool (bedrijfsriool)? Dan moet het deel van het vuilwaterriool dat hierop is aangesloten vloeistofdicht zijn vanaf de aansluiting van de bodemvoorziening tot aan de slibvangput en olieafscheider. In het Bal is het inspecteren op vloeistofdichtheid van de bedrijfsriolering die is aangesloten op de vloeistofdichte bodemvoorziening ook een verplichting. Hier geldt nog wel een overgangstermijn van drie jaar op. Per 1 januari 2027 moeten al de aangesloten rioleringen als vloeistofdicht zijn beoordeeld. Voldoet het afvalwater aan de emissiegrenswaarde voor olie (20 mg/l), dan geldt de eis van vloeistofdichtheid van het vuilwaterriool niet.

Verwijderen opslagtank

Als je een tank niet meer gebruikt of als deze niet meer geschikt is, moet je deze binnen een redelijke termijn laten afvoeren als afvalstof. Voor het verwijderen van de opslagtank moet je de aanwezige vloeistof verwijderen.

Je hebt voor de verwijdering van de tank 2 keuzes:

  1. Je voert de opslagtank af als een gevaarlijke afvalstof (ongereinigde) naar een erkend tankverwerkingsbedrijf om te verschroten. Hierbij moet je zorgen dat het transport voldoet aan de ADR-wetgeving.
  2. Je laat de opslagtank door een gecertificeerd tanksaneringsbedrijf afvoeren naar een erkend tankverwerkingsbedrijf om te verschroten. De tank wordt daarbij voor het transport gereinigd en is daarmee een bedrijfsafvalstof geworden.

In beide gevallen ontvang je een tanksaneringscertificaat waarmee je kunt aantonen dat de opslagtank op de juiste wijze is gesaneerd.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.