De pagina wordt geladen...
Ruim achthonderd leerlingen uit groep zeven en acht kregen onlangs de kans om kennis te maken met techniek op de Tech Experience Stichtse Vecht. Vierentwintig bedrijven gaven namelijk workshops waardoor de kinderen interactief met techniek bezig waren.
"Techniek is leuk, is wat we graag willen dat bij ze blijft hangen”, vertelt projectleider Rietje Beeren. Het is de tweede keer dat zij dit evenement organiseert en beide keren heeft ze een heel breed palet aan techniek bij elkaar weten te krijgen. Van bouwbedrijven tot installatietechniek, Rijkswaterstaat tot auto-, truck- en fietsbranche. Alle deelnemers hadden iets bedacht dat de kinderen konden doen. Het was dus niet kijken, maar vooral zelf ondervinden. “In de toekomst willen we ook meer momenten op school gaan organiseren. Zo komen kinderen zonder klussende ouders in aanraking met techniek en kunnen zij er enthousiast over worden.”
Drie BOVAG-leden waren bij dit evenement aanwezig: Van Tilburg Bastianen (truckdealer), Vossestein en Roeleveld (onafhankelijke autobedrijven). Lees hieronder meer over hun ervaringen.
“Het is echt leuk om de jeugd te motiveren voor het vak”, vertelt Roelof Lagerweij van Autobedrijf Vossestein uit Nieuwer Ter Aa. “Met deze opzet heb je de hele dag een stand vol kinderen die veelal ook echt geïnteresseerd zijn. Wij stonden daar met drie man en we hadden drie activiteiten voor onze bezoekers: auto-onderdelen in de computer opzoeken met prijzen daarbij, bandenspanning en profiel meten en storingen uitlezen. Kinderen konden zo zien dat de tijd van zwarte handen en olie wel voorbij is en dat we naast mbo’ers ook vwo’ers nodig hebben die goed met computers kunnen omgaan. Je zag op het evenement dat alle deelnemers een gezamenlijk doel hebben: laten zien dat techniek leuk is. We hebben allemaal personeelsproblemen, dus het is belangrijk om hier tijd in te steken ook al kost het wat en levert het niet direct iets op. Ik doe volgend jaar zeker weer mee aan dit evenement.”
“Trucks werken vaak onder de radar en zeker voor jongeren”, stelt Raimond Sangers van Van Tilburg Bastianen. “Wij deden mee aan de Tech Experience om aan jongeren te laten zien wat het nou inhoudt om truckmonteur te zijn. Kom er eens in zitten. Iedereen heeft wel eens kennisgemaakt met een auto, maar weinig kinderen hebben een truck thuis! Wij doen veel van dit soort dingen. Het is inspirerend om te doen. Het kost zeker geld, maar wij denken dat we alleen op deze manier ons personeelsbestand op peil kunnen houden. We zien dat het werkt, we doen het al geruime tijd. Het resultaat gaat druppelsgewijs. Ons streven is om per werkplaats elk schooljaar twee nieuwe BBL’ers te laten starten. Ervaring leert helaas ook dat er dan nog regelmatig iemand afhaakt.”
Bij Van Tilburg Bastianen konden de kinderen op de Tech Experience een lamp aansluiten in een losse verlichtingsunit, in een truck kijken naar uitleesapparatuur en voelen aan onderdelen. Hoe zwaar is nou bijvoorbeeld een remblok van een truck? Ook had het bedrijf een meerassig voertuig neergezet waarover ze met de kinderen in gesprek gingen.
Het bedrijf blijft zich inzetten om vanaf een jonge leeftijd enthousiasme op te wekken voor het vak. “Er is bij ons altijd ruimte om eens langs te komen om kennis te maken en zodra we horen dat er ergens een banenmarkt is, dan gaan we er naartoe!”
Marcel de Boer is onder andere aftersales-verantwoordelijke bij Roeleveld uit Maarssen en hij was namens dit autobedrijf aanwezig op het tech-event. “We hadden twee auto’s meegenomen, een oudere Landrover Defender en een Jaguar Ipace. Ik liet de kinderen langs een tafel met losse onderdelen gaan met bijvoorbeeld een accu en een uitlaat. Hier konden ze kijken, voelen en raden of dit voor de oudere auto zou zijn of voor de nieuwe of misschien wel voor beide. Ook vergeleken we de twee auto’s om te bepalen welke beter is voor het milieu, welke is meer aerodynamisch? Ik heb ze laten nadenken of een lampje van € 30,– dat regelmatig moet worden vervangen een betere of minder goede keuze is dan een moderne lamp van misschien wel € 2.000,– die een heel autoleven lang meegaat. Ons hoofddoel is natuurlijk enthousiasmeren. We komen straks handjes tekort en willen graag dat kinderen gaan kiezen voor het autovak. Dan helpt dit soort events, dus dat moet je gewoon doen. Daarnaast pak je ook naamsbekendheid mee. Het zou mooi zijn als ze later met papa en mama eens de showroom in komen lopen!"