Eigenaar Jan Saman van Kassteele Tweewielers in het Zeeuwse dorpje Noordgouwe heeft twee monteurs in dienst met een achtergrond buiten de fietsbranche. Net als hijzelf. En dat gaat hartstikke goed. Ze delen de liefde voor de fiets en hebben een bijzondere klik. 
Terug

Kassteele Tweewielers heeft twee zij-instromers in dienst

Personeel
Leestijd: 3 min

Eigenaar Jan Saman van Kassteele Tweewielers in het Zeeuwse dorpje Noordgouwe heeft twee monteurs in dienst met een achtergrond buiten de fietsbranche. Net als hijzelf. En dat gaat hartstikke goed. Ze delen de liefde voor de fiets en hebben een bijzondere klik. 

Tot 2011 zag Jan Samans leven er heel anders uit: hij was onderhoudsmonteur aan grote machines. Hij had een goede baan en had het daar naar zijn zin. Maar toen ging zijn voetbalcoach Piet Kassteele met pensioen en hij zag in Jan wel een opvolger voor Kassteele Tweewielers. Want Jan Saman had ook een passie voor fietsen en sleutelen. “Ik volgde een aantal cursussen over e-bikes en pakte het vak snel op. Inmiddels run ik Kassteele Tweewielers nu tien jaar samen met mijn vrouw Hetty. En het bevalt nog steeds goed!”, vertelt hij.  

“Het is lastig om goed en gemotiveerd personeel te vinden”
Jan Saman | eigenaar Kassteele Tweewielers

Van hobby naar werk 

Naast Saman en zijn vrouw werken er twee mensen in het fietsbedrijf. “Het is lastig om goed personeel te vinden, dat gemotiveerd is én graag bezig is met fietsen. Ze moeten het enthousiasme voor fietsen wel over kunnen brengen op klanten”, vindt Jan. Twee jaar geleden zocht hij een nieuwe medewerker en plaatste een advertentie in de krant. Daar reageerde Dennis Cornelis (43) op: werkzaam in de audiobranche, maar wel gek van fietsen. Saman vond het geen punt dat hij van buiten de fietsbranche kwam: “Ik merkte dat hij al veel wist over fietsen en het klikte goed.” Dennis was zijn toenmalige werk beu en zijn vrouw wees hem op de advertentie. “Ik vond sleutelen aan mijn eigen fietsen leuk, en wist al er al wel iets over.” Toen hij aangenomen werd bij Kassteele Tweewielers betekende dat ook dat hij de schoolbanken weer in ging. Maar dat was geen punt voor Dennis. “Je leert meer over je eigen hobby en gaat dieper op de materie in. Dat vond ik eigenlijk wel leuk.” Hij is blij dat hij de switch heeft gemaakt: “Het is leuk om met fietsen bezig te zijn en elke fiets is weer anders. Het werk is geen dag hetzelfde.”   

Voorzichtig  

Toen Jan Saman opgenomen werd in het ziekenhuis en een aantal maanden niet kon werken, was er extra mankracht nodig. Zijn vrouw Hetty vond via Dennis’ opleiding Bram, die nu een jaar in de zaak werkt. Bram Hagens (55) heeft een achtergrond en ervaring in de elektrotechniek. Maar hij werkte onder andere ook in de supermarktsector. Vanwege een ziekte kreeg hij het advies om minder zwaar werk te gaan doen. Bram: “Ik dacht aan jobcoaching, maar dat werd ‘m niet in de coronaperiode. Via het UWV kwam ik in contact met het vak van fietstechnicus. Dat leek me leuk en ik was ook wel handig. Ik sleutelde aan mijn eigen fiets en deed veel klussen in huis.” Ook al mist Bram naar eigen zeggen wat ervaring, hij voelt zich na een jaar al volwaardig lid van het team en hij pikt de werkzaamheden snel op. Met een achtergrond in elektrotechniek vindt Bram e-bikes erg interessant. “Je ziet ze steeds meer. Het is leuk om daar kennis over te vergaren.” Pakt hij het werk anders aan dan iemand die jonger is? Bram: “Ik bekijk de boel eerst rustig voordat ik begin. De jeugd gaat denk ik sneller gelijk beginnen. En als volwassene ga ik denk ik iets anders om met spullen en materialen. Ik weet wat alles kost. Ik ben heel voorzichtig met de fietsen van anderen.”  

“Ik ben blij dat ik de switch heb gemaakt”
Dennis Cornelis | fietstechnicus bij Kassteele Tweewielers

Dagje vrij  

Dennis en Bram leren op hun opleiding voor zij-instromers meer over fietstechniek. Verder staan ze meestal met z’n drieën in de werkplaats, waarbij het gemakkelijk is om vragen te stellen. Het gaat hartstikke goed”, volgens Jan. De sfeer is goed onderling,” vindt ook Bram. “Het is frappant dat we gelijk goed met elkaar konden opschieten. Het voelt alsof we collega’s van elkaar zijn en gelijkwaardig zijn. Het voelt niet als werkgever en werknemer.” Dat de heren al wat ouder zijn, heeft ook zijn voordelen. Ze zijn serieus en zelfstandig en daardoor kan Saman inmiddels rustig een dag vrij nemen. Op dinsdag zijn Dennis en Bram bijvoorbeeld alleen in het bedrijf. En het wordt het steeds drukker bij Kassteele Tweewielers, valt Jan op. “We zitten elke week vol. We verkopen veel e-bikes en die mensen komen ook weer terug voor onderhoud of reparatie. Verhuur loopt ook goed. Dit jaar verkopen we vooral duurdere e-bikes. Vanwege corona gaan mensen niet ver op vakantie, en ze besteden dat geld aan een fiets.” Jan Saman ziet een positieve toekomst voor het bedrijf: “De zaak blijft wel draaien!” 

Foto bovenaan artikel: Jan Saman (links), Bram Hagens (midden) en Dennis Cornelis (rechts). 

Fotografie: Mark Neelemans.

Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 05-06-2021.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring