De pagina wordt geladen...
Een feestdag betekent niet per se een vrije dag voor je medewerkers. Elke cao heeft eigen spelregels over werken op feestdagen en eventuele toeslagen. BOVAG zet de afspraken die hierover zijn gemaakt in de cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf, de cao Tankstations en Wasbedrijven en de cao voor het Carrosseriebedrijf op een rij. Ook de spelregels voor feestdagen bij rijscholen komen aan bod.
Vrije dagen 2025 per cao
Als een verkoper op een hierboven genoemde feestdag werkt, en daarover dus salaris ontvangt, krijgt deze medewerker ter compensatie ook een doorbetaalde vrije dag. Deze vrije dag moet in overleg binnen twee maanden worden opgenomen.
Op feestdagen hebben medewerkers volgens de cao MvT recht op een vrije dag. Wordt er toch gewerkt? Dan moet een toeslag van 85 procent betaald worden. Je kan er ook voor kiezen om de gewerkte uren zonder toeslag uit te betalen en de medewerker in dezelfde of de volgende week een betaalde vrije dag te geven.
Feestdagentoeslag bij autoverhuurbedrijf, rijwielstalling, brandstofverkooppunt of een verkooppunt van een autowasbedrijf
Voor medewerkers die werken bij een autoverhuurbedrijf, verkooppunt voor autowasbedrijf, rijwielstallingen en brandstofverkooppunten geldt een andere toeslag wanneer zij werken op een feestdag:
Medewerkers hebben op een feestdag geen recht op een vrije dag volgens de cao Tank en Was. Als een medewerker op een feestdag werkt, dan krijgt hij een toeslag van vijftig procent over de gewerkte uren. De toeslag wordt bij voorkeur vergoed in geld, maar je mag ook met de medewerker afspreken dat hij de feestdagentoeslag in tijd krijgt. De cao biedt ook de mogelijkheid om een vaste vergoeding voor de feestdagentoeslag af te spreken. Dit bedrag moet minimaal de hoogte zijn van het bedrag dat de medewerker met de feestdagen toeslag zou krijgen (art 21 lid 3 cao T&W).
Als werkgever moet je ervoor zorgen dat het aantal ingeroosterde feestdagen over het hele jaar naar redelijkheid tussen de medewerkers worden verdeeld. Een medewerker die is ingeroosterd op een feestdag, maar na overleg met de werkgever toch vrij is, neemt een vrije dag op.
Werkgever en medewerker kunnen in overleg feestdagen ruilen voor niet-christelijke feestdagen of gedenkdagen, op basis van geloofsovertuiging.
Medewerkers die onder de cao voor het Carrosseriebedrijf vallen hebben op feestdagen recht op een vrije dag. Moeten zij toch op een feestdag werken? Dan krijgt de medewerker per uur 1,12 procent van zijn maandsalaris of 1,21 procent van zijn vierwekensalaris.
Je kan er ook voor kiezen om de medewerker op een andere dag in dezelfde of de daaropvolgende week een betaalde vrije dag te geven voor de gewerkte uren op de feestdag. In dat geval krijgt de medewerker per uur 0,607 procent van zijn maandsalaris of 0,658 procent van zijn vierwekensalaris.
Voor rijscholen geldt er geen cao. Of een medewerker op een feestdag vrij moet worden gegeven is afhankelijk van wat onderling is afgesproken in de arbeidsovereenkomst of het personeelsreglement. Er is namelijk geen wet waarin staat dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor medewerkers. Je mag de afspraak maken dat een medewerker vrij is op een feestdag waarbij je deze dag kunt afschrijven van het verlofsaldo of je geeft de medewerker een betaalde vrije dag omdat de rijschool op dagen als Kerst gesloten is.
Weet je niet zeker onder welke cao jij of jouw medewerkers vallen? Dan is de snelste manier om daarachter te komen door te kijken aan welk sociaal fonds, zoals bijvoorbeeld sftw of sfooc of sfmvt, je jouw premies afdraagt. Dit zie je staan op de factuur die je ieder kwartaal van CoMetec ontvangt. Meer informatie over de facturen van CoMetec vind je hier.
Heb je vragen over de feestdagen of onder welke cao jouw medewerkers vallen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.