Waar staan de medewerkers en waar willen ze zelf naar toe groeien? En hoe kan het bedrijf hierin ondersteunen? Deze vragen stonden centraal tijdens de workshop Automotive Got Talent bij truckbedrijf Van Mourik Tiel. Met veel enthousiasme werden de antwoorden gevonden, met een beetje hulp van OOMT.
Terug

Truckbedrijf Van Mourik werkt aan teamontwikkeling tijdens workshop Automotive got talent

Personeel
Leestijd: 10 min

Waar staan de medewerkers en waar willen ze zelf naar toe groeien? En hoe kan het bedrijf hierin ondersteunen? Deze vragen stonden centraal tijdens de workshop Automotive Got Talent bij truckbedrijf Van Mourik Tiel. Met veel enthousiasme werden de antwoorden gevonden, met een beetje hulp van OOMT.

“Eerst een broodje en lekkere kop soep”, roept directeur Gerard van Mourik van Mourik Tiel richting zijn medewerkers. De groep verplaatst zich na een dag hard werken van de werkplaats naar de kantine. Met enige spanning kijken de bijna twintig medewerkers onder het eten uit naar hetgeen komen gaat.

Ondertussen bereiden de coaches Bart Janssen en Lucille van Bemmel en bedrijfsadviseur Henk Korporaal van Opleidings- en Ontwikkelfonds Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (OOMT) samen met acteurs Gert Jan en Patrick van Acteurs van Act Inc. in de werkplaats de workshop voor. “Wil iedereen een eigen stoel meenemen, dan kunnen we tenminste allemaal zitten”, lacht Patrick. Hij opent even later het theaterspel. Samen met zijn collega Gert Jan voert hij een sketch op. “Talent? Ik wil gewoon sleutelen, ik wil helemaal geen talent. En praten met klanten? Zij weten het altijd beter, dat moeten ze maar bij de receptie oplossen.”

“Het geeft mij handvatten voor de ontwikkeling van mijn medewerkers en voor het bedrijf”
Gerard van Mourik | Algemeen directeur Van Mourik Trucks

Zo interessant mogelijk voor medewerkers

Het is direct duidelijk, in de praktijk is het voor garagebedrijven soms lastig om talenten te ontdekken en dat talent uit te bouwen. Van Mourik onderkent dit, toch zet hij samen met zijn broer Jacco alles op alles om zijn medewerkers op het juiste groeipad te zetten. De ondernemers werken hierbij samen met OOMT-coaches en de OOMT-bedrijfsadviseur, die betrokken zijn bij de ontwikkelingstappen die het bedrijf met elke werknemer wil maken. De OOMT-coaches zijn er voor de individuele ontwikkeling van medewerkers, de bedrijfsadviseur is er voor de teamontwikkeling. Alle drie werken nauw samen met elkaar en met Van Mourik voor een optimaal resultaat.

“Het gaat bijzonder goed”, zegt Van Mourik. “De technologische vooruitgang binnen de wereld van trucks is enorm, het is als monteur bijna niet mogelijk om van alles af te weten. Maar ondanks dit gegeven zetten we daar wel op in; we willen het zo interessant en zo breed mogelijk maken voor onze mensen.” Dat doet Van Mourik Tiel onder meer door een ruim scala aan opleidingen en cursussen (onder meer via OOMT) aan te bieden aan de medewerkers. “Wij zijn een familiebedrijf, de mens staat centraal. Een sterfgeval in de familie? Of een geboorte? Wij leven mee, tonen belangstelling. In dat beeld past ook het laten groeien van medewerkers. Jongens die apk-keurmeester willen worden, die koesteren wij. Die krijgen de ruimte, die mogen opleidingen hiervoor volgen. Net zo goed dat iedereen via ons zijn rijbewijs B en C kan halen, evenals zijn BHV-diploma."

