Terug

Zelfstandig ondernemerschap in de verhuurwereld

Ondernemerschap
Leestijd: 6 min

Antoine van Kessel en Ron Ruhl besluiten in 2005 hun vaste baan in de verhuurwereld in te ruilen voor zelfstandig ondernemerschap. Anno 2020 staan er twee gezonde INQAR-vestigingen op hun cv, met een ruime verhuurvloot (bedrijfs)auto’s. “Dat heeft wat voeten in de aarde gehad”, vertelt Van Kessel. 

“Begin deze eeuw rommelde het bij onze werkgever, een landelijke speler in de autoverhuur. Eerdere ontslagrondes bleven Ron en mij bespaard, maar we wilden een volgende ronde niet afwachten en kwamen op een wild idee: plannen maken om voor onszelf te beginnen. De plannen kwamen in een stroomversnelling toen we met een landelijke franchiseorganisatie om tafel zaten. Die zochten invulling voor het verzorgingsgebied Oss-Uden-Veghel, wij sprongen erin. Dat liep heel goed. Erg goed zelfs, want we groeiden uit ons jasje. Tijd voor een nieuwe locatie, ergens in ons verzorgingsgebied. In Oss vonden we een nieuwbouwproject waar we de kans kregen het nog helemaal naar wens in te richten. Ideaal. De afmetingen van de loods, waar de wasgelegenheid moest komen, de receptie, een hek om het parkeerterrein. We zitten nu in een geweldig pand.” 

“Ik heb er geen centimeter spijt van”
Antoine van Kessel | Eigenaar INQAR Autoverhuur Oss en 's-Hertogenbosch

Uitbreiden

“De zaak liep goed. Dankzij de jarenlange kennis die we hadden uit onze tijd als werknemers bij een verhuurbedrijf en als ondernemer. Die ervaring konden we ook gebruiken toen wij in 2015 in een onrustige periode met een deel van de collega-franchisenemers de keuze hebben gemaakt over te stappen naar een nieuwe franchiseorganisatie, INQAR Autoverhuur. Dit gaf ons bovendien de mogelijkheid verder uit te breiden, want de franchiseorganisatie had nog een open plek in ’s-Hertogenbosch. Sinds die tijd hebben we twee vestigingen. In 2017 ontstond er een verschil van inzicht tussen de franchisenemers en de Duitse investeringsmaatschappij die INQAR aanvankelijk heeft opgericht. Dit heeft erin geresulteerd dat INQAR Autoverhuur eind 2017 volledig door de franchisenemers is overgenomen. Dat heeft wat voeten in de aarde gehad, maar nu staat het er. Alle franchisenemers hebben een gelijk aandeel in de coöperatieve vereniging die honderd procent aandeelhouder is van INQAR. Feitelijk zijn wij nu zowel franchisenemer als franchisegever, want wij bieden de formule ook aan aan andere geïnteresseerden. Het is een lange weg geweest, maar ik heb er geen centimeter spijt van, omdat wij er als collectief heel goed voor staan. Het geeft ons veel voordelen, bijvoorbeeld bij inkoop en landelijke omzet. Bovendien helpen wij elkaar onderling waar mogelijk.” 

“Het liep erg goed, want we groeiden uit ons jasje ”
Antoine van Kessel | Eigenaar INQAR Autoverhuur Oss en 's-Hertogenbosch

Neuzen dezelfde kant op

“Een van de thema’s waar we gezamenlijk mee bezig zijn, is verzekeringen. Het wordt steeds moeilijker en duurder om een wagenpark te verzekeren, daarvan is iedereen doordrongen. Daarom staan alle neuzen al dezelfde kant op. Met een collectieve oplossing wordt het eenvoudiger en goedkoper. Daar zijn we nu mee bezig. Ook de overheidsregels rond de bijtelling, het dieselverhaal en elektrisch rijden zijn allemaal onderwerpen waar we als collectief mee bezig zijn. Dat is prettiger dan in je eentje. Dit geldt overigens ook voor het BOVAG-lidmaatschap. Er wordt veel gesproken over criminaliteit in de verhuurbranche. Een systeem als Elena helpt ons daarbij. Net zoals gezond verstand: wij accepteren geen contant geld, vragen dubbele legitimatie en zijn bijvoorbeeld alert als iemand telefonisch van buiten ons verzorgingsgebied een auto wil huren. En bij alles geldt: als de baliemedewerker er geen goed gevoel bij heeft, dan gaat de verhuur niet door. Dat is soms best spannend. Dat BOVAG Elena aanbiedt, is heel prettig. Ook de juridische bijstand, de huurvoorwaarden, De Geschillencommissie en de manier waarop ze voor onze branche opkomen in bijvoorbeeld Den Haag, zijn belangrijke redenen voor het lidmaatschap van het kwaliteitslabel dat BOVAG nu eenmaal is.” 

Over INQAR Autoverhuur Oss en ’s-Hertogenbosch 

Start als verhuurondernemers: 2005 
Start in Oss: 2012 
Start in 's-Hertogenbosch: 2016 
Aantal personeelsleden: 15 personen  
Bijzonder: De compagnons verdelen hun aandacht gelijkmatig over de twee vestigingen. Ron verzorgt de operationele planning en Antoine de algemene leiding, waardoor ze elkaar goed aanvullen. 

Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 03-2020
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring