BOVAG Coronamonitor: omzetbeeld wisselend, vertrouwen in toekomst stabiel (week 25)

Laatste update 23 oktober 2020 Leestijd: 4 min

Het percentage BOVAG-ondernemers dat de coronacrisis denkt te overleven, is nagenoeg stabiel: 82 procent, waar dat in juni nog 85 procent was. Bijna de helft van de BOVAG-leden (47,9 procent – was 58,9 procent) meldt een omzetdaling, van gemiddeld 25 procent. Een kwart voert veranderingen door aan de bedrijfsvoering vanwege de corona-crisis. 

De Prinsjesdageditie

(tussen haakjes staan de cijfers van week 25)
BOVAG-Visual-wk37-1170x1369px-3.png

Download de cijfers hier:BOVAG heeft aan de vooravond van Prinsjesdag weer een corona-peiling uitgevoerd onder zijn leden. Daarbij zijn enkele nieuwe vragen toegevoegd, onder meer over wat voor soort steun ondernemers nodig hebben, en of de bedrijfsvoering is aangepast als gevolg van de crisis. Waar 47,9 procent van de respondenten een omzetdaling rapporteert, zegt bijna 15 procent een omzetstijging te realiseren. Verder meldt ruim 47 procent van de BOVAG-bedrijven minder winst te maken of zelfs verlies te lijden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  

Gevraagd naar de impact op de bedrijfsvoering meldt 43 procent van de bedrijven te blijven investeren volgens plan. Een kwart investeert minder en 19 procent investeert later. Opvallend is dat het percentage bedrijven dat zegt binnen drie maanden krediet nodig te hebben heel fors is gedaald van 63 procent in juni, naar iets meer dan 5 procent nu.  

Ruim 23 procent voert veranderingen door in de bedrijfsvoering, waarbij het opstarten van nieuwe bedrijfsactiviteiten het meest genoemd wordt. Nog steeds een kwart van de bedrijven denkt afscheid te moeten nemen van personeel, waarbij werkplaatspersoneel het meest genoemd wordt. 

Steunmaatregelen 

In de BOVAG Coronamonitor vroeg BOVAG zijn leden ook welke steun het hardst nodig is. De ondernemers noemden “Tegemoetkoming in de loonkosten” het meest (50 procent), gevolgd door “Tegemoetkoming vaste lasten” (42 procent) en “Gunstige voorwaarden kredietverstrekking” (37 procent). Opvallend is dat “Behoud leerlingen en jongere werknemers en vervroegd uittreden oudere werknemers” met net geen 37 procent, ook heel vaak genoemd werd. Het geeft aan dat veel werkgevers oog hebben voor het belang van instroom en vasthouden leerlingen en jonge werknemers. BOVAG ziet in dat kader graag dat de voorgenomen versoepeling van de zogenoemde RVU-regeling al eerder dan 1 januari 2021 ingaat. Het recent aangekondigde nieuwe steunpakket lijkt redelijk aan te sluiten bij de gemelde behoeftes van ondernemers. 

Dinsdag is het weer Prinsjesdag 

BOVAG gebruikt de uitkomsten van deze ledenpeiling onder andere als input voor de lobby rondom Prinsjesdag (dinsdag 15 september). Ook benieuwd naar de belangrijkste kabinetsplannen en de impact op onze branche en op ondernemers? Hierover doen we volgende week volop verslag in de BOVAG-media en we organiseren op vrijdag 18 september een online talkshow Prinsjesdag De Nabeschouwing (exclusief voor leden). Interesse? Meld u dan aan voor de livestream via mijn.bovag.nl/prinsjesdag2020. Hier vindt u ook meer informatie over dit evenement. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring