De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Han ten Broeke: 'Tien keer nadenken voordat je nee zegt'
0%
Terug

'Tien keer nadenken voordat je nee zegt'

14 feb 2025 Leestijd: 9 min

Hij kon zich er niets bij voorstellen: het voorzitterschap van BOVAG. “Ik wist vooraf niet hóeveel invloed BOVAG heeft en hoe het in de meest uiteenlopende geledingen van de samenleving zit geworteld.” BOVAG heeft voor Han ten Broeke al zijn verwachtingen overtroffen. “Het is veel meer geworden dan een baan.”

Toch besloot hij zijn voorzitterschap te verruilen voor de baan van chef de cabinet van Eurocommissaris Wopke Hoekstra. Het Europa waar hij in gelooft, dat van jongs af aan zijn interesse trok, de plaats waar hij in zijn eerste weken al over de Chinese importheffing sprak.

Wanneer Han vanuit zijn nieuwe kantoor in Brussel praat over BOVAG, heeft hij het nog voortdurend over ‘wij’. Na vijf jaar voorzitterschap van de vereniging, voelt hij zich er nauw mee verbonden. “BOVAG kwam op mijn pad op een lastig punt in mijn leven, zowel professioneel als privé. Ik kwam terecht in een familie die mij met open armen ontving en die niet direct van mij eiste dat ik een zescilindermotor uit elkaar kon halen en weer in elkaar kon schroeven. Ondanks de restricties van covid die er toen waren, voelde het ontvangst als warm. Ik wilde ook zo snel mogelijk BOVAG leren kennen, zijn leden. Ik dacht: mondkap op en scheuren door het land.”

Het eerste wat hem opviel is dat BOVAG bestaat uit ondernemers in alle ‘rangen, standen en maten’. “Van kleine bedrijfjes op de hoek tot en met enorme mobiliteitsbedrijven als Pon, Louwman en Van Mossel. En heel eerlijk gezegd had ik verwacht dat ze wat conservatief zouden zijn, maar het omgekeerde is waar. Ik had ook niet verwacht dat ze met elkaar over zoveel zouden gaan; letterlijk verbindt mobiliteit alles met iedereen. Als iemand mij sindsdien vraagt naar BOVAG, leg ik uit dat het gaat over alles wat rolt en rijdt in Nederland of wat dat mogelijk maakt.”

Kritisch en direct

Wat Han het meest motiveerde in zijn voorzitterschap waren de ledenbezoeken. “Of het nou was om een vlog op te nemen, een jubileumschild uit te reiken of gewoon om te luisteren, het gaf mij altijd ideeën en nieuwe inzichten. Het zijn allemaal ondernemers en ze zijn kritisch en direct. Geen blad voor de mond, maar wel uitermate vriendelijk. En bij de een zit je aan de keukentafel en bij de ander zit je op een leren bank in een moderne showroom. Ik vond het allemaal fantastisch. Ik probeerde voor hen het verschil te maken, liefst zo direct mogelijk als dat lukte."

Wat BOVAG vertegenwoordigt, is heel zeldzaam aan het worden in ons land, namelijk betrouwbaarheid

"De covid-periode was geen fijne tijd, maar wel een tijd waarin ik samen met de werkorganisatie van BOVAG direct het verschil kon maken voor onze leden. Het was mijn start bij BOVAG en samen met onder andere directeur Peter Niesink hebben we veel bereikt zoals het openhouden van de werkplaatsen. Peter is een directeur die op alle hoge ambtelijke niveaus wordt gewaardeerd en zonder hem was veel van wat we nu hebben bereikt niet gelukt. Toen de hulp wat minder acuut hoefde te zijn, zijn we aan de slag gegaan met het transparanter en democratischer maken van de verenigingsstructuur, het vereenvoudigen van het contributiemodel, ontwikkelen van een oplossing voor de CSRD-verplichting waar andere verenigingen jaloers op kunnen zijn en het starten van BOVAG Energie. Ondertussen werden we een steeds grotere gesprekspartner in zowel Den Haag als in Brussel. Het is heel bijzonder dat BOVAG als kleine speler erin is geslaagd om samen met de Europese Commissie een vuist te maken tegen de machtige fabrikanten over datasharing.”

Strijd die nog moet worden gevoerd

“Het meest trots ben ik op de coalitie die we van de grond hebben gekregen samen met ANWB, RAI, VNA en Natuur en Milieu. Wat in Den Haag niet lukte om alle partijen bij elkaar te krijgen om met een goed autobelastingplan te komen, lukte ons wel. We zijn altijd in staat geweest om het verhaal te doen namens ons vijven, ongeacht hoe moeilijk dat soms was. En BOVAG had daarin een leidende rol. Vervolgens lazen we in het regeerakkoord dat de helft van onze plannen waren overgenomen. Dat was geweldig. Dat daarna de gewichtscorrectie voor elektrische voertuigen in één namiddag werd geschrapt, was een klap. Achteraf gezien had ik daar bovenop moeten springen. Dat neem ik mijzelf wel kwalijk. Deze strijd moet nog worden gevoerd.”

