Geldzorgen bij medewerkers

Laatste update 19 september 2022 Leestijd: 4 min

02 Voorbeeldleenovereenkomsten voor lening aan medewerker

BOVAG krijgt steeds vaker het signaal dat werkgevers hun medewerkers een lening willen geven vanwege geldproblemen. Voor deze situatie heeft BOVAG voorbeeldleenovereenkomsten laten maken. Er zijn twee voorbeeldovereenkomsten: een reguliere overeenkomst van geldlening zonder specifiek doel voor het geld en een overeenkomst van geldlening voor verduurzaming van de eigen woning.

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een geldlening? 

Rente  

Een aandachtspunt bij het afsluiten van een geldlening is de rente. In principe mag een lening renteloos afgesloten worden, maar vanuit fiscaal optiek wordt het rentevoordeel van de medewerker in dat geval gezien als loon. Dit betekent dat hier dus loonheffing over betaald moet worden of dat dit ten koste gaat van de vrije ruimte in de Werkkostenregeling (WKR). Om onduidelijkheid over de hoogte van het rentevoordeel te voorkomen, is het raadzaam om het rentepercentage in de overeenkomst op te nemen. De hoogte van het rentepercentage moet in ieder geval gelijk zijn aan de zakelijke (markt)rente om te voorkomen dat dit gezien wordt als loon. In de voorbeeldovereenkomsten staan verschillende opties voor de rentepercentages. 

Spreekt u af dat de medewerker de overeengekomen rente niet hoeft te betalen, dan is dit een voordeel voor de medewerker. Wanneer u ruimte in de vrije ruimte van de WKR heeft kunt u dit aanwijzen als eindheffingsloon en mag u het voordeel onbelast aan de medewerker geven. 

NB: in 2022 is de vrije ruimte 1,7% van de eerste € 400.000 van de totale loonsom van de onderneming en 1,18% van het meerdere. 

Past het rentevoordeel niet binnen de vrije ruimte van de WKR dan moet dit voordeel aangemerkt worden als loon. Hierover zijn dan zowel loonbelasting als premies verschuldigd. In dat geval kunt u er als werkgever voor kiezen om de loonbelasting en de premies voor rekening van de medewerker te laten komen. Hierdoor wordt het rentevoordeel van de medewerker natuurlijk kleiner. U kunt er ook voor kiezen om de loonbelasting en de premies voor eigen rekening te nemen waardoor het rentevoordeel netto toekomt aan de medewerker. In dat geval moet het rentevoordeel worden omgerekend van netto naar bruto en zal het brutobedrag moeten worden aangegeven in de aangifte loonheffingen van de betreffende medewerker. 

Terugbetaling en verrekening met loon 

Een ander aandachtspunt is de aflossing van de lening. U kunt de medewerker de lening laten aflossen door aan het einde van elke termijn een bepaald bedrag over te laten maken. Maar de aflossing kan ook verrekend worden met het loon dat u elke maand uitbetaalt. Om deze aflossing te mogen verrekenen met het salaris moet dit expliciet in de overeenkomst staan. Aflossing van de lening mag er alleen niet toe leiden dat de medewerker netto minder verdient dan 90% van de bijstandsnorm. Dit noemen we de beslagvrije voet. Dit bedrag moet de medewerker maandelijks minimaal aan loon ontvangen om in zijn levensonderhoud te voorzien. 

Voorbeeldovereenkomst geldlening

Voorbeeldovereenkomst geldlening voor verduurzaming eigen woning

Vragen? 

Heeft u vragen over het verstrekken van een geldlening aan medewerkers? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.   

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring