Onderzoek: jongeren positief over wachttijd bij rijscholen 

Laatste update 26 april 2024 Leestijd: 4 min

Jongeren zijn over het algemeen positief over de wachttijden bij hun rijschool. Ondanks de lange wachttijden bij het CBR, vonden zij dat hun rijschool bij de praktijkexamenaanvraag hier rekening mee hield. Jongeren vonden dat zij door hun rijschool goed voorbereid waren op hun eerste praktijkexamen. Er is wel ruimte voor verbetering: jongeren die niet de eerste keer slaagden, waren niet altijd goed op de hoogte van wat er van ze werd verwacht bij het rijexamen. Deze resultaten komen uit onderzoek van TeamAlert.

Door coronamaatregelen zijn de afgelopen jaren rijlessen afgelast en examens uitgesteld. Jongeren waren boos over de lange wachttijden na de coronacrisis bij het CBR. Om meer zicht te krijgen op de ervaringen van jongeren met de wachttijden bij rijscholen, heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hier onderzoek naar laten doen door TeamAlert. 

Wachttijden

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor een eerste rijles 3,81 weken is. 35 procent kon binnen een week starten. Jongeren waren positief over de wachttijd bij hun rijschool: op een schaal van 1 (negatief) tot 5 (positief), beoordeelden zij de wachttijd gemiddeld met een 4,2. De helft van de jongeren was van tevoren op de hoogte van de wachttijd. Er zijn geen verschillen tussen grote en kleinere rijscholen als het gaat om de wachttijd en de beoordeling ervan.

Praktijkexamen

Jongeren zijn over het algemeen positief over de aanvraag van de examens door hun rijschool. Bijna twee op de drie jongeren gaf aan goed ingelicht te zijn over het aanvragen van de tussentijdse toets. Over de aanvraag van het praktijkexamen vond 73 procent goed geïnformeerd te zijn. Jongeren die één keer praktijkexamen deden, waren beter voorbereid dan jongeren die meerdere keren hun praktijkexamen hebben gedaan. Jongeren die vonden dat ze niet goed voorbereid waren, wisten bijvoorbeeld niet wat te verwachten, waren nog niet zelfstanding genoeg, waren onzeker of hadden te weinig ervaring op de snelweg. 

Bijna driekwart van de jongeren gaf aan dat hun rijschool bij de aanvraag van hun praktijkexamen rekening hield met de wachttijden bij het CBR. Over de wachttijd voor het aanvragen van de tussentijdse toets vond maar iets meer dan de helft dat hun rijschool hier rekening mee heeft gehouden. Jongeren waren niet altijd positief over het moment waarop het praktijkexamen is aangevraagd. Bij één op de tien werd het praktijkexamen al na de eerste rijles aangevraagd, bij een kwart was dit toen ze bijna klaar waren met hun lespakket. 

Aanbeveling

Uit het onderzoek blijk dat de inlichting over het praktijkexamen verbeterd kan worden, omdat niet alle jongeren goed op de hoogte waren van wat er van ze werd verwacht. Dit kan bijdragen aan een hoger slagingspercentage. De aanbeveling die TeamAlert doet is om samen met jongeren te achterhalen wat er nodig is voor een goede voorbereiding op het praktijkexamen en hoe zij hierover willen worden ingelicht.

TeamAlert adviseert daarnaast jonge, onervaren bestuurders de videotraining ‘gevarenherkenningstraining Blikveld’ te laten doen, die effectief is in het verbeteren van kijkgedrag en gevarenherkenning van jonge bestuurders. Als er interesse is in deze training, kan er contact opgenomen worden met sanne@teamalert.nl. Ook BOVAG biedt informatie voor de beginnende bestuurder, bijvoorbeeld op deze pagina op BOVAG.nl of in het onderstaande filmpje. 

 

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door TeamAlert, onder 522 deelnemers tussen de 16 en 24 jaar oud. Zij volgden autorijles of haalden hun rijbewijs in 2022 of 2023. 

Download hier de samenvatting van het onderzoek of download hier het hele rapport. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring