De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Wat zegt de rechter?
0%
Terug

Wat zegt de rechter?

Wet- en regelgeving01 mrt 2022 Leestijd: 4 min

DE KWESTIE

Mag een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder opzegbeding tussentijds worden opgezegd, waarbij uw medewerker recht op WW behoudt? Uitspraak: ja, onder voorwaarden.

De uitleg

Bij het afsluiten van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd spreken u en uw medewerker af tot welke datum hij of zij in uw bedrijf zal werken. Beiden moeten zich hieraan houden. Wil een van de twee het contract eerder beëindigen, dan kan dat in principe alleen als er in de arbeidsovereenkomst een afspraak hierover is gemaakt; een tussentijds opzegbeding. Maar ook zonder dit beding kunt u een contract voor bepaalde tijd beëindigen, zelfs als er geen situatie is van ontslag op staande voet. Een tussentijds opzegbeding kan namelijk ook worden opgenomen in de beëindigingsovereenkomst, zo oordeelde een rechter in 2021. Belangrijk aan deze uitspraak is dat de werknemer hiermee zijn of haar recht op een WW-uitkering houdt direct na het beëindigen van het arbeidscontract.

Afspreken dat opzeggen voor de einddatum van het contract voor bepaalde tijd een optie is, heet een tussentijds opzegbeding. Maakt u hier gebruik van dan heeft u, afhankelijk van de reden waarom u de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen, ook nog toestemming van het UWV nodig om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. In sommige gevallen moet de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbinden. De medewerker zelf heeft geen toestemming nodig en kan wel direct opzeggen volgens de afgesproken regels van het tussentijds opzegbeding.

De praktijk

Heeft u geen tussentijdsopzegbeding in de arbeidsovereenkomst staan, maar wilt u de arbeidsovereenkomst wel eerder beëindigen dan de einddatum? Overleg dit met uw medewerker en zoek samen naar een oplossing; bijvoorbeeld ontslag met wederzijds goedvinden. U legt de afspraken dan vast in een beëindigingsovereenkomst. Wanneer uw medewerker in dat geval instemt met een beëindigingsovereenkomst heeft dat wel consequenties voor zijn of haar eventuele WW-uitkering. Recht op een uitkering heeft uw medewerker namelijk pas vanaf de datum waarop het contract in eerste instantie zou eindigen zonder tussentijdse opzegging. Volgens recente rechtspraak kunt u het tussentijds opzegbeding ook in de beëindigingsovereenkomst opnemen zodat de medewerker direct na het einde van de arbeidsovereenkomst recht heeft op een WW-uitkering. Volgens de rechter hoeft het tussentijds opzegbeding er namelijk niet te zijn bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst kan tussentijds worden aangepast.

De overtreding

Heeft u de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en zonder tussentijds opzegbeding toch eerder opgezegd en heeft uw medewerker hier niet mee ingestemd? Dan kan de medewerker aanspraak maken op de zogeheten ‘gefixeerde schadevergoeding’. Dit bedrag is gelijk aan het loon over de resterende duur van de arbeidsovereenkomst. De rechter kan dit bedrag verminderen, maar de gefixeerde schadevergoeding kan niet lager zijn dan drie bruto maandsalarissen. Houd hier dus rekening mee. Deze regel werkt ook andersom. Dus als uw medewerker de arbeidsovereenkomst onder dezelfde voorwaarden vroegtijdig opzegt zonder dat u hiermee instemt, dan kunt u als werkgever een beroep doen op de gefixeerde schadevergoeding.

De uitzondering

Tijdens de proeftijd en wanneer er gegronde reden is voor ontslag op staande voet mag u de arbeidsovereenkomst wel tussentijds opzeggen. Hiervoor hoeft u geen toestemming van het UWV of de kantonrechter te vragen. Wel of geen tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst maakt in dat geval ook niet uit.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.