Arbeidsvoorwaarden

Laatste update 09 juni 2021 Leestijd: 2 min

01 Reiskostenvergoeding

Hebben medewerkers recht op een reiskostenvergoeding wanneer zij voor het werk moeten reizen? De wet zegt hier niets over. Of u een medewerker reiskostenvergoeding moet betalen voor woon-werkverkeer of andere zakelijke reizen is dus afhankelijk van de gemaakte afspraken in de geldende cao of arbeidsovereenkomst. Hieronder ziet u wat per cao geldt:

Cao MvT en cao Carrosseriebedrijf

Medewerkers die onder de cao voor het Motorvoertuigen- of Tweewielerbedrijf of de cao voor het Carrosseriebedrijf vallen hebben alleen recht op een vergoeding van zakelijke reiskosten wanneer de gemaakte kosten boven de kosten uitkomen die de medewerker normaalgesproken al maakt om op het werk te komen. Daarnaast is de vergoeding afhankelijk van de manier van reizen:
  • gebruikt de medewerker het openbaar vervoer, dan moeten de werkelijk gemaakte kosten in de laagste klasse vergoed worden;
  • maakt de medewerker gebruik van vervoer waarin de werkgever voorziet, dan hoeft er geen vergoeding gegeven te worden;
  • en wanneer de medewerker een eigen vervoermiddel gebruikt in opdracht of met toestemming van werkgever, dan moet hier een redelijke vergoeding tegenover staan. 

Cao Tank & Was

Wanneer een medewerker met een eigen vervoermiddel of openbaar vervoer naar het werk reist, schrijft de cao voor tankstations en wasbedrijven voor dat u afspraken maakt over een redelijke vergoeding als tegemoetkoming in de reiskosten woon-werkverkeer. De wijze van vergoeding en de hoogte daarvan mag u in overleg bepalen en schrijft de cao niet voor.
Daarnaast moeten de zakelijke reiskosten vergoed worden die boven op de reiskosten voor woon-werkverkeer komen. De vergoeding is afhankelijk van de manier van reizen:
  • gebruikt de medewerker het openbaar vervoer, dan moeten de werkelijk gemaakte kosten in de laagste klasse vergoed worden.
  • maakt de medewerker gebruik van vervoer waarin de werkgever voorziet, dan hoeft er geen vergoeding gegeven te worden.
  • en wanneer de medewerker een eigen vervoermiddel gebruikt in opdracht of met toestemming van werkgever, dan moet hier een redelijke vergoeding tegenover staan. 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring