Criminaliteit

Laatste update 20 oktober 2023 Leestijd: 2 min

02 Acquisitiefraude

Ondernemers worden regelmatig lastig gevallen met brieven en e-mails van dubieuze afzenders. Deze frauders proberen op deze manier ondernemers geld afhandig te maken. BOVAG staat leden bij met raad en daad.

Globaal gezien is acquisitiefraude te verdelen in drie soorten.
  1. Spooknota's -  Dit zijn op factuur lijkende aanbiedingen. De verzender van deze factuur hoopt dat de ontvanger zonder goed te lezen overgaat tot betaling.
  2. Valse nota's overige bureaus - Hierbij ontbreken de kleine lettertjes. Heeft u geen opdracht gegeven voor een dienst, dan adviseren wij u om schriftelijk om opheldering te vragen. Het acquisitiebureau moet kunnen bewijzen dat een overeenkomst bestaat met u.
  3. E-mails afkomstig van internationale acquisitiebureaus - U bent niet verplicht dergelijke offertes/aanbiedingen te retourneren. Indien u toch een aanbod heeft ondertekend en teruggestuurd, bent u een overeenkomst aangegaan.

Preventietips

Toch slachtoffer geworden?

Heeft u een spooknota betaald? Of bent u zonder er bewust van te zijn een overeenkomst aangegaan? BOVAG-leden kunnen zich gratis aanmelden bij De Fraudehelpdesk (normaal € 98,- tot € 285,- per jaar). Zij kunnen u helpen met het opstellen van bezwaarbrieven wanneer u een geschil heeft met een acquisitiefrauder. 

Meer weten over fraude?

Kijk op www.fhdzakelijk.nl of neem contact op met BOVAG Ledenadvies.
 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring