Bovag logo
Fiscale zaken
0%

Fiscale zaken

Laatste update 01 februari 2023Leestijd: 3 min

01Fiscale zaken

Elke ondernemer heeft te maken met belastingen en de Belastingdienst. Dat geldt ook voor de mobiliteitsbranche. Om te zorgen dat de belastingregels werkbaar zijn en blijven zit BOVAG regelmatig aan tafel bij de Belastingdienst om afspraken te maken over de eisen en regels waar BOVAG-ondernemers mee te maken hebben.

Belastingdienst

Op de

website van de Belastingdienst

is de meeste informatie te vinden over de verschillende regelingen rondom het thema Auto en vervoer. Hier is de meeste algemene informatie over mrb-tarieven, bpm betalen bij import etc. te vinden. Op de meeste algemene fiscale vragen over de auto en vervoer kunt u hier het antwoord vinden. Speciaal voor leden van BOVAG zijn er een aantal regelingen getroffen:

  1. De regeling voor bijtelling auto van de zaak
  2. Margeregeling in de btw
  3. BPM teruggave bij export

Bijtelling auto van de zaak

Voor (truck)dealers en merkonafhankelijke autobedrijven die te maken hebben met het veelvuldig wisselen van auto is er een regeling afgesproken voor de bijtelling van de auto van de zaak. De regeling verlaagt de administratieve lasten voor de werkgever en beperkt de risico’s.

Voor de bijtelling van verhuurbedrijven zijn er afspraken gemaakt over de bijtelling. Het betreft afspraken over de zogenoemde hikers, werknemers die huurauto’s naar verzamelplaatsen vervoeren.

Speciaal voor leden van BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven

Tenslotte is er voor rijinstructeurs een vereenvoudigde rittenregistratie afgesproken om bijtelling te voorkomen. Voor hen is het voldoende dat aan het begin en het eind van de werkdag de kilometerstand wordt genoteerd. Dit is opgenomen in hoofdstuk 21.3.19 van het Handboek loonheffing.

Btw margeregeling

De margeregeling in de btw is een regeling die dubbele belasting bij in- en verkoop van gebruikte goederen moet voorkomen. Deze ingewikkelde Europese regeling hebben wij voor u uitgelegd in een toegankelijke brochure. Vragen als Hoe zit het met de nieuwe onderdelen die een ondernemer voor de verkoop op een auto zet, zijn dit btw-onderdelen of vallen deze in de marge? of Hoe kunt u bij verlies de btw verrekenen? worden hierin uitgebreid beantwoord. Op de

website van de Belastingdienst

is ook veel informatie over de margeregeling te vinden.

Bpm-teruggave bij export

Bij export van een voertuig kan onder voorwaarden de op dat voertuig rustende bpm worden terug gevraagd. Eén van de voorwaarden is dat er wel bpm voor een voertuig is betaald. Bij de inkoop van een bestelauto van een ondernemer of een gewezen taxi moeten ondernemers hier rekening mee houden. Meer over de regeling en de voorwaarden voor teruggave treft in

het infoblad en de link naar de kentekendocumenten

.

Auto en fiscus

Jaarlijks publiceert BOVAG in samenwerking met de fiscalisten van Automotive de brochure Auto en fiscus; de honderd meest gestelde vragen. Hierin worden vragen beantwoord als: hoe zit het met de bijtelling? Voor welke producten kan ik een beroep doen op de MIA/Vamil-regeling en dus subsidie krijgen? De brochure is exclusief beschikbaar voor BOVAG-leden. Verspreiding van dit e-book is dan ook niet toegestaan.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.