Terug

Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar zijn, is 'overweldigend'

OndernemerschapOndernemerschap
Leestijd: 1 min

BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven organiseert dit najaar voor de veertiende keer de verkiezing Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar. Reden voor de BOVAGkrant om op bezoek te gaan bij de allereerste winnaar van de verkiezing; Garagebedrijf Van Eendenburg in Brielle. “We plusten dat jaar twintig procent, en dat terwijl er een economische crisis was.” 

Het is maandagochtend en het is vakantieperiode. Toch is het een drukte van belang in de compacte werkplaats van Garagebedrijf Van Eendenburg in Brielle. “Ja, het gaat hier gewoon door”, lacht eigenaar Edwin Vermaat. Hij is sinds 1 januari dit jaar samen met zijn vrouw Petra volledig eigenaar van het universele autobedrijf op bedrijventerrein ’t Woud in Brielle. “We zijn in 2008 al in de zaak gestapt, en nu hebben we het volledig kunnen overnemen van mijn ouders, At en Marja”, vertelt Petra. Zij zitten beiden ook aan tafel. “Ik ben het bedrijf in 1969 gestart, in een kleine loods in het centrum van Brielle. Tussendoor ben ik nog verhuisd naar Hellevoetsluis en sinds 1991 zitten we op deze plek”, legt At uit. Hij is er nog bijna dagelijks. “Maar ik loop niemand in weg, het is nu het bedrijf van Edwin en Petra. En het leuke is, hun zoon en mijn kleinzoon Jakko is inmiddels als derde generatie werkzaam in het bedrijf. Maar afgelopen weken waren ze op vakantie, dan spring ik even bij in de showroom en de werkplaats. Vorige week nog heb ik een auto verkocht aan mijn allereerste klant van vijftig jaar geleden. Dat is toch leuk.” 

Trouwe groep klanten 

Garagebedrijf Van Eendenburg heeft een trouwe groep klanten, verzekert At. “Het gaat erom dat je altijd open en eerlijk bent. En natuurlijk gaat er weleens iets mis, maar dan moet je het netjes oplossen. Dat weten klanten ook van ons, geen discussie.” Het is iets waar ook Edwin en Petra zich van bewust zijn. “Zeker nu met het internet is een slechte review zo geschreven door een klant. En die review achtervolgt je lange tijd. Gelukkig hebben wij er nog niet echt mee te maken gehad, en dat willen we ook niet. Daarom zetten we altijd ons beste beentje voor”, aldus Petra. Behalve die houding helpt ook het BOVAG-schild aan de gevel. “Dat geeft klanten vertrouwen. Het is toch een kwaliteitslabel. Niet voor niets ben ik al vijftig jaar BOVAG-lid”, zegt At, die ook in het regiobestuur van BOVAG heeft gezeten. “Ik hoor weleens ondernemers zeggen; BOVAG doet te weinig voor ons. Dat vind ik onzin. En als je echt iets wilt veranderen, dan moet je ook actief zijn en zitting nemen in bijvoorbeeld het bestuur of een denkgroep. Maar zij die het zeggen, staan vaak aan de kantlijn.”  

“‘Mijn grootste succes? Als ik er een moet noemen, dan is het wel de uitverkiezing van Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar in 2007. Heel bijzonder.’ ”

De uitverkiezing

De bestuursfunctie zorgde ervoor dat At van veel zaken afwist en alles binnen zijn bedrijf netjes op orde had. “Mijn grootste succes? Als ik er één moet noemen, dan is het wel het winnen van de verkiezing Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar in 2007. Heel bijzonder”, glundert de oud-ondernemer. Edwin, die ook al 25 jaar in het bedrijf zit, weet het zich nog goed te herinneren. “In die periode kreeg je via de post een uitnodiging van BOVAG. Ze vroegen ons of we ons wilden inschrijven, ik heb het formulier nog uit de prullenbak gevist.” At lacht. “Joh, dar zat ik toch helemaal niet op te wachten. Ik zeg altijd; doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Wat moet ik met zo’n verkiezing, dacht ik. Wij zijn een klein bedrijf, met vooral lokale klanten. Wij kunnen toch nooit die verkiezing winnen.” Maar Edwin dacht daar toch echt anders over. Hij schreef het bedrijf in. “We belandden al snel in de top tien, dat was een enorme opsteker. Vooral omdat toen de klantwaarderingen ten grondslag lagen aan die toptiennotering.  Toen ging het echt leven, ook bij At”, verklaart Petra. 

header-image

Stevige concurrentie 

Positieve bezoeken van mystery shoppers zorgden er uiteindelijk voor dat het autobedrijf doorging naar de finale. “Tijdens het jaarcongres van de BOVAG in ’t Spant in Bussum werd de winnaar bekendgemaakt, en dat waren wij. Heel verrassend, we hadden namelijk stevige concurrentie”, weet At zich nog te herinneren. De uitverkiezing betekende een enorme golf aan publiciteit. “De landelijke bladen, de regionale en lokale kranten; iedereen schreef over ons. En collega’s uit het hele land stuurden bloemen op, de hele showroom was één grote bloemenzee”, wijst Edwin naar een foto aan de wand. “Kijk zelf maar, het was in één woord: overweldigend.” De publiciteit zorgde ook voor een ongekende aanloop van nieuwe klanten. “De uitverkiezing gaf mensen het vertrouwen dat het hier wel goed zit. Nederland bevond zich in een economische crisis, maar wij plusten in 2008 gewoon twintig procent. Het was echt ongekend”, vertelt At. Het smaakte naar meer, stelt de nuchtere Briellenaar. “We hebben later nog eens deelgenomen, toen belanden we in de top tien. Daar waren we natuurlijk ook heel blij mee, maar er had volgens ons meer ingezeten. Zo vonden de mystery shoppers ons klantentoilet weliswaar brandschoon, maar kleurloos. Ik vind niet dat je ons daarop moet afrekenen.” Of ze ook dit jaar deelnemen? Petra: “We zullen onszelf niet inschrijven, maar als we aangedragen worden, dan zullen we zeker geen ‘nee’ zeggen. Een verkiezing als Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar brengt je namelijk heel veel.” 


Hoe gaat deelnemen in zijn werk?

  • U kunt zelf uw bedrijf aanmelden voor de verkiezing door, heel simpel, het aanmeldformulier in te vullen. Maar u kunt ook door anderen worden voorgedragen. Bijvoorbeeld vanuit uw garageformule, de buitendienst van BOVAG of een aantal BOVAG-partners.
  • Vanuit alle aanmeldingen selecteert een onafhankelijke jury tien genomineerde bedrijven. Deze bedrijven worden uiteraard door BOVAG geïnformeerd.   
  • De tien genomineerden worden vervolgens geschouwd door het bedrijf Vibber en krijgen bezoek van één of meer mystery shoppers. Op basis van de rapportages hierover kiest de jury de drie autobedrijven die doorgaan naar de finale.   
  • De jury gaat bij deze drie finalisten langs voor een uitgebreide persoonlijke kennismaking en een uitvoerig bedrijfsbezoek.  
  • De spannende ontknoping van de verkiezing vindt plaats tijdens het jaarcongres van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven op 22 maart 2022.

Met de jaarlijkse verkiezing Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar profileert BOVAG de leden met een onafhankelijk autobedrijf onder consumenten en branchegenoten. Bovendien brengt men tegelijkertijd het BOVAG-merk onder de aandacht. Op donderdag 1 juli 2021 is de aanmeldperiode voor de nieuwste editie van de verkiezing Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar 2022 gestart. Doet u ook mee? Wie weet wordt u de opvolger van Carprof Valentijn en sleept u de titel in 2022 in de wacht. Inschrijven kan tot en met 31 augustus 2021 via mijn.bovag.nl/onafhankelijkautobedrijfvanhetjaar
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring