Bovag logo
Financieringen per ondernemingsfase
0%

Financieren

Laatste update 10 augustus 2022Leestijd: 6 min

05Financieringen per ondernemingsfase

Bij elke ondernemingsfase kunt u als mobiliteitsondernemer tegen andere financieringsbehoeftes aan lopen. Op deze pagina leest u aan de hand van de verschillende ondernemingsfases welke financieringsvormen een passende oplossing kunnen bieden.

Starten

U heeft besloten een onderneming in de mobiliteitsbranche te starten of over te nemen. Hier komt veel bij kijken, maar waar begint u? Het begint vaak met het zoeken naar een bedrijfspand. U kunt ervoor kiezen het bedrijfspand te huren of de kopen, in beide gevallen is dat een grote investering. Als u besluit een bedrijfspand te kopen, kunt u het beste kijken naar de mogelijkheden voor vastgoedfinanciering zoals een zakelijke langlopende lening. Daarnaast dienen de eerste voorraden zoals auto’s, auto-onderdelen, motoren of fietsen en bedrijfsmiddelen zoals machines en gereedschap te worden aangeschaft om de eerste klanten te kunnen bedienen. Een voorraadfinanciering of een rekening-courant krediet kan hiervoor een passende financieringsoplossing zijn. Voor het aanschaffen van bedrijfsmiddelen kan zakelijk leasen ook een mogelijkheid zijn.

Continueren

U bent een onderneming in de mobiliteitsbranche gestart en hebt een solide basis gelegd. Het kan zijn dat u last ervaart van de lange factuurtermijnen om bijvoorbeeld auto’s in te kunnen blijven kopen, het bedrijfspand of werkplaats te verduurzamen of extra bedrijfsmiddelen in te kopen om uw klanten te kunnen blijven bedienen. Als u behoefte heeft aan werkkapitaal om de debiteurenvorderingen te financieren, kunnen de financieringsopties rekening-courant krediet en factoring geschikt zijn. Heeft u behoefte aan een financiering om uw pand te verduurzamen? In dat geval kan een zakelijke langlopende lening een oplossing bieden. Voor het aanschaffen van bedrijfsmiddelen kan rekening-courant kredietmogelijkheden bieden.

Groeien

De onderneming laten groeien: dat is het doel van veel ondernemers. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een andere (succesvolle) onderneming in de mobiliteitsbranche over te nemen of om het bedrijfspand te verbouwen en uit te breiden zodat u meer klanten kunt bedienen. Hoe pakt u zo’n groeiproces aan en hoe komt u aan de financiële middelen die u nodig hebt? Als u erover nadenkt het bedrijfspand te verbouwen, kan een zakelijke (lang)lopende lening een oplossing bieden. Indien u ervoor kiest een andere (succesvolle) onderneming over te nemen, kan een overnamefinanciering zoals een middellange lening een passende oplossing bieden. Daarnaast zijn er ook alternatieve financieringsmogelijkheden zoals crowdfunding.

Beëindigen

U heeft besloten te stoppen met uw onderneming, bijvoorbeeld omdat de resultaten blijven tegenvallen en er geen hoop voor herstel is. Een lastig besluit waarvoor u veel moet regelen. Waar moet u als ondernemer allemaal aan denken vanuit een financieel perspectief? Het is belangrijk de financiële zaken zorgvuldig af te handelen. Belangrijke aandachtspunten hierin zijn:

  • Zijn alle voorraden en bedrijfsmiddelen afgehandeld?
  • Dienen er nog leningen afgelost te worden?
  • Zijn er nog openstaande leaseovereenkomsten?
  • Wat is uw aansprakelijkheid?
  • Zijn alle contracten en verzekeringen opgezegd?

Overdragen

U heeft besloten uw onderneming over te dragen. Waar moet u allemaal aan denken bij de overdracht? Het overdragen van een onderneming is geen kleine stap en het is voor beide partijen van belang dat dit zorgvuldig gebeurt. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de overdracht en advies in te winnen van ervaringsdeskundigen en specialisten. Een financieel planner kan helpen bij het in kaart brengen van de financiële situatie en het plannen van uw financiële toekomst. De financiering door de koper die uw onderneming over gaat nemen is essentieel voor het slagen van de overeenkomst. Hierin zijn verschillende vormen:

  • Inbreng eigen vermogen koper: De koper gebruikt eigen middelen voor een deel van de betaling.
  • Inbreng eigen vermogen verkoper: Als verkoper is het mogelijk eigen vermogen in de vorm van ‘cumulatief preferente aandelen’ in te brengen. Dat betekent dat u aandelen in de holding verkrijgt en dit geeft u het recht op een vaste dividendvergoeding.
  • Meefinancieren door verkoper: U kunt als verkoper een deel van de transactie meefinancieren door een achtergestelde lening te verstrekken. Dat is een goed signaal richting banken en overige investeerders en geeft daarnaast een gevoel van vertrouwen bij de koper.
  • Financiering door de bank: De banken vervullen vaak een belangrijke rol in de financiering van bedrijfsovernames.
  • Financiering met risicodragend vermogen: Investeringsmaatschappijen, informele investeerders en familiefondsen verstrekken risicodragend vermogen. Daarmee zijn ze medeaandeelhouder met zeggenschap.

Ondernemersklankbord

De stichting Ondernemersklankbord (OKB) ondersteunt en adviseert ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Ook als u wilt groeien, innoveren, reorganiseren, overdragen of een (ander) bedrijf willen starten, kunt u met de adviseurs sparren. Ook kunnen zij met u meedenken over de benodigde financieringen. De stichting Ondernemersklankbord is een onafhankelijke adviesorganisatie met driehonderd adviseurs verspreid over heel Nederland. Kijk voor meer informatie op mijn.bovag.nl/ondernemersklankbord.

Lees verder:

Meer over vastgoed lees u in het dossier 'Vastgoed en Bestemmingsplannen'

In het dossier Energiebesparing leest u meer over de (verplichte) energiebesparende maatregelen en de online tool DEB: Duurzaam. Energie. Besparen.

Kijk voor meer informatie over hoe u goed voorbereid uw onderneming kunt overdragen in het dossier Bedrijfsverkoop, -overdracht en -beëindiging.

Zie ook:

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.