De pagina wordt geladen...
Amper 23 jaar was Kristel Groenenboom toen ze Groenenboom Container Projects & Coating in 2009 van haar vader overnam. Dat ze in het familiebedrijf zou gaan werken, de leiding uiteindelijk zou overnemen, stond voor haar op prille leeftijd vast. “Mannen met lasmaskers, die geur van laslucht, dat stoere wereldje, een industrie die echt iets máákt … Het sprak me als jong meisje allemaal al enorm aan. De liefde voor deze bedrijfstak zit diepgeworteld, ik werk hier met hart en ziel.”
Gemakkelijk was haar start als directeur/eigenaar zeker niet. Zo besloot ze tot renovatie van 27 bedrijfshallen en dat viel niet bij iedereen ‘van de oude garde’ in goede aarde. Voor sommige werknemers was ze onderaan de streep toch ‘maar’ die dochter van de eigenaar. Groenenboom riep de hulp in van een consultant die eerder de assemblagefabriek van Tesla in Waalwijk had helpen bouwen. Want vragen stellen en hulptroepen inroepen, doe je niet omdat je nog jong of onbekwaam bent, maar omdat je soms het vakmanschap van derden nodig hebt. “Bovendien; als je jong begint, heb je meer tijd om te leren en kun je daar je voordeel mee doen”, is een van haar gevleugelde uitspraken.
Nadat ze haar vader opvolgde, ging het bedrijf zich op meer markten richten. Zo werden niet alleen orders voor de bouw van containers voor de offshore industrie en voor de opslag van waterstof binnengehaald, maar ook opdrachten van het Nederlandse leger.
Van ‘koffiejuf’, zoals ze in de begintijd van haar leiderschap bij het familiebedrijf wel eens neerbuigend werd genoemd, naar ‘containerkoningin’. Én naar die titel Zakenvrouw van het jaar 2022. Ze schreef een boek – ‘Mag ik meneer Kristel even spreken’ – over haar loopbaan in de mannenwereld, die de containerbranche traditioneel is. “Toen stond daar opeens een jonge vrouw met hakken, daar waar grijze of kalende mannen in pakken toch altijd de standaard waren. Mensen feliciteerden me, maar er werd ook gezegd: ‘Nu zien of je het ook redt’.”
Tekenend voor het ondernemerschap van Kristel Groenenboom: je leven lang blijven leren. Want door die instelling blijf je wendbaar, kun je meebewegen met de markt. En wendbaarheid kwam bijvoorbeeld heel goed van pas na de uitbraak van de coronapandemie, toen een deel van de industriële orderportefeuille kwam te vervallen. Groenenboom bedacht dat van halfhoge containers relatief eenvoudig zwembaden konden worden gemaakt. In korte tijd werd er een serie zwembadcontainers bij particulieren afgeleverd.
“Leren en innoveren, beide zijn nauw verbonden met succesvol ondernemerschap”, is haar overtuiging. “Zo ben ik momenteel bezig mijn certificaat Level 2 Senior Coating Inspector te halen, Level 1 had ik al. Kijk, ik kan natuurlijk niet de coating van onze eigen containers keuren, maar door up to date te blijven qua kennis, kan ik wel beoordelen hoe goed wij werken en waar eventueel verbeteringen kunnen worden behaald.”
“Langdurig vooruitkijken kenmerkt ons familiebedrijf”
Over innovatie: “We bouwen een nieuwe spuiterij, die wordt echt helemaal state-of-the-art. Uiterst duurzaam. Daarmee kunnen we weer jaren verder. Langdurig vooruitkijken kenmerkt dit familiebedrijf. Zo onderscheiden we ons van concurrenten die bijvoorbeeld onder de vlag van private equity varen. Wij zijn niet van de korte termijn, van het snelle scoren, van dat dagsucces. Wij kijken jaren vooruit, naar die horizon. Mede vanwege die langetermijnvisie zal ik nooit aan zo’n private equity-partij verkopen. Ik wil niet kapotgemaakt worden. Daarnaast doen wij er alles aan om zónder vreemd vermogen verder te groeien. Want onafhankelijkheid en vrijheid staan bij mij hoog in het vaandel.”
Haar bedrijf levert niet louter nieuw, maar verzorgt ook de renovatie van oude containers. Die krijgen een uitgebreide behandeling in de straalloods, waarna ze weer minstens tien jaar mee kunnen. Want duurzaamheid is een van de pijlers onder Groenenboom Container Projects & Coating.
Toen Kristel Groenenboom recent hoorde dat een concurrent door een investeringsmaatschappij werd overgenomen, was ze daar bepaald niet rouwig om. “Die gaan dus vanaf nu voor de snelle winst en niet langer voor het duurzame innovatieproces”, zo was haar gedachte. “Voor ons natuurlijk een win-situatie. Want, immers; weer een mededinger weg.”
Hard knokken, om naar dat nóg hogere niveau te reiken. Dat tekent de ondernemer uit het Brabantse Oosterhout. Altijd maar doorgaan. “Zo krijg ik het Spaans benauwd als ik me in het weekend realiseer dat er maandag een berg aan werk op me ligt te wachten”, zegt ze. “Dan begin ik toch al op zondag met daar een deel van weg te werken.”
De directeur/eigenaar schuwt geen politieke uitspraken. Tijdens een werkbezoek van toenmalig minister Sigrid Kaag gaf ze de bewindsvrouw het welgemeende advies om vaker te kiezen voor Europa en minder voor China. Ook stelt ze dat de politiek de belangen van ondernemers uit het oog heeft verloren. Als pijnpunt noemt ze daarbij de loondoorbetaling bij ziekte. “Dat kan ondernemers opbreken”, zo stelt ze.
Een van haar heilige huisjes: eerlijk zijn. “Je mag klachten van klanten nooit onder het tapijt schuiven, daar moet je iets mee doen.” Van groot belang bij het selecteren van nieuw personeel: mensen moeten de vrijheid aan kunnen. “Bijvoorbeeld als het gaat om werktijden. Hoe laat begin je, wanneer stop je? Zoals ik al zei, vind ik vrijheid een groot goed. Ook persoonlijke vrijheid. Maar dan moet je dus wel die verantwoordelijkheid durven en kunnen nemen.”
Eerder dit jaar bracht Koningin Maxima een bezoek aan Groenenboom Container Projects & Coating. “Dat was onwijs leuk”, aldus Kristel Groenenboom. Ze sprak met de Koningin onder andere over haar streven meer vrouwen richting de techniek te krijgen. “Nu is in de gehele technische sector maar zo’n zeventien procent vrouwen actief. Meer vrouwen in de branche zorgt voor diversere teams en die komen uiteindelijk tot betere besluiten, die zijn innovatiever, boeken meer succes. Ik hoop meisjes en vrouwen te inspireren met mijn boeken, met de lezingen die ik geef, met mijn persoonlijke verhaal.”
Kristel Groenenboom is een perfectionist, denkt in details. Ze krijgt energie van een grote aanbesteding die binnenkomt. Haar bagage: doorzettingsvermogen, optimistisch zijn, werken met mensen die ze aardig vindt, doorgaan tot de klus is geklaard. Ondernemen is topsport, zo weet ze uit ervaring. Of ze al bezig is met haar eigen opvolging? “Nee hoor, totaal niet. We gaan met dit bedrijf stappen zetten. Dáár ben ik druk mee!”