Laadklepkeurmerk

Laatste update 03 maart 2021 Leestijd: 11 min

01 Laadklepkeurmerk

Als erkend laadklepkeurstation kunt u uw klanten alles bieden voor hun bedrijfsauto's. Dat versterkt de klantenbinding. Ook geeft het laadklepkeurmerk gelegenheid in contact te komen met uw klanten.

Wat is het?

Een laadklep is volgens de wet een arbeidsmiddel. In de arbowetgeving staat de veiligheid van de medewerker voorop wanneer zij een arbeidsmiddel gebruiken. Arbeidsmiddelen moeten volgens de arbowet gekeurd worden voor de eerste ingebruikname. Daarna moeten ze regelmatig worden gekeurd op slijtage en beschadigingen. Het bedrijf dat zijn mederwerkers laat werken met een arbeidsmiddel kan op deze manier aantonen alles in het werk te hebben gesteld om te waarborgen dat het bedrijfsmiddel veilig en gecontroleerd is. Het BOVAG Laadklepkeurmerk is een erkend bewijs van keuring. Alléén gecertificeerde BOVAG-bedrijven mogen de keuring uitvoeren.

Vernieuwd laadklepkeurmerk per 2018

Het BOVAG Laadklepkeurmerk was inmiddels tien jaar oud en werkte nog met papieren controlelijsten. Maar ook de methodiek van het afmelden en het nemen van steekproeven was aan vernieuwing toe. Om deze modernisering goed en professioneel in te zetten is BOVAG een samenwerking aangegaan met Aboma, één van de meest gerenommeerde keuringsinstanties die in de markt al actief is onder het keurmerk AMTeK. Binnen de samenwerking wordt het BOVAG Laadklepkeurmerk nu als keurmerk "BOVAG powered by AMTeK" aangeboden.

Extra modules

Naast het laadklepkeurmerk kunnen onder hetzelfde label zelfs meer dan zestig andere modules worden gekozen. In de praktijk betekent dat voor u en uw klanten dat vrijwel alle denkbare keuringen bij u onder één dak uitgevoerd kunnen worden, als onderdeel van uw BOVAG-lidmaatschap.

Overzicht van alle modules

Eén keurmerk nodig

Uit onderzoek is gebleken dat veel BOVAG Truckdealers meerdere keurmerken naast elkaar voeren. Denk aan de TÜV-keurmerken en het LPK Keurmerk voor laadklepkeuringen. Door laadklepkeuringen en eventuele andere modules onder het nieuwe BOVAG-keurmerk te gaan gebruiken, kunt u stoppen met andere keurmerken. En dat houdt onder andere in dat u aanzienlijk op kosten kunt besparen.

Deelnemen aan het nieuwe keurmerk

Als u al deelnam aan het BOVAG Laadklepkeurmerk bent u benaderd door Aboma om uw organisatie om te zetten naar de nieuwe manier van werken.

Werkt u nog niet met het BOVAG keurmerk, dan kunt u zich aanmelden en wordt er contact met u opgenomen. Hebt u al keurmeesters in dienst dan worden bestaande certificaten meestal erkend door ons. Wel is voor iedere keurmeester een aanvullende training van een half dagdeel nodig om hem bekend te maken met de nieuwe digitale werkwijze en wordt extra aandacht besteed aan de Arboregels.
U kunt zich ook zelf aanmelden bij Aboma via de onderstaande link.

Aanmelden

Certificaten

Bestaande certificaten van de BOVAG/Innovam-opleiding met IBKI-certificaat blijven erkend. Ook worden certificaten erkend die behaald zijn om deel te nemen aan LPK van RAI/Focwa.

Procedure

Nadat uw bedrijf is omgezet naar de nieuwe werkwijze, worden uw keurmeesters jaarlijks door Aboma beoordeeld en gecoacht in een zogenaamde begeleide keuring.

Kosten

Deelname aan het BOVAG Laadklepkeurmerk was altijd kosteloos als onderdeel van uw lidmaatschap. Wel betaalde u €7,50 per keuringsformulier en sticker. In de nieuwe werkwijze heeft BOVAG Truckdealers voor zijn leden het jaarlidmaatschap bij Aboma afgekocht. Wel worden de kosten van training, begeleiden van keurmeesters en de kosten voor eventuele extra gekozen modules aan u doorberekend. Hierbij geldt dat we voor de extra modules een apart en voordeliger BOVAG-tarief hebben afgesproken. Wij menen u hiermee een uitstekende propositie te doen om uw bedrijf sterker als keuringsstation te kunnen profileren. Werkt u nu nog met andere keurmerken? Dan ligt hier een mooie kans om uw bedrijf verder te professionaliseren en kosten te besparen op het uitvoeren van keuringen. Bovendien kunt u het pallet aan te keuren arbeidsmiddelen enorm uitbreiden.

Digitaal

De nieuwe methode is volledig digitaal. Uw keurmeesters kunnen straks via een app op telefoon, tablet of laptop de keuringen registreren. Hoe dit precies in zijn werk gaat, maakt onderdeel uit van de training. Het is daarom van belang dat keurmeesters eerst deze training volgen alvorens u aan de slag kunt.

Afmelden

Afmelden via het oude systeem is sinds 1 januari 2018 niet langer beschikbaar. De nieuwe digitale werkwijze in het nieuwe systeem vervangt het afmelden.

Landelijke promotie

U zult bij deelname van BOVAG nieuwe promotiemiddelen ontvangen om uw bedrijf kenbaar te maken als keuringsstation. Ook wordt het label landelijk gepromoot, zodat het label breed bekend wordt gemaakt in Nederland.
Wanneer alle Truckbedrijven in Nederland met dit keurmerk werken zullen we ons ook kunnen profileren als landelijk netwerk van keuringsstations.

Film

Bekijk hier de film over de AMTeK-keuring:
 

Veelgestelde vragen

Is het verplicht om het (laadklep)keurmerk te gebruiken?
Waarom het (laadklep) keurmerk "BOVAG powered by AMTeK"?
Wat is het (laadklep)keurmerk "BOVAG powered by AMTeK”?
Wat kost gebruik van het (laadklep)keurmerk "BOVAG powered by AMTeK"?
Wat zegt de Arbowet over het laadklepkeurmerk?
Wat zijn de voordelen van het gebruik van het keurmerk "BOVAG powered by AMTeK"?


Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring