Terug

BOVAG vaart een nieuwe koers: “Je moet als BOVAG voorop lopen”

Over BOVAG
Leestijd: 12 min

Bij BOVAG horen, betekent dat u kiest voor een vereniging die zich richt op duurzaam, toekomstbestendig, veilig en betrouwbaar. Dat zijn namelijk de pijlers van de nieuwe BOVAG-koers die dit jaar vorm kreeg in de handen van leden, verenigingsbestuurders uit alle geledingen, ondersteund door BOVAG-medewerkers. Met een brede groep leden bedacht dus, en door een brede groep leden uitgedragen. Algemeen voorzitter van BOVAG Han ten Broeke legt uit wat u als BOVAG-lid met deze koers kunt.

Wat was er mis met de vorige koers?

“Er was helemaal niets mis met de vorige koers, maar toen die werd bedacht leefden we in een totaal andere tijd. EV was toen nog iets nieuws, veiligheid was veel minder een issue -zowel in je directe omgeving als in de wereld- en het was een meer optimistische tijd dan nu. De focus van klanten was toen vrijheid en blijheid, waar het nu pessimistischer en terughoudender is. Wanneer het gevoel van vrijheid, de markt en de producten veranderen, dan ga je mee. Als BOVAG moet je hierin zelfs voorop lopen, niet achteraan. Daarbij moesten we ook keuzes maken. Ik vond dat we te weinig op de voorgrond waren. We hebben veel te vertellen, veel kennis in huis over de branches die we vertegenwoordigen en de wereld mag weten wat wij denken en vinden.”

Kun je iets vertellen over wie dit heeft bedacht?

“Deze koers is bedacht door een grote groep bestuurlijk actieve leden zelf. In een intensief traject waarbij we hebben gekeken naar ont­wikkelingen in de wereld, ontwikkelingen in onze branches en ontwikkelingen in con­sumentengedrag, zijn we dat gaan vertalen naar BOVAG en BOVAG-ondernemers. Wat is onze rol in deze wereld, waar helpen wij onze leden het beste mee en wat vinden wij zelf als vereniging belangrijk? Klinkt alsof je enorm met jezelf bezig bent, navelstaren, maar je bent juist bezig om je klaar te maken voor je positie in je omgeving.”

En wat is dan die positie?

“Betrouwbaarheid is en blijft de kern, dat is onze oerbelofte. Mensen kunnen op ons rekenen. Wat daarbij komt, is duurzaamheid. Duurzaamheid is voor sommigen wellicht een modegril, maar voor ons is het simpelweg het winnende verdienmodel. Er is uiteindelijk gezien de vervuilingsproblematiek en het Europese beleid daarop geen ontkomen aan. Dan kun je het beter omarmen. Elektrische auto’s, laadpalen, elektrische fietsen, de keuzes die we maken, de manier waarop we op vakantie gaan en recreëren. We denken aan de toekomst en aan de toekomstige generatie. We willen de wereld beter achter­laten dan we hem betraden. Uiteindelijk wil­len we dat onze leden en hun medewerkers een zo goed mogelijke boterham kunnen verdienen. En die twee gaan samen.

Kijk maar hoeveel van onze leden voorop lopen in elektrificatie, maar ook in het verduurzamen van hun pand of bedrijfsvoering. Kijk naar BOVAG Energie, dat het voor ondernemers een stuk eenvoudiger maakt om mee te gaan in de energietransitie en voor slimme, duurzame oplossingen te kiezen. De werk­organisatie van BOVAG blijft hierin niet achter met bijvoorbeeld een dak vol zonnepanelen, verduurzamen van onze evenementen, duur­zamere oplossingen zoeken waar dat kan – bijvoorbeeld deze BOVAGkrant die sinds afgelopen zomer op duurzamer papier wordt gedrukt – en bij alles wat we doen denken we na of het beter, efficiënter en duurzamer kan.

En niet in de laatste plaats komen we met plannen die beter zijn dan die van de regering. Op het gebied van de noodzakelijke renovatie van de autobelastingen werken we bijvoorbeeld nauw samen met niet alleen ANWB, RAI Vereniging en VNA maar ook met een partij als Natuur en Milieu. Verduurzamen is niet iets wat je opschrijft omdat je het wilt gaan doen, maar we schrijven het op omdat we het al doen.”

“Duurzaamheid is voor sommigen wellicht een modegril, maar voor ons is het simpelweg het winnende verdienmodel”
Han ten Broeke | Algemeen voorzitter van BOVAG

Wat gaan we zien van de pijler ‘toekomstbestendig’?

“Als branchevereniging moet je doen waar je als individueel bedrijf niet aan toe komt. Dat kan een studie zijn naar brancheontwikkelingen. Businessmodellen veranderen, klanten veranderen, nieuwe aanbieders komen op de markt. Zelfs voor grote bedrijven is het lastig om deze ontwikkelingen grondig in kaart te brengen en daar conclusies uit te trekken. Dat is kennis die wij als vereniging genereren en waar onze leden als eerste hun voordeel mee kunnen doen. Waar ze keuzes mee kunnen maken voor hun bedrijf en waar ze mee kunnen inspelen op wat gaat komen.

Verder organiseren we congressen en debatten waarin we ontwikkelingen die wij zien, delen en bespreken met leden en hun stake­holders. Van opdrachtgevers tot politiek. Bijvoorbeeld het Nationale Autodebat dat we onlangs hielden en dat via BNR werd uitge­zonden en het BOVAG Brandstofdebat, waarin niet alleen aandacht is voor EV, maar voor alle soorten alternatieve ‘brandstoffen’. En wat zo mooi is aan al deze initiatieven: als BOVAG het ergens over heeft, dan kunnen we daarin ook het laatste woord hebben. Als je naar BOVAG luistert, dan weet je hoe het zit. Die pretentie hoop ik te blijven waarmaken.”

De pijler ‘veiligheid’, gaat dit over het verkeer?

“De veiligheid die wij bedoelen gaat zeker ook over verkeersveiligheid, maar gaat verder dan bijvoorbeeld een helm op je hoofd. Het is geïntegreerd in ons businessmodel en heeft ook te maken met veiligheid op de werkvloer, cybersecurity, weten wat je doet. En ervoor kunnen staan dat je je klanten met een veilig voertuig de weg op stuurt. Die veiligheid is bij BOVAG en BOVAG-ondernemers beter dan elders en zit simpelweg in onze manier van werken.”

En toen was er een koers. Hoe nu verder?

“We gaan niet steeds over onze koers praten om mooie sier te maken. Je gaat het terugzien in wat we doen en in onze boodschappen, het zit inmiddels in ons DNA. En hoewel de basis voorbereid is op ontwikkelingen in de toekomst, moeten we ook nooit te beroerd zijn om bij te stellen als veranderingen daarom vragen. Maar zo’n richting heb je nodig om te weten waar je met z’n allen naartoe wilt en waar je op af gaat. Van BOVAG-leden verwacht ik dat ze meekijken en meedenken hoe dit zich allemaal ontwikkelt. Het is iets wat ons samen bindt en waar we samen voor gaan. Het is ook een richting die noodzakelijk is. Wij geloven dat verduurzaming het winnende verdienmodel is. Ondernemers zullen, vroeg of laat, en ieder op zijn eigen manier, moeten aanpikken. We zullen proberen iedereen mee te nemen, maar niet ten koste van alles. Anders kom je uiteindelijk buiten spel te staan. BOVAG is ervoor om te helpen bij die stap.”

header-image

De koers van BOVAG

BOVAG heeft sinds dit jaar een nieuwe koers. BOVAG-leden, besturen, directie en medewerkers zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van de vier nieuwe pijlers: duurzaam, betrouwbaar, veilig en toekomstbestendig. Enkele voorbeelden van hoe dit in de praktijk eruit ziet:

Duurzaam

  • BOVAG Energie
  • BOVAG Groenfinanciering
  • Verduurzamen onderneming en rapportage daarover (CSRD)
  • Ondertekenen Klimaatakkoord en invulling onder andere via slimme, bestendige autobelastingen

Betrouwbaar

  • BOVAG Garantie
  • BOVAG Hulp bij Klachten en Geschillencommissie
  • Lidmaatschapsschouwingen
  • EV-certificering​ voor bedrijven

Veilig

  • Verkeersveiligheidscoalitie
  • Aanpak cybercrime (SDV)
  • WWFT​ (voorkomen van witwassen)

Toekomstbestendig

  • Arbeidsmarkt en opleidingen
  • Kostprijsberekeningsmodellen
  • Branchestudies
  • Programma’s als ‘Van dealer naar universeel​’

“Leef je koers”

“‘Jouw leden zijn van diesel en olie’, zei een staatssecretaris eens tegen mij toen ik net was begonnen als voorzitter bij BOVAG”, vertelt Han ten Broeke. “Daar heb ik de staatsecretaris toen gelijk in gegeven, want daar verdienen we geld aan. Maar daarbij heb ik hem ook gezegd dat hij niet moest onderschatten hoe zeer onze leden al hebben geïnvesteerd in duurzaamheid en hoe zij toen al met elektrificatie bezig waren. Daarbij heb ik hem de boodschap meegegeven: hoe meer onduidelijkheid jij laat ontstaan rond EV, hoe moeilijker het is voor mijn leden om jullie groene ambities te realiseren. Dat komt omdat BOVAG-leden veel moderner zijn dan jij en de rest van je kabinet. Ga maar na.

Vervolgens hebben we gepeild wie er elektrisch reed op dat moment. Dat was toen alleen maar ik. Sindsdien hebben ze me nooit meer gevraagd of we menen wat we zeggen over EV. Dan leef je je eigen koers.

Ik heb er trouwens direct bewust voor gekozen om vol-­elektrisch te rijden. Daarmee zeg ik niet dat we andere brandstoffen nu moeten afschrijven. Diesel wordt onterecht en onnodig gecriminaliseerd. Beide boodschappen zijn tegelijkertijd waar. Dat is precies de reden dat wij als BOVAG de beste visie op de brandstoffenmix in Nederland hebben.”

Dit artikel is ook verschenen in de BOVAGkrant 2023-11. 
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring