Hoe stoom je jong talent klaar voor een baan in de trucktechniek? Volvo Group Truck Center Aalsmeer weet er wel raad mee. Hun filosofie is dat daar niet alleen een leermeester voor nodig is, maar het gehele bedrijf.
Terug

Zo leidt Volvo Group Truck Center nieuw talent op

Personeel
Leestijd: 7 min

Hoe stoom je jong talent klaar voor een baan in de trucktechniek? Volvo Group Truck Center Aalsmeer weet er wel raad mee. Hun filosofie is dat daar niet alleen een leermeester voor nodig is, maar het gehele bedrijf.

Hoe gaat het? Lig je op schema met je opleiding? Heb je onlangs cijfers gehaald?” Deze vragen stelt Erik Landzaat regelmatig aan de studenten bij het Volvo Group Truck Center, dealer van Volvo Trucks en Renault-bedrijfswagens. Landzaat is vestigingsmanager van drie locaties: in Aalsmeer, Amsterdam en Almere. Hij heeft hart voor de studenten die ze opleiden en gaat regelmatig met ze in gesprek. Erik kijkt of iemand extra regionale praktijktrainingen of ondersteuning nodig heeft in de werkplaats: “Want als ik dat weet, kan ik studenten helpen. Ze leren het vak uiteindelijk voor tachtig procent in het bedrijf. School brengt theoretische kennis bij en toetst. Administratieve zaken hebben vaak wat extra aandacht nodig. Daar help ik ze ook bij.” 

Motivatie en plezier

Er wordt goed doorgevraagd als een student bij het Volvo Group Truck Center wil werken, vertelt Erik Landzaat. “‘Ik ben hierheen gestuurd’ of het ‘lijkt me gewoon leuk’ is niet genoeg. We selecteren op motivatie, ze moeten in het team passen en er moet vertrouwen zijn. Want anders heeft de leermeester een hell of a job. Het zijn niet alleen zestienjarigen die hier starten, ook steeds meer jongens van halverwege de twintig.” Volgens Landzaat zijn zij vaak net wat gemotiveerder en weten ze al beter wat ze willen. Het Volvo Group Truck Center leidt studenten zo breed mogelijk op. Maar hoe verder de student komt, des te meer het maatwerk is. Erik Landzaat maakt samen met de student een opleidingsplan, afgestemd op wat de student leuk vindt en waar hij goed in is.

“We zijn met z'n allen leermeester”
Erik Landzaat | vestigingsmanager Volvo Group Truck Center Aalsmeer, Amsterdam en Almere

Vuile handen

Jacob Hertog werkt nu bijna vier jaar bij het bedrijf als werkplaatschef en is daarbij ook leermeester. Ooit begon hij als zestienjarige in het vak. “Nieuw talent is belangrijk voor de toekomst. Daarom investeren we er tijd in om ze het vak te leren, en we hopen dat ze daarna blijven.” Als hij het vergelijkt met langer geleden, zag hij toen meer talent het bedrijf binnenstappen dat al wat ervaring had met sleutelen. Nu ontdekken ze in het bedrijf vaak voor het eerst wat het vak inhoudt. Wat Erik opvalt is dat voor jongeren status en geld tegenwoordig belangrijk zijn. “Ze kiezen niet voor de truckbranche omdat ze denken dat het zwaar werk is, waar je vuile handen van krijgt. Terwijl, je kunt er prima verdienen. Het gaat naast sleutelen steeds vaker om digitale technieken. Je moet er slim en creatief voor zijn, niet per se sterk.”

“Ik daag studenten uit in plaats van het antwoord op hun vraag voor te kauwen”
Jacob Hertog | werkplaatschef en leermeester Volvo Group Truck Center Aalsmeer

Vaardigheidsfactor

Als een student aan slag gaat bij het Volvo Group Truck Center, werkt hij altijd in een koppel met iemand die meer ervaren is. “In principe zijn we met z’n allen leermeester”, vertelt Erik. “We zijn coachend naar elkaar toe, en een vraagbaak. We zijn echt een leerbedrijf. We hanteren de vaardigheidsfactor. In het begin mag je er tien keer langer over doen dan iemand die verder gevorderd is. Dan kan de student er een boek bij pakken om het zelf op te zoeken. Het gaat om de kwaliteit, en fouten maken mag.” Werkplaatschef Jacob Hertog helpt de studenten graag, maar hij daagt ze wel uit in plaats van het antwoord op hun vraag voor te kauwen. Anders blijft het niet hangen. “Ik vraag negen van de tien keer: ‘wat denk je zelf?’, als ze met een foutcodelijst naar me toekomen. En leg de vraag terug bij de student.”

Eerst proberen

Student Eyob Fisahatsion Asfeha werkt nu drie jaar in Aalsmeer en gaat een halve dag in de week naar de TruckAcademy in Amsterdam. Toen hij begon was hij al 29 en hij had al een loopbaan als basisschoolleraar achter zich in Eritrea. Eyob had geen verstand van techniek, maar wist wel dat hij graag met z’n handen wilde werken. Na een banenmarkt hakte hij de knoop door en ging voor de trucktechniek. Voordat hij begon bij het Volvo Group Truck Center werd er ook bij hem doorgevraagd naar zijn motivatie. Hij zou namelijk wel bij zestienjarigen in de klas komen. Eyob: “Die jongens gingen alle kanten op, terwijl ik me wilde concentreren. Dat was het moeilijkste. In het tweede en derde jaar werden ze serieuzer.” Eyob zette door en kreeg geen spijt van zijn keuze. “Trucks ontwikkelen zich steeds, ik vind leuk om dat te volgen en erover te leren.” De begeleiding bij het Volvo Group Truck Center is prettig, vindt Eyob. “Ik probeer het eerst zelf en als ik er niet uitkom, is er altijd iemand om het aan te vragen.” Leermeester Jacob is trots op hem: “Hij kan goed communiceren, ook al is Nederlands niet zijn moedertaal. Daar kunnen andere studenten nog wat van leren. Andere jongens zijn wel eens lastig te motiveren, zijn vooral bezig met hun weekend. Maar Eyob is betrouwbaar en is er altijd.”

Foto bovenaan artikel: Eyob Fisahatsion Asfeha (links), Jacob Hertog (midden) en Erik Landzaat (rechts).

Fotografie: Peter Arno Broer.

Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 05-06-2021.
 
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring