Terug

Hoe regel je de bedrijfsopvolging als je geen opvolgend familielid hebt?

Ondernemerschap bedrijfsopvolging opleiden
Leestijd: 8 min

Hoe regel je de bedrijfsopvolging als je geen kinderen hebt en geen koper kunt of wilt vinden? Jean-Pierre Oomen van Auto Service Korenweide (ASK) in Oud-Gastel neemt de tijd om twee van zijn medewerkers klaar te stomen voor de overname van zijn bedrijf. “De kunst is om de jongens te activeren dat de zaak hun toekomst is.” 

De ouders van Jean-Pierre Oomen had¬den een benzinestation en vier kinderen. Elk kind kreeg een eigen zaak in de mobiliteitsbranche. “Het doel van mijn ouders was: iedereen een boterham”, zegt Oomen. In zijn geval is dat inderdaad gelukt. In 1999 betrok hij de huidige locatie op industrieterrein Korenweide. In het¬zelfde pand zitten meerdere bedrijfsactiviteiten: Vakgarage ASK, Jean-Pierre de Bandenexpert en het Trekhaakcentrum.

Het beste

Rond zijn vijftigste, nu zes jaar geleden, nam Oomen een besluit. Vanaf zestig zou hij het rustiger aan gaan doen; dan zou hij beginnen de zaak over te geven. Niet aan zijn kinderen, want die heeft hij niet. “Vanuit de accountancy kreeg ik de tip om goede mensen te binden door samen in een maatschap te gaan”, zegt Oomen. En dus gaf hij zijn medewerkers de keuze: een goed salaris en geen spullen, of een normaal salaris en de beste opleidingen en apparatuur. Twee monteurs kozen dat laatste, een derde vertrok. Zo zette Oomen de eerste stap richting zijn bedrijfsopvolging – een proces waar hij tien jaar voor uitgetrokken heeft.

Zelfvertrouwen

In die tijd wil hij ‘zijn jongens’, zoals hij Niels Nuiten (1989) en Gerrie Aerts (1983) steevast noemt, opleiden tot hooggeschoolde monteurs én ondernemers. Beginnen met techniekopleidingen was een logische keuze, omdat Oomen, Nuiten en Aerts besloten om voor hoge kwaliteit te gaan in het bedrijf. Oomen: “Ik zeg niet dat ik oud aan het worden ben, maar de ontwikkeling van de techniek gaat mij wel te snel. De jongens zijn veel handiger met bijvoorbeeld data en hybridetechniek.” En dus zijn het Niels en Gerrie die de technische trainingen doen. Oomen: “Ze halen elk gemiddeld twaalf certificaten per jaar. Meer diploma’s dan loonstroken, grappen we weleens, maar kwaliteit kan alleen ontstaan wanneer er kennis is.” Aerts en Nuiten onderschrijven dat, want Oomen hoeft ze nooit naar een training te sturen. “Ze vragen er zelf om en komen dolblij terug. Daarmee groeit hun zelfvertrouwen. Inmiddels hebben mijn jongens de werkplaats volledig in handen; ik heb me daaruit teruggetrokken.”

“ Je moet een monteur, een offertespecialist en een financiële man ineen zijn”
Jean-Pierre Oomen | Eigenaar Auto Service Korenweide

Offerte

Maar met technische kennis alleen kun je geen autobedrijf runnen. “Je moet een monteur, een offertespecialist en een financiële man ineen zijn. Dat moet langzaam ingroeien, je moet ze begeleiden. Na twee jaar trainen zijn ze begonnen om te communiceren met klanten. Klanten maakten een afspraak bij mij, waarna zij bij de monteur terechtkomen. Die is verantwoordelijk voor de auto én de klant. Ik wil dat ze de auto behandelen als hun eigen auto en altijd een juiste offerte maken. Aanvankelijk heb ik de offertes gecontroleerd voor ze naar de klant gingen en missers besproken. Inmiddels hoeft dat niet meer.

Vakantie

Vanaf het begin van het proces overlegde Oomen meermaals op een dag met Nuiten en Aerts. “Alles draait om vertrouwen”, zegt Oomen. “Mijn inspraak is net zo belangrijk als de hunne. Ik streef naar totale transparantie, zodat ik niet het risico loop dat ze opeens toch vertrekken.” Op dit moment overleggen Oomen en zijn monteurs nog dagelijks over de werkzaamheden. “Van lieverlee draag ik steeds meer taken over. Langzaam gaan we toe naar een wekelijks overleg.” Oomen vertelt hoe hij twee weken naar Italië op vakantie kon en slechts een keer werd gebeld: alles ging goed en of hij een fijne vakantie had. Bij thuiskomst was alles piekfijn in orde.
 

Trots

Op den duur wil Oomen alleen de financiële administratie nog in beheer houden. “Zij kijken in de toekomst en moeten hun visie gaan uitzetten. Ik ben op de achtergrond scherp op de mogelijkheden.” Oomen is van plan om dat nog geruime tijd te doen, maar mocht er wat met hem gebeuren, dan is testamentair geregeld dat de zaak op ‘zijn jongens’ overgaat. Daarover heeft hij afspraken gemaakt met fiscalis¬ten en bewindvoerders. En anders? “Bij leven zullen ze het bedrijf in stukjes overnemen. Op dit moment hebben ze een marginaal aandelenbelang in de zaak. Vanaf mijn zestigste kunnen ze dat gaandeweg vergroten. Ik weet wat het bedrijf oplevert en wat het waard is. Dan weet je ook hoe snel ze me kunnen uitkopen zonder dat het ten koste gaat van investeringen in equipment en kennis. Als ik ze het vel over de oren haal, is er over vijf jaar geen zaak meer, en dan verliezen we allemaal. Ik wil graag nog lang doorwerken, zolang het leuk is, zolang we samen trots kunnen zijn op wat een mooie zaak we hebben neergezet.”
 

Stoppen of doorgaan

Denkt u eraan om uw bedrijf van de hand te doen, maar weet u niet goed waar te beginnen? Dan is er de brochure ‘Stoppen of doorgaan?’ van BOVAG. Daarin leest u precies wat er allemaal komt kijken bij bedrijfsoverdracht. U kunt de brochure vinden in het dossier ‘Bedrijfsbeëindiging, bedrijfsoverdracht en bedrijfsovername’.Of kom naar een van de kennissessies ‘Stoppen of doorgaan?’, waarin u de belangrijkste aandachtspunten hoort. 
 

Dit artikel is ook verschenen in BOVAGkrant 09-2019.
Fotografie: Peter Arno Broer

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring