Bovag logo
BOVAG Laadklepkeurmerk
0%

BOVAG Laadklepkeurmerk

Laatste update 20 februari 2023Leestijd: 6 min

01BOVAG Laadklepkeurmerk

Repareert of onderhoud u met regelmaat een auto, bus of vrachtwagen met een laadklep of personenlift? Dan is het BOVAG Laadklepkeurmerk iets voor u. Met dit keurmerk kunt u uw bedrijf profileren als erkend laadklepkeurstation. Dit is vooral interessant voor zakelijke voertuigen, omdat werkgevers volgens de Arbowet verplicht zijn om de laadklep of lift van een bedrijfsvoertuig jaarlijks te laten keuren. Het keuren van een laadklep of lift is geen onderdeel van de apk, dus is het voorlichten van voertuigeigenaren met het oog op veiligheid en betrouwbaarheid extra belangrijk. Ook daarbij helpt het BOVAG Laadklepkeurmerk.

Waarom het BOVAG Laadklepkeurmerk?

Een laadklep is een bijzonder onderdeel van een bus, trailer of auto. Zo’n laadklep wordt intensief gebruikt, waardoor slijtage optreedt. Dit kan zorgen voor een defect, waardoor de laadklep trager kan gaan werken of zelfs onbruikbaar of onveilig wordt. Bovendien is een laadklep voorzien van veiligheids- en waarschuwingssystemen (voor veilig gebruik van de laadklep en voor de verkeersveiligheid). Het is van groot belang, ook vanwege aansprakelijkheid, dat die systemen perfect in orde zijn.

  • Particulieren: voor een particuliere bezitter van een auto met laadklep, (paarden)trailer of personenlift van bijvoorbeeld een rolstoelauto geldt geen verplichte keuring. De laadklepkeuring is ook geen onderdeel van de apk. Echter is een particuliere eigenaar wel aansprakelijk als letsel ontstaat door onjuist gebruik van de laadklep of door een onvoldoende functionerende laadklep/veiligheidssystemen. Een kans dus voor het BOVAG Laadklepkeurmerk om particulieren die zekerheid te geven.
  • Zakelijke klanten: een laadklep is een arbeidsmiddel en valt onder de Arbowet. Daarom zijn werkgevers of wagenparkbeheerders verplicht om jaarlijks een laadklep of personenlift te laten keuren. De veiligheid van een medewerker is namelijk hun verantwoordelijkheid. Is een defecte laadklep de oorzaak van een ongeluk? Dan kan de werkgever een boete krijgen of kunnen problemen ontstaan met de verzekering. Door een laadklep jaarlijks te laten keuren, toont de werkgever aan alles in het werk te hebben gesteld om de veiligheid van het bedrijfsvoertuig/-middel te waarborgen. Het BOVAG Laadklepkeurmerk is een erkend keuringsbewijs, alleen gecertificeerde BOVAG-bedrijven mogen de keuring uitvoeren.

Hoe werkt het?

Het BOVAG Laadklepkeurmerk is een erkend bewijs van keuring. Tijdens deze keuring wordt de laadklep gecontroleerd op 40 punten, waarbij de keurmeester werkt met de AMTeK-app van Aboma. De keurmeester controleert onder andere: het hydraulisch- en elektrisch systeem, het hefmechanisme, de bedieningsschakelaar en de veiligheids- en waarschuwingssystemen. Na afloop van de laadklepkeuring ontvang de klant een overzichtelijk keuringsrapport, waarin in één oogopslag de noodzakelijke en aanbevolen reparaties terug te zien zijn. Komen er geen gebreken naar voren tijdens de keuring? Zijn eventuele noodzakelijke reparaties uitgevoerd? Dan plakt de keurmeester de BOVAG Laadklepkeurmerk-sticker op het voertuig of de trailer. Daarop staat de afloopdatum van de keuring vermeld. Dit als bewijs van een goed onderhouden laadklep.

Sticker Laadklepkeurmerk
De benodigde stickers bestelt u bij de BOVAG Ledenwinkel. Inloggen op bovagledenwinkel.nl kan met uw lidmaatschapsnummer via Mijn Tools op mijnbovag.nl. De opbrengst van de verkoop van deze stickers gebruikt BOVAG ondermeer voor landelijke promotie van het BOVAG Laadkeurmerk en bewustwording over de noodzaak tot keuren.

Aanmelden

Wilt u ook met het BOVAG Laadklepkeurmerk aan de slag? Vul via de rode button het aanmeldformulier in, dan neemt Aboma contact met u op.

Opleidingseisen
Heeft u al keurmeesters in dienst, dan kan het zijn dat u al de juiste opleidingscertificaten heeft. Zo niet, dan wordt dit met u besproken. Wij erkennen ook certificaten van andere opleiders dan Aboma. Aanvullend krijgen alle keurmeesters een training van een dagdeel om hem/haar bekend te maken met de AMTeK-app en de bijbehorende digitale werkwijze. Ook het kennen van de arboregels is onderdeel van deze training.

Aanmelden

Keuringsbegeleiding
Om uw certificaat te behouden, vindt elke twee jaar een nieuwe controle plaats. Dit betreft een keuringsbegeleiding die gericht is op kennisuitwisseling en samenwerking in plaats van controle achteraf. Hiervoor maakt u een afspraak met Aboma.

Kosten
De kosten om te kunnen deelnemen aan het BOVAG Laadklepkeurmerk zijn grotendeels voor rekening van BOVAG; denk aan de vaste kosten voor het lidmaatschap van Aboma. De kosten voor de training (dagdeel), de tweejaarlijkse keuringsbegeleiding, het gebruik van de module in de AMTeK-app én de keuringsstickers zijn voor uw rekening.

Korting op andere AMTek-modules
Werkt u nog met andere keurmerken of wilt u juist uitbreiden? U kunt deze keuringen heel waarschijnlijk ook doen via Aboma. Met AMTek kunt u namelijk nog tientallen andere arbeidsmiddelen en gereedschappen keuren. Als u aanvullende modules aansluit krijgt u bovendien extra korting van Aboma, omdat u lid bent van BOVAG. Met het oog op kosten en de efficiëntie is het slim om dit na te gaan. Kijk op www.aboma.nl.

Landelijke promotie
Als u start met het BOVAG Laadklepkeurmerk ontvangt u van BOVAG promotiemiddelen, waarmee u uw bedrijf kunt promoten als erkend keuringsstation. Bij voldoende landelijke dekking zorgt BOVAG periodiek voor landelijke promotie om te werken aan de naamsbekendheid van het label. Op www.bovag.nl/laadklepkeurmerk kunnen klanten een keuringslocatie in de buurt zoeken. Als u ook start met het BOVAG Laadklepkeurmerk, dan bent u dus vindbaar via deze zoekmachine.

Film

Bekijk hier de film over de AMTeK-keuring:

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.