Terug

Gamend op weg naar een diploma én rijbewijs

Ondernemerschap
Leestijd: 10 min

Een onbekommerde jeugd is leerlingen van het Schreuder College De Villeneuvestraat in Rotterdam helaas niet gegeven. Mentor Sjoerd Nicodem wil hen desondanks met een diploma én een rijbewijs ‘afleveren’ aan de arbeidsmarkt. Als een rijsimulator van maar liefst 50.000 euro hiertoe de sleutel blijkt te zijn, boort hij al zijn energie en creativiteit aan. Hij krijgt hulp van Wies Badloe van Rijschool Hers.

Het Schreuder College is een school voor voortgezet speciaal praktijkonderwijs. De kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar hebben leer- en/of gedragsproblemen. De klassen zijn klein en er is extra ondersteuning op sociaal-emotioneel vlak. “Leerlingen zijn hier geplaatst omwille van de leerplicht en zijn meestal ongemotiveerd”, legt mentor Sjoerd Nicodem uit. “We doen er daarom alles aan om ze toch een uitdagende leeromgeving te bieden, die aansluit bij hun belevingswereld én bij de vraag op de arbeidsmarkt.”

Net een game

Tijdens een loopbaanoriëntatie in de Rotterdamse haven vergapen zijn leerlingen zich aan een vorkheftrucksimulator. “Het was niet meer dan een spelcomputer met een scherm en wat houten pallets als ombouw, maar ze waren dolenthousiast. Het was net een game. Ik heb vervolgens de leverancier van de simulator uitgenodigd om langs te komen met andere simulatoren. In een grote vrachtwagentrailer konden leerlingen ermee kennismaken. De lassimulator was het meest populair. Deze hebben we na een lang traject van subsidieaanvragen kunnen aanschaffen.” 

Kans op werk 

De lassimulator is zo’n schot in de roos dat Nicodem en de schooldirectie besluiten meer simulatoren te kopen. De keuze valt op een vorkheftruck en een rijsimulator. “Veel leerlingen willen later aan de slag als koerier of bezorger en daar heb je een rijbewijs voor nodig”, licht Nicodem toe. “Dat geldt ook voor een lasser die van huis naar de Botlek moet rijden. Wij dachten: ‘Hoe mooi zou het zijn als we ze met een diploma én een rijbewijs kunnen afleveren aan hun nieuwe werkgever?’ Zo vergroten we hun kans op werk.”

“Normaal kost een rijopleiding minimaal zo’n 1600 tot 2000 euro, wat voor deze leerlingen en hun ouders vaak niet te betalen is. Dankzij het aanbod van Rijschool Hers en extra sponsoring lukt dat wel”
Sjoerd Nicodem | mentor Schreuder College De Villeneuvestraat

Bloed, zweet en tranen 

“Een rijsimulator is alleen wel twee keer zo duur als een lassimulator: 50.000 euro! Je hebt dan alleen een kaal apparaat: schermen, stoel en stuur. En dan ben je er nog niet, want je hebt een rijopleiding nodig om je rijbewijs te halen.” De vindingrijke mentor laat zich er geen seconde door ontmoedigen. Hij sprokkelt het bedrag bij elkaar door bij alle denkbare subsidieloketten en fondsen aan te kloppen. Na een traject van drie jaar, dat Nicodem bloed, zweet en tranen kost, staat hij er dan toch echt: een jaloersmakend mooie rijsimulator, met een ombouw van een heuse BMW Mini Cooper. 

header-image

Rijbewijs met korting 

Op het dak van de rijsimulator prijkt het lesbord van Rijschool Hers, een BOVAG-rijschool op tien minuten rijden van het Schreuder College. Mede-eigenaar Wies Badloe gaat de kinderen vanaf september lesgeven in de simulator en op de weg, tegen een gereduceerd tarief. Badloe biedt de leerlingen een lespakket van 2000 minuten met een unieke korting, wat neerkomt op ongeveer 17 rijlessen. De leerlingen sparen dit bedrag gedurende hun schooltijd bij elkaar. Nadat ze de theoriecursus bij hem hebben gevolgd en hun theoriecertificaat hebben gehaald, starten ze in de rijsimulator en gaan, als ze rijgeschikt zijn, de weg op. Badloe bepaalt wanneer ze klaar zijn voor het examen. Nicodem is blij met Badloe: “Normaal kost een rijopleiding minimaal zo’n 1600 tot 2000 euro, wat voor deze leerlingen en hun ouders vaak niet te betalen is. Dankzij het aanbod van Rijschool Hers en wat extra sponsoring lukt dat wel.” 

Uit huis geplaatst 

Financieel wijzer wordt hij er niet van, maar Badloe doet het dan ook om de kwetsbare jongeren te helpen. Vorig jaar, net voor de lockdown, werd hij gebeld door Jurriën Kamst, toenmalig branchemanager van BOVAG Rijscholen. “Hij vertelde dat Sjoerd bezig was met de aanschaf van een rijsimulator en een rijopleider zocht. Ik vond het een super sympathiek initiatief. Door mijn zus, die voor dezelfde organisatie werkt waartoe het Schreuder College behoort, kende ik de verhalen van sommige leerlingen. Kinderen die door Jeugdzorg bij een gastouder of in een tehuis worden geplaatst omdat hun ouders door huiselijk geweld of verslaving geen gezag meer over ze hebben. Zelf ben ik in het weekend buddy van een jongen. Ik vind het mooi om dit soort jongeren een kans te geven op een mooie toekomst.”

“Tijdens theorielessen zeggen leerlingen wel eens: ‘Je geeft leuker les dan mijn leraar!’ Dat is wel een aanmoediging natuurlijk”
Wies Badloe | mede-eigenaar Rijschool Hers

Stagelopen 

“Eerlijk is eerlijk, ik kan me het financieel en qua tijd ook permitteren”, vervolgt Badloe. “Maar ik ben blij dat ik het kan doen. Daar komt bij dat ik altijd al het onderwijs in wilde. Tijdens theorielessen zeggen leerlingen wel eens: ‘Je geeft leuker les dan mijn leraar!’ Dat is wel een aanmoediging natuurlijk.” Op dit moment is hij bezig zijn lesbevoegdheid te halen. Zijn stage probeert hij bij het Schreuder College te lopen. “Het zou mooi zijn als ik de rij-instructie tijdens mijn stage kan geven. Dat zou het lespakket ook weer iets voordeliger maken.”    

Komend schooljaar starten Badloe en Nicodem met de rijopleiding. “Leerlingen zijn nu al enthousiast”, vertelt Nicodem. “De een is voor het spaarplan een krantenwijkje begonnen, de ander heeft zichzelf in de rijsimulator op Instagram gepost.” Hoewel hij het project eerst goed op rit wil krijgen, heeft Nicodem ook al wel ideeën voor de toekomst. “Als meer scholen met ons meedoen, kunnen we het aanbod nog aantrekkelijker maken. En wie weet kunnen we het opschalen naar een landelijk project, hoe gaaf zou dat zijn!”

Een aankondiging van dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2021-04.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring