Voorwoord van algemeen voorzitter Bertho Eckhardt
Terug

Hoe hard gaat 't?

Duurzaamheid Opinie
Leestijd: 1 min

Er zijn weinig mensen die nog in ontkenning leven. De elektrische auto komt eraan. En het moment dat er geen nieuwe auto’s met brandstofmotoren verkocht worden, is in zicht. Alleen: hoe hard gaat dat nou echt?

Als we de ‘believers’ moeten geloven, is het hele wagenpark over een jaar of vijf à tien elektrisch. Onzin natuurlijk. Dat bewijst een simpele rekensom. We hebben ruim acht miljoen personenauto’s en we verkopen 400.000 nieuwe auto’s per jaar. Als we vanaf nu alleen nog maar nieuwe EV’s verkopen, kost het sowieso nog twintig jaar voordat het hele park vervangen is. Wat is dan wel een realistisch scenario? Ergens tussen 2040 en 2050, verwachten wij. En dat is geen buikgevoel, maar dat is de uitkomst van een grondige studie. In de vorige BOVAG-krant berichtten we er al over. We hebben drie scenario’s uitgewerkt. Volgens het meest realistische is in 2025 een kwart van de nieuwverkoop EV. En vijf procent van het wagenpark is dan vol-elektrisch. Vijf jaar later is driekwart van alle nieuwverkopen vol-elektrisch en achttien procent van het totale wagenpark. Tegen die tijd zal het omzetpotentieel in de werkplaats al afgenomen zijn met zo’n dertig procent, als je vooral auto’s tussen nul en zes jaar doet.

Als u wilt weten wat de opkomst van EV voor úw werkplaats betekent, gebruik dan de speciale tool die BOVAG op basis van dit onderzoek voor BOVAG-bedrijven heeft ontwikkeld. U vindt hem op mijn.bovag.nl/onderzoekev.

Bertho Eckhardt,
algemeen voorzitter BOVAG

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring