De pagina wordt geladen...
Dit jaar viert BOVAG zijn 95-jarig bestaan: een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Hoe is het om vandaag de dag te ondernemen in de mobiliteitsbranche en hoe verschilt dat met vroeger? We spreken een jonge ondernemer met nieuwe ideeën en een doorgewinterde vakman met jarenlange ervaring.
Peter van den Berg (foto boven) had decennia lang een onafhankelijk autobedrijf in Wateringen, in 1955 gestart door zijn vader Piet. “Zodra ik kon lopen, hielp ik mee en ik rolde er zo in. Het was toen heel gebruikelijk dat je het bedrijf van je vader voortzette. Dat is nu anders; ik heb mijn kinderen de vrije keus gelaten. Zij hebben het bedrijf niet overgenomen toen ik met pensioen ging, het is verkocht. Wel hebben ze beiden hun weg gevonden in de automotive.”
Peter ziet een paar belangrijke verschillen tussen ondernemen toen en nu. “In de naoorlogse jaren kochten veel mensen na lang sparen hun allereerste auto. Er was nog weinig inruil. Ze waren trouw aan hun garage en als je ze goed behandelde, had je een klant voor het leven. Later kwamen dan ook de broer, zus en buurman bij jou. Nu zijn er meer gelegenheidsklanten: vandaag komen ze voor een bandenaanbieding bij jou, en morgen voor de grote beurt bij een ander. Ook het beroep zelf is totaal anders geworden. Wij waren echte mechanische sleutelaars, tegenwoordig zitten auto’s vol elektronica en moet je bijna een IT’er zijn om eraan te kunnen werken.” Teun Derks (foto onder) van Derks Bedrijfswagens in Uden herkent de veranderde consument wel.
“We zien heel duidelijk de ontwikkeling van bezit naar gebruik”Teun Derks, Derks Bedrijfswagens
“Ik heb de ‘oude’ tijd niet meegemaakt, maar ik heb er wel iets van meegekregen. Het valt op dat de jeugd van nu minder onderhandelt. Bij de generatie van mijn vader was het van ‘kan er niet iets van af?’, terwijl jongere mensen eerder denken ‘deze prijs zal wel goed zijn’. Daarentegen zijn ze ook zo weg als het ergens anders goedkoper kan. Door internet en prijstransparantie is de klantrelatie minder persoonlijk geworden. We merken daarnaast de ontwikkeling van bezit naar gebruik heel duidelijk. De vraag naar leasen en financieren groeit. Minder dan vroeger zijn mensen bereid om in één keer een groot bedrag neer te tellen. En voor ons is financiering ook interessanter. In die zin is Derks Bedrijfswagens van een klassiek handelsbedrijf naar een totale dienstverlener gegroeid.”
Derks Bedrijfswagens verkoopt bestelbussen, koel- en vrieswagens en rouwvoertuigen. Ook voor onderhoud, ombouw, leasen, financieren en verzekeren kunnen klanten bij het familiebedrijf terecht. Na het overlijden van zijn vader (verenigingsbestuurslid Jack Derks, red.) – nu zo’n drie jaar geleden – runt Teun het bedrijf samen met zijn moeder, oom en broer. Er zijn wel wat dingen veranderd. Teun: “We zetten nu meer in op digitalisering en automatisering en werken veel procesmatiger. We hebben voor iedere staffunctie iemand aangenomen: voor financiën, voor marketing en iemand die goed is in software en data. We hebben geen top-down-structuur. Niemand staat bij ons op de hoogste trede, we doen het samen. Ik zie het meer als een cirkel.”
Nieuwe dingen bedenken vindt Teun het allerleukste aan ondernemen. “Ik heb een creatief brein en ik kijk altijd hoe dingen beter kunnen. Ik draai graag continu aan de knoppen. Tegelijkertijd is een van de moeilijkste dingen om iedereen mee te krijgen en ieders respect te behouden. Soms wil ik dingen die goed gaan toch veranderen, omdat ze nóg beter kunnen. Ik ben daarin best veeleisend. Soms houd ik me in, omdat ik weet dat de onderlinge sfeer ook heel belangrijk is.”
Dat het niet altijd makkelijk is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, heeft ook Peter ondervonden. Hij zat acht jaar in het bestuur van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven, waarin hij zich een van de pioniers voelde op het gebied van samenwerken. “In die tijd, zo rond de jaren tachtig, waren garagisten nog echte individualisten die gewend waren hun eigen gang te gaan. Het was nog niet makkelijk om die goed te laten samenwerken. Daar hebben we heel wat bijeenkomsten voor moeten organiseren en bruggen voor moeten bouwen. Later is dat met de komst van franchiseformules wel een succes geworden, maar wat een veldwerk hebben we gedaan. De kwaliteit van bedrijven moest namelijk ook omhoog. BOVAG staat voor een bepaalde standaard en destijds voldeed niet ieder bedrijf daaraan.
“Ondernemerschap vraagt steeds meer kennis, en toch zou ik het iedereen aanraden”Peter van den Berg
We zijn veel op bezoek geweest om leden te helpen. Met hun organisatie, maar ook met de uitstraling. Als ik nu bij collega-autobedrijven binnenstap, denk ik: wat een fantastische ondernemingen. Een mooie receptie, een goed ingerichte plek waar de klant kan wachten met fatsoenlijke koffie. Daar is echt een kwaliteitsslag gemaakt.”
Peter van den Berg is dan ook trots op de jonge ondernemers van nu. “Wat een modelbedrijven zitten er tussen! Ik heb veel respect voor jongens en meiden die het aandurven om nu voor zichzelf te beginnen. Het is niet meer zo makkelijk, je redt het niet met sleutelen alleen. Ondernemerschap vraagt steeds meer kennis. En toch zou ik het iedereen aanraden. Ik vond het altijd een eer om een eigen bedrijf te hebben: wat mij betreft het hoogst haalbare!”
Heeft Peter nog een tip voor jonge mensen die aan het begin van hun ondernemersavontuur staan? “Als je een levenspartner hebt, probeer er zeker van te zijn dat die honderd procent achter je staat. Praat er goed over voordat je de stap zet. Er gaat veel tijd in een bedrijf zitten en als je je geremd voelt, wordt het erg lastig. Zonder de onvoorwaardelijke steun van mijn vrouw was het mij niet gelukt om succesvol te zijn.”
Teun kan zich goed vinden in de woorden van Peter. “Ik heb mijn vriendin leren kennen in de tijd dat mijn vader overleed. We passen goed bij elkaar en vullen elkaar aan: Ik ben ADHD’er, maar zij is heel rustig. Ze weet me op de juiste momenten met beide benen op de grond te houden. Ook als ik terugkijk naar hoe het ging met mijn ouders, dan is het duidelijk dat mijn moeder van grote betekenis is geweest. Ik neem het advies dus zeker ter harte.”
De toekomst ziet Teun zonnig in. “Ik zie nog genoeg kansen en mogelijkheden. Het scheelt dat wij op meerdere activiteiten inzetten; als het dan bij de ene tak wat minder is, kan de andere tak dat opvangen. Ik zie weinig beren op de weg. Handel zal er altijd blijven, zo zit de mens gewoon in elkaar.”
----------------------------------------------------------------------------------------------
Dit jaar bestaat BOVAG 95 jaar! Een bijzondere mijlpaal waar we gedurende het hele jaar op verschillende manieren aandacht aan besteden. Onderdeel hiervan is een aantal interviews in de BOVAGkrant waarin ervaren ondernemers, de ‘oude rotten in het vak’, in gesprek gaan met jongere mensen die nog aan het begin van hun ondernemersavontuur staan. Hoe ging het vroeger, hoe gaat het nu en wat kunnen ze van elkaar leren? Houd de BOVAGkrant in de gaten voor de volgende editie van deze serie.