Interne communicatie als verbeterpunt

Maar is Van Mourik Tiel als bedrijf dan helemaal perfect? “Nee, uiteraard niet”, zegt de directeur meteen. “Ook wij zouden zaken soms anders kunnen aanpakken. Vandaar ook deze cursus, het is een spiegel.” Individuele begeleiding maakte helder dat er ook behoefte was aan de Workshop Automotive Got Talent om ook als team een stap naar voren te maken. De Acteurs van Act Inc. poneren een reeks stellingen. Eentje daarvan gaat over het belang van communicatie binnen het garagebedrijf. “Onze interne communicatie kan hier en daar beter. Zo zijn werkbonnen niet altijd even duidelijk, ik bel de klant dan op om het fijne van de storing te weten”, zegt één van de medewerkers in de groep. Een ander: “Er zit een rammeltje in de truck. Een rammeltje? Er rammelen honderdduizend zaken in zo’n truck als je ermee rijdt. Dat zou preciezer kunnen worden omschreven.” Van Mourik knikt instemmend. “Ikzelf bijvoorbeeld moet bepaalde zaken, die voor mij heel duidelijk zijn, toch beter uitleggen aan mijn medewerkers. Dat is een aandachtspunt.”

Het is precies hoe de workshop werkt. Acteurs Patrick en Gert Jan zijn de aangevers, de medewerkers van het bedrijf vullen het in. Soms serieus, vaak ook met een lach. Een nieuwe vraag komt ter tafel: welke talenten moet je bezitten om succesvol te zijn bij Van Mourik Tiel? De antwoorden zijn eensluidend: flexibel, doorzettingsvermogen en geduldig. Opvallend is dat het woord ‘technisch’ niet valt. “Die brengen wij hen in de praktijk wel bij”, pareert Van Mourik. “Daarbij onderscheiden wij ons in kwaliteit, service en persoonlijke aandacht, de genoemde aspecten zijn daarom minstens zo belangrijk voor onze medewerkers.”

“Een talent is iets waar je goed in bent, iets wat je leuk vindt om te doen en waarvoor je waardering krijgt van je collega's”

Talenten toekennen

De groep gaat ook speeddaten. Tijdens die date moeten medewerkers in koppeltjes van twee aan elkaar vertellen wat zij vinden dat hun talenten zijn en wat hun grootste succes is geweest. “Dit vind ik erg lastig”, zegt er één. “Het voelt als opscheppen.” Een ander: “Wanneer is iets nou een talent?” Toch gaan ze met enthousiasme het gesprek aan en leren ze elkaars talenten kennen en waarderen. “Dat is precies waar het om draait”, vertelt Gert Jan. “Een talent is iets waar je goed in bent en iets wat je leuk vindt om te doen en waarvoor je waardering krijgt van je collega’s, van de directie en van klanten.”

Later mogen de medewerkers van Van Mourik Tiel ook talenten aan elkaar toekennen. Leergierig, goede teamplayer, enthousiaste collega; alles komt voorbij. Vooral positief. “Heel herkenbaar”, glundert Van Mourik. Hij neemt zelf ook deel (tussen de telefoontjes door), de workshop stemt hem tot tevredenheid. “Het geeft mij handvatten voor de verdere ontwikkelingen van de individuele medewerkers en voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf als geheel.” Van Mourik heeft namelijk aan het einde van de workshop ook tal van tips gekregen hoe de organisatie zich nog verder kan verbeteren. “Het eerste waarmee ik aan de slag ga is het ordenen van de bandensets in de loods hiernaast. Dat was mij al een doorn in het oog, maar het is blijkbaar ook iets dat de medewerkers stoort. Hup, handen uit de mouwen. Morgen gaan we er meteen mee aan de slag.”
 

Over de workshop

Onder het motto 'goede samenwerking is de sleutel tot succes als je met een team werkt' presenteert OOMT een aantal inspirerende workshops waaronder Automotive Got Talent. Bedrijven die afdragen aan OOMT kunnen hier kosteloos gebruik van maken. Coaches en een bedrijfsadviseur van OOMT gaan gesprekken aan met de directie en met medewerkers individueel. Op basis daarvan wordt het cursusaanbod bepaald. Vervolgens komen de acteurs van Acteurs van Act Inc. met hun roadshow langs en halen op een leuke, inspirerende en soms ludieke manier het maximale uit de groep en het individu. En geen zorgen: er zijn geen rollenspellen. De medewerkers geven de acteurs input om de scènes te maken, zoals bij De Lama's. Zo wordt een spiegel voorgehouden en ontdekt de directie samen met de medewerkers hoe men een sterker team vormt, waarbij zij beter weten wat ze aan elkaar hebben. Bovendien krijg het bedrijf tips van de medewerkers hoe de organisatie zich beter kan ontwikkelen. Geïnteresseerd? Neem contact op met OOMT via (0800) 0155 of mail naar servicedesk@oomt.nl.

Dit artikel is ook verschenen in BOVAGkrant 4-2019.

 
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring