De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Financiering met een groen hart
0%
Terug

Financiering met een groen hart

Duurzaamheid03 jul 2023 Leestijd: 11 min

Bijna dertig procent van de BOVAG-leden is bezig met verduurzaming. Heikel punt daarbij is vaak de financiering: veel papierwerk, geen menselijk contact, lange wachttijden en geen garantie op succes. Dat moet anders, vindt George de Booij, financieel directeur van BOVAG. Hij nam het initiatief in de ontwikkeling van een alternatief. Dat werd ‘Groenfinanciering’, exclusief voor BOVAG-leden. Wat is het, hoe werkt het en wat heeft u eraan?

Er zijn allerlei redenen te bedenken om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Hoge of veranderlijke energiekosten, bijvoorbeeld. In de BOVAG Ondernemersmonitor van afgelopen april gaf ruim veertig procent van de leden aan energiekosten als probleem te ervaren. Investeren in het verlagen van het energieverbruik is daarom een slimme zet: de investering betaalt zich na een aantal jaar terug en rendeert daarna in de vorm van lagere bedrijfskosten. Naast kostenbesparing biedt verduurzaming ook nieuwe kansen. Steeds meer bedrijven, instellingen en overheden stellen eisen op het vlak van duurzaamheid aan partners en leveranciers. Consumenten hebben bovendien vaker verwachtingen rond duurzame bedrijfsvoering. En tot slot is verduurzamen voor sommige ondernemers gewoon verplicht. Elders in deze krant leest u hier meer over.

Geautomatiseerd

Verduurzamingsmaatregelen mogen zich dan binnen een paar jaar terugbetalen, veel ondernemers zien zich voor de vraag gesteld hoe zij de benodigde investering kunnen financieren. “Nog niet zo lang geleden kon je als mkb’er je bank bellen”, zegt George de Booij. “Je accountmanager kende je bedrijf, de risico-inschatting was snel gemaakt en je kreeg snel uitsluitsel.” Die tijd is voorbij. “Banken hebben de afgelopen jaren te maken gekregen met complexe wet- en regelgeving, onder meer om witwassen en financiering van terrorisme terug te dringen. Daarnaast zijn banken veel risicomijdender geworden. Dat heeft ertoe geleid dat de dienstverlening van grootbanken aan mkb’ers volledig is geautomatiseerd. Om krediet te krijgen, moeten ondernemers stapels papierwerk invullen. Het hele aanvraagproces is geautomatiseerd. Het duurt lang voor de bank uitsluitsel geeft, en de kans op afwijzing is veel groter dan vroeger. Dat is de realiteit waarmee veel BOVAG-leden worden geconfronteerd.”

Financieringswaaier

Dat is niet werkbaar, ziet De Booij. “Ik heb een aantal jaar in het Verenigd Koninkrijk gewoond. Daar was het twintig jaar geleden al gebruikelijk om niet al je financieringen bij één grootbank onder te brengen. Hier is dat nog anders. Maar de huidige situatie vraagt om andere oplossingen.” Sinds zijn aantreden eind 2020 heeft De Booij daarom werk gemaakt van ‘financierbaarheid’. Dat heeft geleid tot de ‘Financieringswaaier’: een overzicht van bancaire en non-bancaire financieringsmogelijkheden per onderdeel van de bedrijfsvoering (kijk hiervoor op Mijn BOVAG - Financieren).

Fossiel

Verduurzaming is een van die onderdelen, maar wel een die speciale aandacht krijgt. De Booij: “Afgelopen jaar heeft BOVAG een intensief koerstraject gevolgd. Dat heeft geleid tot een aantal kernwaarden van BOVAG. Eén daarvan is duurzaamheid. Onze conclusie is dat we wat betreft duurzaamheid niet achterop kunnen lopen. Dat is een stevige uitspraak voor een branchevereniging waarvan de leden voor een groot deel nog producten verkopen die fossiele energie gebruiken. BOVAG pakt de handschoen echter met volle overtuiging op”, aldus De Booij. “BOVAG Energie is ons initiatief om onze leden te ondersteunen in het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Met deze groenfinanciering bieden we hun bovendien een toegankelijke manier om dat te kunnen financieren.”

Communityvorming

Partner voor de groenfinanciering voor BOVAG-leden is Collin Crowdfund. “Zij zijn de grootste zakelijke crowdfunder in Nederland”, zegt De Booij. “Zij hebben inmiddels meer dan 500 miljoen euro aan financieringen verstrekt. Tegelijkertijd is het een kleinschalige en sympathieke club. Geen glanzende wolkenkrabber, ze huren een verdieping. Bovendien hebben ze heel veel bancaire expertise in huis. Ze stappen in het gat dat banken laten liggen: financiering met een hart. Bij Collin heb je altijd menselijk contact. Elke financieringsaanvraag krijgt een casemanager toegewezen met ervaring in de mobiliteitsbranche. Er zit dus communityvorming achter, wat goed past bij een vereniging als BOVAG.”

Uitsluitsel

“De samenwerking met Collin Crowdfund heeft geleid tot een eenvoudig proces voor BOVAG-leden", vertelt De Booij. “Leden die weten hoe ze willen verduurzamen, kunnen rechtstreeks bij Collin terecht. Leden die nog niet weten hoe te beginnen, kunnen via BOVAG Energie een externe partij inschakelen om een scan te doen van hun bedrijf op mogelijke energiebesparende maatregelen. Dat levert een aantal adviezen op. De ondernemer kan aanvinken wat hij wil uitvoeren. Dat is de input richting Collin Crowdfund. Er wordt een casemanager toegewezen die kijkt naar de jaarcijfers van voorgaande jaren en de kredietwaardigheid beoordeelt. Binnen twee weken heeft de ondernemer uitsluitsel of de financiering rondkomt. Als dat zo is, kondigt Collin de investeringsmogelijkheid aan op het platform. De meeste investeringsaanvragen zijn binnen een dag volgestort door investeerders.”

Betrokken

Financiering via een partij als Collin Crowdfund verschilt van een bancaire lening doordat Collin Crowdfund alleen bemiddelt tussen vraag en aanbod en zelf geen gelden op de eigen balans houdt. Tot bedragen van 2,5 miljoen euro per lening vallen dergelijke bemiddelingen buiten het Europese bankentoezicht. En dat scheelt een hele hoop papierwerk. “Collin Crowdfund stapt hiermee in het gat dat banken achterlaten”, zegt De Booij. “Zij zijn een vriendelijke en betrokken partij die mkb’ers met goedlopende bedrijven met wortels in de lokale samenleving in staat stelt om relatief eenvoudig kleinschalige financieringen op te halen.”

Aantrekkelijk

De groenfinanciering is uitsluitend bedoeld voor het financieren van verduurzamingsmaatregelen tot 75.000 euro. Naast rente en aflossing betalen ondernemers administratiekosten (0,07 procent van de hoofdsom) en 2 procent afsluitkosten met een minimum van 950 euro aan Collin. “Natuurlijk is niets verplicht”, zegt De Booij. “Ons idee hiermee is dat wij ondernemers een toegankelijke en aantrekkelijke optie bieden. Het is aan ondernemers zelf om te besluiten of zij er gebruik van maken. BOVAG is niet betrokken bij financieringsaanvragen van leden via Collin Crowdfund. En anderzijds staat het ondernemers natuurlijk ook vrij om andere financieringsbehoeften al dan niet deels te dekken via Collin Crowdfund.”

Geste

Waarin verschilt deze groenfinanciering exclusief voor BOVAG-leden dan precies van reguliere zakelijke crowdfunding via Collin? De Booij: “Het betreft een echte duurzaamheidsfinanciering. Deze heeft een groener karakter dan een gewone zakelijke financiering. Omdat BOVAG verduurzaming zo’n belangrijk thema vindt, is er een garantstelling vanuit BOVAG voor een deel van elke aanvraag die valt onder de voorwaarden van de groenfinanciering, als geste aan onze leden en de investeerders. Wij verwachten dat zulke garanties een gunstige invloed hebben op de prijsstelling, waardoor de ondernemer lagere financieringskosten heeft.”

Bruggetjes

“Overigens wordt het rentepercentage van elke aanvraag individueel vastgesteld op basis van de historische jaarcijfers en de liquiditeit van de aanvrager. Het is dus niet op voorhand te zeggen wat een financiering kost en welke invloed een gedeeltelijke garantstelling zal hebben. Ook daarin ligt de bal bij onze leden. Wilt u verduurzamingsmaatregelen financieren, dan heeft u er vanaf nu een extra mogelijkheid bij; het is aan u of u daar gebruik van maakt en of het aansluit bij uw wensen en mogelijkheden. Ik kom zelf niet uit de branche, maar ik heb inmiddels veel ondernemers persoonlijk leren kennen; wat ik zie is dat BOVAG-leden een hele goede neus hebben voor wat leeft in hun omgeving en in de maatschappij als geheel. Onze leden weten waar ze naartoe willen en wat daarvoor nodig is. Onze taak als branchevereniging is vooral om bruggetjes te bieden die hen helpen om obstakels te overwinnen. Wij hebben goede hoop dat deze groenfinanciering zo’n bruggetje is.”

Tips voor succesvolle financiering

  • Beschouw verduurzamingsmaatregelen als investering, niet als kostenpost.

  • Weet u nog niet welke maatregelen u wilt nemen? Check de lijst met maatregelen op deb.nl of schakel BOVAG Energie in voor een scan.

  • Maak een sluitende businesscase: wat kost het, wat levert het op, is het u dat waard?

  • Bepaal de benodigde financiering.

Kijk of de voorgenomen maatregelen aan de voorwaarden van de groenfinanciering. Zo ja, dan kunt u een aanvraag doen via collincrowdfund.nl/bovag

BOVAG-leden en verduurzaming

Obstakels verduurzaming (meerdere antwoorden mogelijk)

  • 38,5% vindt terugverdientijd niet interessant voor eigen bedrijf of situatie

  • 22,1% verwacht binnen terugverdientijd te stoppen met bedrijf

  • 15,4% ziet geen financieringsmogelijkheden voor bedrijf

  • 3,8% gelooft niet in verduurzaming

Leden gaan aan de slag

  • 57,8% van de leden is bezig de bedrijfsvoering te veranderen

  • 51,2% van deze groep is bezig met of wil verduurzamen; dus

  • 29,5% van de leden is bezig met verduurzamen van de bedrijfsvoering.

  • 40,9% van de leden noemt hoge energiekosten als probleem.

Bron: BOVAG Ondernemersmonitor april 2023 

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.