Grijs kenteken & bpm

Laatste update 29 mei 2019 Leestijd: 2 min

04 Verhuren met grijs kenteken

Aan het verhuren van auto’s met een grijs kenteken zijn voorwaarden verbonden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen particuliere en zakelijke huurders.

Particuliere huurders grijs kenteken
Een particulier kan een bestelauto huren waarvoor op grond van de ondernemersvrijstelling geen bpm is betaald. Maar die particulier mag de auto maximaal 4 weken (28 dagen) per jaar huren. Dit om oneigenlijk gebruik van de ondernemersvrijstelling door particulieren te voorkomen.
Laat uw huurder naast de overeenkomst een aanvullende verklaring ondertekenen om misverstanden te voorkomen. BOVAG adviseert om het volgende op te nemen in deze verklaring:
•    De huurder huurt de auto korter dan 4 weken.
•    Overschrijdt de huurder deze periode? Dan vrijwaart hij u voor eventuele kosten, boetes en naheffingen die hiervan het gevolg zijn.
•    De huurder levert bij u een kopie in van het identiteitsbewijs van de ondertekenaar.

Verhuur aan ondernemers*
Ook bij huur geldt de bpm-vrijstelling voor ondernemers. Verhuurt u een auto met grijs kenteken langer dan 4 weken (28 dagen)? Dan bent u verplicht om te controleren of de klant ondernemer is. De verhuurder loopt dan niet het risico op een naheffing bpm. Zorg ervoor dat u in de overeenkomst ook de volgende punten opneemt:
•    Een btw-nummer (btw-nummer controleren).
•    Een verklaring dat de auto meer dan bijkomstig voor de onderneming wordt gebruikt. Als dit verandert, moet de huurder dit onmiddellijk aan u melden en de verklaring intrekken.
•    Een kopie van het identiteitsbewijs van de tekeningsbevoegde (en de gemachtigde).
* Zonder gevolgen voor bpm en houderschapsbelasting

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring