Terug

Nieuw talent: "Jongens als Joey kunnen hele goede monteurs worden"

Ondernemerschap
Leestijd: 6 min

Een jongen van zestien jaar die van de praktijkschool wordt gestuurd, heeft niet de beste papieren op de arbeidsmarkt. Maar Fred Karsdorp van Autofirst Karsdorp uit Stolwijk kende zo’n jongen en geloofde in hem. De jongen werd zijn stagiair en zodra hij achttien was, nam Karsdorp hem in dienst. “Je ziet dat hij het vak leuk vindt.” 

 

Grote klanten

Fred Karsdorp heeft een hoop ballen in de lucht te houden. Voor zijn autobedrijf in Stolwijk doet hij de inkoop en het grootste deel van de verkoop. Zijn zakelijke klanten zitten in de buurt, maar ook op veel andere plekken in het land. Dat is mede te danken aan de carrière van een van zijn twee zoons: Rick Karsdorp voetbalde jarenlang voor Feyenoord en komt nu uit voor AS Roma. Vader Fred beheert de investeringen van zijn zoon. “Door de voetballerij heb ik een aantal grote klanten leren kennen”, vertelt Karsdorp. Hij levert er regelmatig zelf de auto’s af. 

Klik

Toch vindt Karsdorp ook nog tijd om een paar uur per week les te geven op een praktijkschool in Gouda. “Ik vind het een mooie uitdaging om jongens daar te helpen”, zegt hij. “Ze hebben het vaak niet makkelijk: problemen thuis, moeite met leren of een achterstand. Dat triggert mij. Met tijd en aandacht kun je een hoop bereiken.”  

In de klas zat Joey (nu achttien). “Ik had meteen een klik met hem”, zegt Karsdorp. “Ik kon zien dat hij graag wil, dat hij het vak leuk vindt.” Joey: “Ik woon bij mijn grootouders. Mijn opa sleutelt aan auto’s, dus ik heb het van kinds af aan meegekregen. Mijn buren hebben zes Ford Mustangs staan: drie van henzelf en drie die ze voor anderen opknappen. Ik help ze af en toe. Oude Mustangs zijn mijn favoriete auto’s.” 

Nodig

Op school kreeg Joey problemen met een andere docent. “Ik heb soms een kort lontje”, zegt Joey. “Op school was er iets niet goed gegaan. De docent bleef er maar op terugkomen. Ik had een paar keer aangegeven dat ik er niet meer over wilde praten, maar het gebeurde toch. Dan kan ik boos worden.” Joey werd geschorst. Karsdorp: “Ik heb toen aan de directeur voorgesteld dat hij bij mij in de zaak kon komen werken.” Zo kwam Joey als stagiair bij Karsdorp in de zaak, eerst vier dagen, maar al gauw werden het er vijf. Naar school ging hij niet meer. Karsdorp: “Aan het begin heb ik gezegd: we gaan het proberen. Ik heb Joey uitgelegd dat een baas personeel nodig heeft, maar dat personeel ook een baas nodig heeft. We moeten er samen wat van maken. En als er wat is, dan praten we erover.”  

“Ik heb Joey uitgelegd dat een baas personeel nodig heeft, maar dat personeel ook een baas nodig heeft. We moeten er samen wat van maken. ”
Fred Karsdorp | Eigenaar Autofirst Karsdorp

Eigen zaak

En dat gaat goed, al anderhalf jaar lang. Joey: “Op werk heb ik nooit een kort lontje. Met collega’s heb ik af en toe een meningsverschil, maar meer niet.” Karsdorp: “Iedereen mag fouten maken, als je er maar wat van leert. Als je drie keer dezelfde fout maakt, wordt het lastig. Dan krijgt iemand anders een kort lontje.” Karsdorp zegt het met een lach. Afgelopen november, toen Joey achtien werd, nam hij hem in dienst. “De komende tien jaar wil ik mijn rijbewijs halen, ervaring opdoen en leren voor apk-keurmeester”, zegt de kersverse werknemer. Als alles meezit, ziet hij zichzelf in de verre toekomst ook wel een eigen zaak beginnen. En zijn eigen Mustang rijden. “Ik ben heel blij met Joey”, zegt Karsdorp. “Monteurs zijn verschrikkelijk moeilijk te vinden. Ik heb anderhalf jaar terug heel lang gezocht naar een nieuwe bedrijfsleider. Ondernemers zoeken het niet zo gauw onder wat ze oneerbiedig ‘laaggeschoolde jongeren’ noemen. Maar jongens als Joey kunnen hele goede monteurs worden. En ik vind het hartstikke leuk om hem zelf op te leiden.” 

Karsdorp Auto’s 

Autofirst Karsdorp is gevestigd in Stolwijk. Naast Joey werken er een chef-werkplaats en een monteur. In de werkplaats staan twee bruggen, daar komt binnenkort een derde bij. Het bedrijf heeft doorgaans vijftien tot twintig auto’s op voorraad. “Die staan er niet langer dan een week”, zegt Joey bewonderend. “Ik houd van doorwerken”, antwoordt Karsdorp. De verhouding tussen particuliere en zakelijke klanten is ongeveer fiftyfifty. Die zakelijke klanten zitten door heel Nederland. Sinds het begin van de coronapandemie heeft Karsdorp vooral veel bedrijfswagens geleverd, daar was en is veel vraag naar. 


Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2022-03.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring