Terug

Techneuten maken

Personeel
Leestijd: 12 min

Leerlingen zijn de toekomst van de branche. De leerling van nu is immers de medewerker van morgen. Wanneer bedrijven in de branche er samen niet genoeg opleiden, heeft iedereen last van een personeelstekort. Wat kunt u als leerbedrijf doen om leerlingen vast te houden? Tien tips. 

1. Geef leerlingen een goede start

De eerste indruk is belangrijk. Dat geldt ook voor de indruk die de leerling krijgt van het leerbedrijf. Een goede eerste indruk vergroot de kans op succes. Grote kans dat die leerling voor het eerst in een echt bedrijf komt. Dat is niet niks. Het is dus een goed idee om alle collega’s te vertellen dat de leerling komt en wat zijn* naam is. Geef hem een uitgebreide rondleiding in het bedrijf, vertel wat er overal gebeurt en wat iedereen doet.

2. Maak duidelijke afspraken

Veel jongeren zijn dol op hun telefoon en zouden het liefst de hele dag op sociale media zitten. Daarom is het zaak om meteen duidelijke afspraken te maken wanneer de leerling zijn mobiel mag gebruiken en wanneer niet. Dat zijn in feite afspraken over werktijden en pauzes. Ook is het een goed idee om afspraken te maken over het opruimen van de werkplek en veilig werken met apparatuur. Innovam biedt een lespakket aan om te helpen met gereedschapskennis en werkplaatsveiligheid. Er zitten ook ideeën bij over hoe u de rondleiding op de eerste dag kunt vormgeven. 

3. Maak tijd voor leerlingen

Natuurlijk, het is druk in de werkplaats en er moet van alles geregeld worden. Het begeleiden van leerlingen schiet er daardoor nogal eens bij in. Veel leermeesters geven aan dat ze wel willen, maar geen tijd kunnen of mogen nemen voor de begeleiding. Dat is jammer, want een leerling die onvoldoende begeleiding krijgt, valt sneller uit. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat de leermeester voldoende tijd krijgt voor begeleiding. Ook is het slim om de leermeester te ondersteunen in het stellen van prioriteiten. Belangrijk en dringend werk moet natuurlijk meteen gebeuren; belangrijk en niet dringend werk, zoals leerlingen begeleiden, kan hij inplannen. 

4. Geef leerlingen aandacht

Leerlingen moeten uiteraard instructie krijgen. Maar het is ook belangrijk dat de leerling zich op zijn gemak voelt in het bedrijf. Daarvoor is het nodig dat de leermeester en anderen hem persoonlijke aandacht schenken. Dat kost weliswaar tijd, maar die is goed besteed: het is een investering in het team en in de toekomst. Stel de leerling dus vragen, bijvoorbeeld over wat voor baantjes hij heeft gehad en wat hij in zijn vrije tijd doet. U kunt daar zelf ook vertellen, en over wat u leuk vindt in uw vak.  

5. Bied perspectief

Het helpt een leerling als hij weet waar hij naartoe werkt en wat hem te wachten staat. Daarom is het zaak dat de leermeester met hem een plan maakt over wat er gaat gebeuren. Welke werkzaamheden gaat hij wanneer leren en met wie? Welke klussen zal hij wanneer zelf gaan uitvoeren? Wat moet hij aan het eind van de opleiding kunnen? Het is ook belangrijk om verder te kijken dat zijn leerlingtijd. Wat is de kans op een vaste plek in het team, en wat moet hij daarvoor doen? En verder vooruitkijkend: hoe is het om dit beroep te hebben, welke doorgroeimogelijkheden zijn er? Waar gaat het naartoe met de branche? 

6. Effectief onderwijzen

Iedereen leert op zijn eigen manier. Het is belangrijk om aan te sluiten bij de leerstijl van de leerling. Wat voor de een goed werkt, slaat bij de ander de plank mis. Zorg dus dat de leermeester iets weet over leerstijlen, op verschillende manieren instructie geeft en ook een coach kan zijn.  

7. Bied de leerling gevarieerd werk

Een leerling die zich verveelt, is sneller geneigd een ander vak te kiezen. Daarmee is hij verloren voor de branche. Daarom is het belangrijk om leerlingen vanaf het begin gevarieerde werkzaamheden te bieden. Zorg dat hij verschillende klussen kan doen en met verschillende collega’s meeloopt. Uiteindelijk moet de leerling praktijkexamen afleggen. De werkzaamheden die hij daarvoor moet beheersen staan op de STEM-lijst. Die lijst en het Praktijkboek van de leerling geven een goed beeld van wat hij moet kunnen. Komt een bepaalde klus niet aan bod? De leerling kan die dan oefenen tijdens de Praktijktrainingen (RPT-dagen) van Innovam. 

8, Ga het gesprek aan

Plezier in het werk is belangrijk, dus heb het vooral leuk met leerlingen. Maar zorg ook dat er afspraken zijn over wanneer leermeester en leerling elkaar formeel spreken. Zorg bijvoorbeeld voor begeleidende gesprekken op vaste momenten: neem op maandag de week door, of ’s ochtends de dag. Ook heel belangrijk is om goede feedback te geven en ruimte te laten voor de leerling om te reageren.  

9. Bewust beoordelen

De leerling wil zijn diploma halen, en de beoordelingen van de leermeester vormen de helft van zijn cijfer. De beoordeling loopt de hele leerperiode door, het is niet een formuliertje dat achteraf even ingevuld moet worden. Net als andere vormen van formeel gesprek is het zaak om beoordelingen te plannen in een beoordelingscyclus: planningsgesprek, functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprek. Leg elk gesprek vast en zorg dat leermeester en leerling het allebei ondertekenen. 

10. Neem leerlingen serieus

Een leerling is vaak piepjong en moet nog veel leren. Hij vindt het waarschijnlijk vreselijk spannend om in een echt bedrijf aan de slag te gaan. Misschien wordt hij er stil van, of juist overmatig assertief of opstandig. Bied elke leerling heldere afspraken en een duidelijke structuur. Geef ze de ruimte om zich uit te spreken. Met de juiste begeleiding maakt u van elke leerling een echte monteur! 

Overal waar ‘hij’ staat, kan uiteraard ook ‘zij’ worden gelezen. 

Innovam ondersteunt

Opleidingscentrum voor de mobiliteitsbranche Innovam biedt ondersteuning aan leermeesters en leerbedrijven. Bijvoorbeeld het startpakket voor uw nieuwe leerling en RPT-dagen, maar ook in de vorm van trainingen voor beginnende en gevorderde leermeesters.  

Meer weten? Kijk op innovam.nl. 

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2020-12.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring