De pagina wordt geladen...
De overname van Vakgarage Creyghton door Michael Zijlstra, eigenaar van Vakgarage WK Auto’s in Leiden, was snel beklonken. Beide ondernemers hadden meteen een goede klik en niks leek een soepele overgang in de weg te staan. Toch liep het anders en zorgen vooral personele perikelen voor veel hoofdbrekens.
Joh, is mijn bedrijf niks voor jou?”, had Hans Creyghton nog een beetje grappend gezegd tegen Michael Zijlstra. Beide mannen ontmoetten elkaar tijdens een bijeenkomst van garageformule Vakgarage waar Creygthon en Zijlstra bij aangesloten zijn met hun autobedrijven, de één in Leiden, de ander in Leiderdorp. Creyghton (67) is dan al een paar jaar op zoek naar een geschikte overnamekandidaat voor zijn onafhankelijke autobedrijf. Er is zeker ook belangstelling voor het bedrijf, maar met geen van de kandidaten voelt hij de juiste klik en krijgt hij voldoende garantie dat zijn medewerkers meegaan naar de nieuwe eigenaar, terwijl dat voor hem een belangrijke voorwaarde is. “Wat doe je als je het bedrijf van je buurman kan kopen? Die kans krijg je natuurlijk maar één keer, dus daar moet je goed over nadenken”, vindt Zijlstra (36), die na een paar weken bedenktijd toch besluit om Creyghton te bellen voor een afspraak, onder het mom ‘praten kan nooit kwaad’.
“Ik stuur aan op meer rust in de tent en meer denkruimte in mijn eigen hoofd ” Michael Zijlstra | Vakgarage WK Auto’s
Al heel snel tijdens het gesprek blijkt er een goede klik te zijn. Ze zijn allebei hardwerkende, no-nonsense ondernemers, wars van enige poeha en uitgerust met een gezonde dosis humor, hart voor de zaak en liefde voor het autovak. “Ik was niet actief op overnamepad, maar toen deze kans voorbijkwam, zag ik meteen de potentie”, vertelt Zijlstra. “De bedrijven vullen elkaar heel goed aan.” Ook Creyghton is enthousiast. De overname is in januari 2022 officieel een feit, de naam wordt veranderd in Leihton en de drie medewerkers gaan mee in de overname. En, de afspraak is dat Creyghton gedurende het eerste jaar zelf nog drie dagen per week in het bedrijf blijft werken om contact met klanten te blijven onderhouden en bij te springen bij de receptie en de werkplaats. Kortom: niets staat een soepele overgang nog in de weg. Toch is het nu, anderhalf jaar later, wat anders verlopen dan verwacht.
Zijlstra had vooraf bedacht dat hij de overgenomen locatie in Leiderdorp zou gaan leiden samen met een verkoopmedewerker, die al jarenlang bij hem werkte in zijn bedrijf in Leiden. “Een hele goede commerciële man, die ik geleidelijk aan helemaal zou klaarstomen als vestigingsmanager van Leiderdorp”, vertelt hij. “Maar gaandeweg bleek dat het geen goede rolverdeling was. We werden te veel gedreven door de waan van de dag waardoor ik zelf ook te weinig tijd had om het in goede banen te leiden. Dus besloten we gezamenlijk de knoop door te hakken en afscheid van elkaar te nemen, want niemand werd gelukkig van die situatie.” Een direct gevolg was dat Zijlstra zelf weer moest bijspringen bij operationele zaken en zijn aandacht moet verdelen tussen beide locaties en beide werkplaatsen. “Ik word daardoor eigenlijk te veel opgeëist door praktische dingen. Je wil de wachttijden niet laten oplopen en je wil ook de werkdruk bij de medewerkers niet verder laten oplopen. Het is allemaal niet zo’n probleem als het voor beperkte duur is, maar het houdt nu al maanden aan, vooral door de enorm krappe arbeidsmarkt. Het is ontzettend moeilijk om goede vakmensen te vinden en dat breekt ons nu op.”
“Als ondernemer wil je alles zelf oplossen ”Michael Zijlstra | Vakgarage WK Auto’s
Ondertussen was de werksfeer er niet beter op geworden in Leiderdorp. “Mensen reageren van nature in eerste instantie afwachtend en vaak negatief op veranderingen. Dat was ook het geval hier in de werkplaats”, vertelt Creyghton. Zowel Creyghton als Zijlstra proberen die sfeer te doorbreken, maar dat wil niet baten. Een aantal medewerkers vertrekt en het bedrijf kampt met twee vacatures voor automonteurs die het niet ingevuld krijgt. “Wij zijn voortdurend op alle mogelijke manieren op zoek, dus het gaat vast een keer lukken, maar de arbeidsmarkt is nu gewoon heel krap”, zegt Zijlstra. Mede vanwege het gebrek aan medewerkers wordt afgesproken dat Creyghton na zijn eerste jaar drie dagen, voortaan nog twee dagen blijft werken. “Dat scheelt enorm, ook omdat hij het bedrijf door en door kent”, aldus Zijlstra. Zelf is Creyghton gewend aan zijn rol als werknemer en blij met de nieuwe afspraak. “Het valt niet mee om na veertig jaar afscheid van je bedrijf te moeten nemen. Het vergt een omslag in je denken, want het is jouw bedrijf en jouw verantwoordelijkheid niet meer”, zegt Creyghton, die zeker probeert mee te denken met Zijlstra, maar hem tegelijkertijd ook alle ruimte en vrijheid wil geven om het op zijn eigen manier te doen. Wat ook meespeelt, is dat beide mannen hun zorgen niet snel met anderen zullen delen. “Je wilt het als ondernemer allemaal zelf oplossen. Met anderen praten kan wel helpen, maar uiteindelijk moet je zelf de beslissing nemen en ook dichtbij jezelf blijven”, luidt het credo van beiden.
“Het lijkt zo simpel: maar ‘in’ of ‘aan’ je bedrijf werken is iets heel anders ” Michael Zijlstra | Vakgarage WK Auto’s
“Ik heb wel gemerkt dat je juist bij een overname veel behoefte hebt om goed stil te staan bij je bedrijfsvoering, strategie en toekomstperspectief. Het ontbreekt me nu nog vaak te veel aan tijd, omdat ik word opgeslokt door veel alledaagse dingen”, vindt Zijlstra. “Ik moet leren om dingen meer los te laten en aan anderen toe te vertrouwen. Het klinkt allemaal zo simpel, maar ‘in’ je bedrijf werken is natuurlijk is heel anders dan ‘aan’ je bedrijf werken. Daar ben ik me heel goed van bewust. Ik stuur aan op meer rust in de tent en meer denkruimte in mijn eigen hoofd. Nee, lang niet alles is makkelijk en soepel verlopen, maar ik heb er ook veel van geleerd. Ik heb erg goed leren improviseren en ben altijd in mezelf en mijn oorspronkelijke ondernemersideeën blijven geloven.”