De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Ondernemersklankbord biedt eerste hulp bij grote ondernemersvragen
0%
Terug

Ondernemersklankbord biedt eerste hulp bij grote ondernemersvragen

Ondernemerschap15 mei 2023 Leestijd: 10 min

Om mkb’ers te helpen bij belangrijke vraagstukken werkt BOVAG samen met het Ondernemersklankbord. Medewerkers van deze stichting zijn ervaringsdeskundigen. Daardoor kunnen ze ondernemers met raad en daad ondersteunen bij grote gebeurtenissen zoals het starten, overnemen of beëindigen van een bedrijf, maar ook bij vragen over bijvoorbeeld groei en innovatie. Met een herkenbaar praktijkvoorbeeld schetsen ondernemer Jacco Buitenkamp en Ondernemersklankbord-adviseur Alex Schakel hoe dat werkt.

Toen Jacco Buitenkamp zijn detailhandelsopleiding had afgerond, aan het werk ging als vertegenwoordiger en zijn kennis had verdiept door het volgen van NIMA-marketingopleidingen, zag het er niet direct naar uit dat hij in het onafhankelijke garagebedrijf van zijn vader zou stappen. Toch gebeurde precies dat in 1992. Jacco: “Mijn vader gaf aan dat hij me er graag bij wilden hebben, hij vertelde dat ik in het garagebedrijf een prima boterham kon verdienen. In eerste instantie ging ik aan de slag met administratieve taken en de receptie. In de avonduren volgde ik een technische opleiding, vooral met het oog op de apk.”

Naarmate de tijd vorderde, kwam de bedrijfsopvolging bij de familie Buitenkamp steeds nadrukkelijker in beeld. Jacco: “Dat werd twee keer heel concreet, maar twee keer ging het ook niet door. De eerste keer door familieomstandigheden, de tweede keer door corona. Bij de derde mogelijkheid zei mijn vader simpelweg: ‘regel jij het maar’. Dat was wel een dingetje. Omdat we het over een bedrijf hadden waarin we vooral oog hadden voor onze klanten, realiseerde ik me direct dat ik aan de slag moest met zaken waar ik op zijn minst geen ervaring mee had. Eerlijk gezegd had ik geen idee waar ik moest beginnen. Daarom benaderde ik de BOVAG. Toen ze me doorverwezen naar het Ondernemersklankbord, ging het snel. Via dit platform werd ik gekoppeld aan Alex Schakel, een echte automan, die veel ervaring heeft met het leiden van (Ford-)dealerbedrijven, maar ook met de koop en verkoop van bedrijven. Alex werd mijn sparringpartner in het overnameproces.”

Het traject heeft naast de overname ook geleid tot een duidelijke stip op de horizon Jacco Buitenkamp | eigenaar Garage Buitenkamp

Het (stappen)plan

Een eerste gesprek was het logische startpunt van het klankbordtraject. Alex Schakel daarover: “Onze eerste afspraak was bij Garage Buitenkamp. Op die manier kon ik een eerste indruk krijgen van het bedrijf en van Jacco. In mijn optiek is een goede klik de basis voor een succesvol traject.” Jacco: “Ik was in eerste instantie vooral blij dat Alex een automan was. Al bij onze eerste afspraak merkte je dat: hij zag direct zaken die wel of juist niet klopten. Mede daardoor voelde ik gelijk een klik. Omdat die wederzijds was, besloten we om samen verder te gaan.”

Bij Garage Buitenkamp was de overname van het bedrijf door Jacco de kernvraag. Daarvoor moest veel in beweging worden gezet. Alex Schakel: “Door diverse bezoeken en gesprekken heb ik gezien waar Jacco mee bezig was en kreeg ik een goed beeld van wat er moest gebeuren. Daarbij werd direct duidelijk dat de nadruk op de fiscale aspecten en de financiering moest komen te liggen en dat er een gedegen businessplan nodig was.” Jacco vult aan: “Eigenlijk hebben we de hoofdvraag opgesplitst in deelvragen. Voor de oplossing van deelvraagstukken als financiën arbeidsrecht, fiscaliteit en huisvesting zijn we samen tot een stappenplan gekomen. Maar we keken ook naar ontwikkelingen en tendensen: in de autobranche draait het momenteel om elektrificatie en digitalisering. Een verminderde en andere onderhoudsbehoefte gaat het werk van universele bedrijven als de onze sterk veranderen. Daar moet je op voorsorteren, bijvoorbeeld met scholing van medewerkers. Alex maakte van elk deelprobleem een huiswerkopdracht waarmee ik aan de slag moest. Dat was zeker niet vrijblijvend: hij liet duidelijk weten wat hij van me verwachtte én wanneer. Dat hij daar streng in was, vond ik geen probleem: we herkenden bij elkaar een sterke gedrevenheid. Het resultaat mocht er zijn: ik kreeg voor het eerst een compleet beeld van het bedrijf.”

Cijfers als gereedschap

Stappenplannen zijn er om uitgevoerd te worden. Dat gebeurde. Jacco: “Al Voor Alex kwam, was ik dieper in de financiën van het bedrijf gedoken. Daar zag ik al verbeterpunten in. Samen met Alex heb ik besloten om van ons vertrouwde administratiekantoor over te stappen naar een accountantsbureau.” Alex daarover: “Als onafhankelijk autobedrijf kun je niet alles in eigen hand hebben, voor specifieke aspecten heb je de juiste partners nodig. De aansluiting bij een gerenommeerde landelijke keten zoals AutoFirst is belangrijk voor het dagelijks werk. Maar er is meer: een goed accountantskantoor levert je belangrijk gereedschap aan: cijfers. Deze stellen je in staat om bijvoorbeeld kosten beter te monitoren, waardoor je gericht en snel kunt bijsturen. Een accountantskantoor is ook met het oog op de toekomst belangrijk: cijfers vormen ook de basis voor een budgetplan. Om mogelijke investeerders te overtuigen, moet je op elk moment kunnen laten zien waar je staat en wat er gebeurt. Cijfers geven inzicht.” Jacco: “Alex hielp me ook kritisch naar kostenverdelingen kijken. Praktisch voorbeeld: we hebben uitgerekend wat het kost als een leerling-monteur een wielenwissel uitvoert en wanneer een ervaren eerste monteur dat doet. En zo werd het cijferverhaal een echte eyeopener. Het was heel verhelderend om daar over te kunnen praten met iemand die daar veel verstand van heeft.”

Het zetje in de goede richting wérkt Alex Schakel | adviseur Ondernemersklankbord Alex Schakel | adviseur Ondernemersklankbord

Toekomstgericht

Garage Buitenkamp is een bedrijf waar het altijd druk is. Jacco: “Omdat we altijd in de weer waren met en voor onze klanten, schoot het overnameverhaal er ook een beetje bij in. Daar kwam bij dat mijn vader, die overigens nog steeds werkzaam is in het bedrijf, wel wilde dat de overname er kwam, maar hij had er geen haast mee. Alex had een andere insteek: de vaart erin en doorpakken. Zo hebben we de rechtsvorm aangepast. Om privé beter beschermd te zijn, ben ik overgestapt van een eenmanszaak naar een bv. Daarnaast hebben we ook verder vooruit gekeken. Uit de WESP data-analyse die we hebben laten uitvoeren, kwam bijvoorbeeld naar voren dat het bedrijf moet groeien. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld vier bruggen en een noodbrug. Voor ons bedrijf is acht of negen bruggen optimaal. Alles bij elkaar heeft het traject met Alex niet alleen geleid tot de overname die aflopen 1 januari zijn beslag heeft gekregen, maar ook tot een duidelijke stip op de horizon: over vijf jaar wil ik in een mooi pand zitten met voldoende werk en de juiste mensen om dat werk uit te voeren. Dat bedrijf dient in mijn optiek bovendien zo groen mogelijk te zijn. Het is ook heel verhelderend om te weten waar je met je bedrijf naartoe wilt. Dat maakt het nemen van concrete stappen makkelijker. En het mooie is: de oorspronkelijke klik met Alex is er nog steeds. Hij blijft me namens het Ondernemersklankbord voorlopig nog even begeleiden.” Alex daarover: “Het is mooi om te zien dat de ondernemers die via BOVAG bij het Ondernemersklankbord aankloppen veelal serieuze en gerichte vraagstukken hebben én dat ze echt open staan voor begeleiding. Bij Jacco zie je dat het zetje in de goede richting wérkt. Daar krijg ik ook energie van!”

Alex Schakel

Alex Schakel verkocht in 2020 de Schakel Autogroep. Het merk Ford stond hierin centraal – de opa van Alex was al sinds 1924 dealer van het merk. Schakel verkocht de groep omdat zijn kinderen geen ambities op het automotive-gebied hadden. Ook wilde hij relaxter gaan leven, bijvoorbeeld om werk te maken van zijn passie voor (zee)zeilen. Tegelijkertijd wilde hij ook andere zaken aanpakken. Zo is Schakel tegenwoordig actief op het gebied van vastgoed. Als vrijwilliger bij het Ondernemersklankbord zet hij zijn ervaring in om (automotive) mkb’ers verder te helpen.

Maak ook gebruik van het Ondernemersklankbord

De Stichting Ondernemersklankbord (OKB), die wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, is er om mkb’ers te ondersteunen bij belangrijke vragen en kwesties zoals de start van een onderneming of juist het reorganiseren, overdragen of beëindigen ervan. Ook begeleiding bij groei- en innovatievraagstukken en een dreigend faillissement is mogelijk. Het OKB maakt daarvoor gebruik van vrijwilligers, die als ondernemer of manager hun sporen hebben verdiend in diverse sectoren en branches. In totaal zijn er driehonderd adviseurs, verdeeld over regioteams, die hun kennis en expertise vrijwillig delen. Dat gebeurt in trajecten van zes maanden.

Zo’n traject waarin persoonlijke begeleiding, gesprekken en adviezen centraal staan, is in 2023 kosteloos te volgen. Als u zich aanmeldt, krijgt u een adviseur in uw regio toegewezen die u het beste kan helpen.

Meer informatie is te vinden op mijn.bovag.nl/ondernemersklankbord.

Kennissessies ‘Stoppen en doorgaan?

BOVAG organiseert samen met Alfa Consultants een bijeenkomst waarbij de belangrijkste punten van bedrijfsverkoop, bedrijfsoverdracht en bedrijfsbeëindiging aan bod komen. Dinsdag 25 april vindt er een sessie plaats in Nijkerk, woensdag 31 mei in Aalsmeer en donderdag 9 november in Nijverdal.

Kijk op mijn.bovag.nl/evenementen voor meer informatie en aanmelden.

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.