Gevraagd naar de stempel die Han als voorzitter op BOVAG heeft gedrukt, antwoordt hij: “Ik hoop dat ik BOVAG moderner en zelfbewuster naar buiten toe heb kunnen maken. Daarin is de rol van de directie, ledenraad en bestuursraad van groot belang. We hebben een sterke invloed op het mobiliteitsbeeld en de ruimtelijke ordening in Nederland. We hebben een grote rol gespeeld in de uitvoering van de Omgevingswet voor ondernemers. Er wordt lang niet altijd besloten zoals wij willen, maar BOVAG zit wel overal aan tafel. We worden nergens meer overgeslagen.”

Nooit kwijtraken

Hoewel Han in zijn politieke carrière vaak te maken heeft gehad met brancheverenigingen, heeft zijn ervaring met BOVAG het beeld ervan totaal veranderd. Waar het voor hem eerst een som van ondernemers was die voornamelijk samen waren om iets van de politiek te willen, vindt hij verenigingen nu van cruciaal belang voor een maatschappij.

Bel BOVAG en blijf bij BOVAG

“Verenigingen behoren tot het DNA van Nederland. Dat mogen we nooit kwijtraken. Neem bijvoorbeeld onze relatie met de RDW, die is uniek. Wij zijn daar niet de vijand zoals je zou verwachten, maar wij kunnen met hen samenwerken en dat bestaat in geen enkel ander Europees land. Hetzelfde geldt voor het CBR. Bij veel uitvoeringsorganisaties zijn we kind aan huis. Toegegeven, soms zijn we een vervelende puber, maar we werken altijd goed samen.”

Nooit verspelen

Zijn grootste tip aan de ondernemers van BOVAG is: ‘Bel BOVAG en blijf bij BOVAG!’. “Het is niet alleen de leukste plek om naast je ondernemerschap je horizon te verbreden, maar je kunt ook meewerken aan het verbeteren van Nederland. En verder wil ik meegeven: wees trots. Op je eigen bedrijf en op BOVAG. Wat wij vertegenwoordigen, is heel zeldzaam aan het worden in ons land, namelijk betrouwbaarheid. We leven in een samenleving met veel wantrouwen en polarisatie. Een vereniging is daar het tegenovergestelde van. Wij proberen om vanuit verschillende hoeken met één standpunt te komen. En het BOVAG-schild roept vertrouwen en betrouwbaarheid op bij de consument. Kom daar maar eens om in deze tijd; politiek, rechters, feiten, waar is nog respect voor? Dus als wij dat vertrouwen kunnen vasthouden, dan hebben we iets unieks met elkaar en dat mag je nooit verspelen. Het gros van de Nederlanders kent ons merk en dat is een asset op onze balans waar we nog veel meer uit kunnen halen.“

Dat het Europa toch gelukt is om hem los te rukken van BOVAG is na deze woorden lastig te geloven. Han geeft aan dat hij zelden zo’n fijne plek heeft gehad als bij BOVAG. Zelfs de reacties die hij krijgt op zijn vertrek doen hem goed. “Ik heb veel reacties gekregen en er is veel teleurstelling, maar geen onbegrip en dat vind ik heel fijn. Iedereen die mij kent, weet hoe Europa in mijn hart zit. Ik ben er al mijn hele leven mee bezig en zelfs mijn doctoraalscriptie ging erover. Ooit verliet ik KPN om te gaan werken als Europarlementariër. Voor de VVD schreef ik het verkiezingsprogramma voor Europa. We hebben Europa nodig, want eerlijk gezegd is Nederland te klein voor zo’n beetje alle grote problemen in de wereld. Dus toen ik zo’n indringend verzoek kreeg om in de stookruimte van de machinekamer van Europa te werken, moest ik wel tien keer nadenken voordat ik nee zei en dat denkwerk heb ik dan ook gedaan. Ik had nog veel ideeën voor BOVAG, maar besloot deze mooie functie op te geven om ons continent door deze moeilijke periode heen te gaan helpen.”

Missen?

Ten tijde van dit interview werkt Han al een paar weken in Brussel. Hij geniet van het ontmoeten van veel Europese kopstukken en maakt lange dagen achter zijn nieuwe bureau. Nog een laatste vraag voordat hij naar de twaalfde verdieping gaat om met de vicepresident (Ribera, Spaans) te praten over onder andere de Chinese importheffing. Wat gaat hij het meeste missen aan BOVAG? “De mensen - in het bijzonder Peter Niesink en Sandra Reumer met wie ik lief en leed deelde -, de leden, de werkorganisatie en het bestuur. Misschien wel het meeste dat kopje koffie bij die ondernemer. Sterker nog, dat mis ik nu al!”

Dit artikel is ook verschenen in BOVAGkrant 01-2025.

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.