Terug

Extra aandacht en zorg bij Rijschool Wildenberg

Ondernemerschap ondernemersportret
Leestijd: 6 min

De rijschool van Willy en Sandra van den Wildenberg is een begrip in Eindhoven en omgeving. Vanwege de fleurig beletterde lesauto’s, persoonlijke betrokkenheid en het aanbod voor zorgleerlingen.

Willy: “Mijn moeder heeft de rijschool in 1959 opgericht en ik heb de zaak in 1998 overgenomen. We bestonden vorig jaar 60 jaar, een fantastische mijlpaal. Dat hebben we met het hele team gevierd tijdens een vakantie in Valencia in Spanje. Op die manier wilden we onze medewerkers in het zonnetje zetten.”

Rij-angst

Willy: “Ik heb de rijschool eerst alleen gedaan, met drie rij-instructeurs in dienst. Sandra is, sinds we elkaar kennen, steeds actiever geworden in het bedrijf. Naast het regelen van alles wat de rijschool met zich meebrengt, wil ze zelf ook nog les geven.

Sandra: “Eerst deed ik wat administratieve zaken, maar toen ben ik toch de rijopleiding gaan doen. Ik geef nu rij-instructie B, Rijles+ voor leerlingen met bijvoorbeeld ADHD en autisme en ik begeleid mensen met rij-angst (hiervoor is ze aangesloten bij Rijangstlabel, red.). Het gaat in het laatste geval niet om faalangst voor het examen maar om mensen die al een rijbewijs hebben en angstig zijn. Willy doet veel interne toetsen, voor de Rijopleiding In Stappen (RIS), verzorgt de kwaliteitsbegeleiding en geeft motorrijles.”
 

“Leerlingen die met hun handen de W van Wildenberg maken. Dat is iets unieks”
Willy van den Wildenberg | Eigenaar Rijschool Wildenberg

Structuur en overzicht

Willy: “We hebben 16 auto’s, 7 lesmotoren, 3 scooters en 1 auto met aanhangwagen. Ons team bestaat uit 19 rij-instructeurs. De laatste vijf jaar zijn we hard gegroeid. Dat komt denk ik door ons onderscheidende aanbod. Met de modulaire rijopleiding RIS bieden we leerlingen en ouders meer structuur en overzicht. Ik vind mijn werk door RIS ook leuker geworden.” Sandra: “Met Rijles+ en rij-angst spelen we in op de vraag naar rijlessen waarbij meer zorg en aandacht nodig is. Het is heel fijn om mensen hun vertrouwen en gevoel van veiligheid terug te kunnen geven.” 

De ‘W’ van Wildenberg

Willy: “We bieden leerlingen daarnaast de mogelijkheid om gebruik te maken van DRI-VR, waarmee leerlingen thuis met een virtual reality-bril extra kunt oefenen met gevaarherkenning. Verder vallen we op met onze gekleurde auto’s en de foto’s op social media van geslaagde leerlingen die met hun handen een ‘W maken van Wildenberg. Dat is iets unieks. Eigenlijk zijn we uit ons jasje gegroeid. We waren op zoek naar een nieuwe locatie, maar door corona hebben we die plannen uitgesteld. Voor de scooters en motoren hebben we wel al een nieuwe locatie gevonden.”
 

Uitdagingen voor de rijschoolbranche

Willy: “Hoewel we nu genoeg klandizie hebben, lopen we omzet mis door het tekort aan praktijkexamens bij het CBR. We moeten voor sommige leerlingen de rijopleiding tijdelijk stopzetten, omdat ze toch pas in ergens in september aan de beurt zijn. De opkomst van elektrische auto’s vind ik een interessante ontwikkeling. Moet je straks nog verplicht in een schakelauto afrijden als iedereen een elektrische automaat rijdt? Ik verwacht van niet. De automaatbeperking, de Code 78, zal over een jaar of wat vervallen denk ik. Wellicht kun je dan bij CBR in een module je schakelautorijbewijs halen.” 

Sandra: “Of we verder groeien zal afhangen van de markt en van onze locatie. Sowieso vinden we het allebei erg belangrijk om het persoonlijke contact en betrokkenheid te behouden met ons team en met de leerlingen. Want daar halen we veel plezier en voldoening uit.”

Over Rijschool Wildenberg 

  • Opgericht in: 1959
  • Medewerkers: 19
  • Lesvoertuigen: 16 auto’s, 7 lesmotoren, 3 scooters en 1 auto met aanhangwagen
  • Specialismen: rijles voor zorgleerlingen (o.a. ADHD en autisme) en rij-angst 
  • Bijzonder: actief op social media met de hashtag #letsdothewldnbrg
Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 06-2020
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring