In Waspik startte opa Pols in 1953 met de verkoop van bromfietsen en motoren. Zoon Frans Pols en zijn vrouw Wil namen het stokje van hem over. Anno 2019 staat de volgende generatie klaar om Pols Motoren in Waalwijk voort te zetten: Bart (33) en Jos (31) Pols. BOVAG sprak met Bart Pols.
Terug

Derde generatie aan het roer bij Pols Motoren

Ondernemerschap bedrijfsoverdracht interview
Leestijd: 5 min

In Waspik startte opa Pols in 1953 met de verkoop van bromfietsen en motoren. Zoon Frans Pols en zijn vrouw Wil namen het stokje van hem over. Anno 2019 staat de volgende generatie klaar om Pols Motoren in Waalwijk voort te zetten: Bart (33) en Jos (31) Pols. BOVAG sprak met Bart Pols. 

Was het van jongs af aan duidelijk dat jullie Pols Motoren gingen overnemen?

“Nee, daar heb ik bewust voor gekozen nadat ik eerst ergens anders heb gewerkt. Ik zat al een tijdje in de zaak, bleef me bijscholen en wilde op een gegeven moment meer. Ik zag mogelijkheden in de markt en wilde daar meer uithalen. In 2013 hebben we de eerste stap gezet en zijn we dingen op papier gaan vastleggen.”

2013 is een hele tijd geleden, waarom zo lang?

“Een overname duurt soms wel zeven jaar. Helemaal als je praat over een overname binnen een familie. Je wilt de familiebanden zorgvuldig bewaken en tegelijkertijd wil je alles voor iedereen zo goed mogelijk regelen. Daarnaast heb je ook nog met fiscale zaken te maken. Extern advies om scheve gezichten te voorkomen is echt nodig.”
 

Hoe werkt dat in de praktijk, zijn er zeven jaar lang vier kapiteins op het schip?

“Een strikte taakverdeling hierin is cruciaal. We communiceren veel, hadden in het begin maandelijks managementvergaderingen en we legden alles op papier vast. Zijn er dingen waar we het niet over eens zijn, dan zijn de lijntjes kort en bespreken we dat.”

“Verschil van inzicht tussen generaties hoort erbij”
Bart Pols | Pols Motoren in Waalwijk

Kun je je ideeën die je had voor het bedrijf goed kwijt?

“Verschil in inzicht tussen generaties ga je niet voorkomen. Jos en ik hebben onze ideeën besproken met onze ouders. Zij gaven ons de ruimte om onze eigen plannen uit te werken en in praktijk te brengen. Het wordt tenslotte ons bedrijf, onze toekomst.”

Hoe kijk je terug op die zeven jaar?

“We hebben de overname heel zorgvuldig aangepakt. Ik heb geleerd dat je alles moet vastleggen en professionele partijen erbij moet betrekken om het zuiver en eerlijk te houden voor iedereen. Natuurlijk komen er gaandeweg lijken uit de kast, dat is bij elk bedrijf zo. Daar hebben we goed over kunnen praten en het samen kunnen oplossen. Het is belangrijk dat je praktisch denkt, vooruit en gas erop.”
 

Wanneer is de overname een feit?

“We zijn nu bijna aan het einde van het traject. De buitenwereld zal hier overigens niet veel van merken. Mijn ouders blijven in de zaak werken en met het uitvoeren van onze ideeën zijn mijn broer en ik al jaren geleden gestart. Ik denk dat het een stilzwijgende overgang wordt.”

Hulp bij 'Stoppen of doorgaan'?

Staat u voor een ingrijpende bedrijfskeuze? Download dan de brochure ‘Stoppen of doorgaan?’ op mijn.bovag.nl. Of kom naar een van de vier kennissessies  die BOVAG dit jaar organiseert.  Kijk voor data en locaties op mijn.bovag.nl/stoppenofdoorgaan.

 
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring