[Video] Dag van de Ondernemer: ondernemers in (energie-)transitie

Laatste update 18 november 2022 Leestijd: 3 min

Het is vandaag de Dag van de Ondernemer. Een dag die MKB-Nederland in het leven heeft geroepen om aandacht te vragen voor het mkb. Want deze ondernemers vormen de motor van de economie en dat verdient erkenning. BOVAG is enorm trots op de inzet, durf en het doorzettingsvermogen van zijn ondernemers, ondanks de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Hoe gaat het mkb daar mee om? BOVAG ging langs bij twee ondernemers die hun ervaringen over de energietransitie delen.

Investeren in duurzaamheid en tegelijkertijd bedrijfsprocessen laten doorgaan en omzet blijven genereren, dat is een enorme uitdaging voor veel bedrijven. BOVAG ging langs bij twee ondernemers die al behoorlijke stappen gezet hebben op het gebied van verduurzaming, wat niet zonder slag of stoot is gegaan. BOVAG doet samen met MKB-Nederland een beroep op het kabinet om het mkb zowel financieel als administratief te ondersteunen. Maar wat is er nodig zodat alle mkb’ers kunnen meedoen in de energietransitie?

Roto Tweewielers

Roto Tweewielers in Deventer was gevestigd in een huurpand. De huur werd hoger en de energiekosten liepen op. De enige oplossing om de kosten te drukken, was het kopen van het pand en dat is wat ze gedaan hebben. Hiermee ontstond de mogelijkheid om te investeren in duurzaamheid. Bekijk het verhaal hier:

ASN Vermaire

ASN Vermaire is een schadeherstelbedrijf uit Haarlem met maar liefst 400 zonnepanelen op het dak. Om deze zonnepanelen te laten plaatsen, moest de dakbedekking vervangen worden, wat een extra investering met zich meebracht. De spuitcabines waarin de lak op auto’s wordt gespoten, worden met gas tot ongeveer 60 graden opgestookt. Het bedrijf bekijkt energiezuinigere manieren, maar die vereisen een behoorlijke investering. Ombouw naar bijvoorbeeld elektrisch verwarmde cabines leidt bovendien tot productieverlies en dus omzetderving:BOVAG kan helaas niet bij iedereen langs gaan om deze dag te vieren. Algemeen voorzitter van BOVAG Han ten Broeke en BOVAG-voorzitter Autodealers Bert de Kroon willen via deze weg alle ondernemers een warm hart toedragen en bedanken voor de inzet. Alleen samen kan het mkb aan deze energietransitie meedoen.Benieuwd naar andere activiteiten van MKB-Nederland vandaag? Neem een kijkje op: Activiteitenagenda Dag van de Ondernemer - Dag van de ondernemer

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring