Terug

'BOVAG Rijscholen zijn klaar voor de toekomst’

Ondernemerschap
Leestijd: 8 min

Frank Hoornenborg nam op 25 maart afscheid als voorzitter van BOVAG Rijscholen. Samen met leden, het bestuur en de directie van BOVAG professionaliseerde hij BOVAG Rijscholen en stelde hij kwaliteit voorop. Daarmee stoomde hij de rijscholen van BOVAG klaar voor de vernieuwing die hen te wachten staat na het rapport van de Commissie Roemer.

Op 14 april presenteerde Emile Roemer zijn bevindingen over de autorijscholenbranche (zie onderaan). Hij stelt negentien maatregelen voor om de branche – die zich al jaren kenmerkt door de fixatie op prijs in plaats van kwaliteit en (financiële) misstanden – weer gezond te maken. Belangrijkste punten zijn de oprichting van een Curriculumcommissie Autorijonderwijs (CCA) die een verplicht nationaal leerplan ontwikkelt. Ook komt er meer toezicht op de kwaliteit van rijscholen en -instructeurs. Hoornenborg omarmt het rapport. “Het stelt de verkeersveiligheid centraal en beschermt de consument beter tegen rijscholen die het enkel doen voor het geld.”

Stappenplan

De timing van het rapport was voor Hoornenborg nogal ironisch. Na zeven jaar ijveren voor meer professionalisering en nadruk op kwaliteit, kwam het rapport nota bene twee weken ná zijn afscheid uit. Het deert hem niet; hij voelt vooral trots. In het rapport leest hij namelijk grotendeels de adviezen terug uit een document dat hij al in 2015 samen met andere branchepartijen schreef. “Het was een plan met zeven stappen en aanbevelingen voor het CBR: bouw een leerportfolio op, toets op meerdere momen¬ten, certificeer rijopleiders, enzovoorts. Allemaal zaken die door Roemer zijn overgenomen.”

CBR

Dat het zover zou komen, daarvan droomde Hoornenberg alleen nog maar bij zijn aantreden in mei 2014. “In de dagelijkse praktijk was ik vooral bezig met het managen van CBR-perikelen. In het begin met het vrij inkopen van examens en later het aanvragen van de VOG. Daarbij heb ik altijd geprobeerd om het beste voor leden uit het vuur te slepen en stonden hun belangen voorop. Tegelijk had ik ook wel begrip voor het CBR dat zijn eigen problemen kent, en bovendien te maken heeft met een deel van de branche dat er een potje van maakt.”

Kwaliteit

Hoornenborg richtte zijn blik ook op de horizon. “Het was voor BOVAG helder dat onze markt zichzelf niet kan reguleren. We hebben de overheid de voorbije jaren herhaaldelijk opgeroepen de kwaliteit en de betrouwbaarheid van rijscholen en rijopleidingen te normeren en meten. Maar omdat zij hier geen gehoor gaf, zijn we het zelf gaan doen. Als eerste afdeling bij BOVAG hebben we in 2015 onze lidmaatschapseisen aangescherpt. BOVAG vraagt sindsdien om een VOG en doet een kredietwaardigheidscheck. We zijn daardoor leden kwijtgeraakt, maar de leden die over zijn gebleven, zijn aantoonbaar deugdelijke en betrouwbare rijscholen. Dat de Commissie Roemer nu bijvoorbeeld toezicht op de bedrijfsvoering aanbeveelt, is achteraf gezien een veer op onze hoed.”

Vernieuwing

BOVAG Rijscholen zijn volgens Hoornenborg goed voorbereid op de toekomst zoals Roemer die schetst. “Zij hoeven zich weinig zorgen te maken, denk ik. Daarnaast heb ik er alle vertrouwen in dat Arno Smits als nieuwe voorzitter en Hannie Tak als nieuwe branchemanager, de leden goed zullen begeleiden en ondersteunen. De vernieuwing van de afdeling gaat door en het blijft belangrijk dat zoveel mogelijk leden hierbij betrokken zijn. Vooral jonge leden. Met alle technologische ontwikkelingen zoals autonoom rijden is het zaak dat zij meedenken over de toekomst van de automobilist, de rijopleiding en rijinstructeur.”
Sinds hij zijn voorzittershamer heeft neergelegd, heeft Hoornenborg ineens veel tijd over. “Nu pas realiseer ik me wat een werk erin zat. Maar ik heb het elke minuut met veel plezier gedaan. Dat komt vooral door de steun van leden, van het bestuur en de directie van BOVAG. Aan hen allemaal wil ik zeggen: bedankt! Hopelijk zie ik u gauw tijdens een evenement. Dan niet meer als voorzitter, maar nog wel als trots BOVAG-lid.”

“Dat de Commissie Roemer nu bijvoorbeeld toezicht op de bedrijfsvoering aanbeveelt, is achteraf gezien een veer op onze hoed”
Frank Hoornenborg | directeur van Bruinsma Verkeersopleidingen in Utrecht

Over Frank Hoornenborg

Frank Hoornenborg (56) is sinds 2003 directeur van Bruinsma Verkeersopleidingen in Utrecht. Van 2014 tot en met 2021 was hij voorzitter van de afdeling BOVAG Rijscholen. Daarvoor was hij zes jaar bestuurslid. Als dank voor zijn inzet voor BOVAG kende algemeen directeur Peter Niesink hem onlangs het BOVAG Erelidmaatschap toe. Het filmpje hiervan kunt u bekijken op mijn.bovag.nl (zoekwoord: Frank Hoornenborg).

Commissie Roemer

Klavertje-4-Roemer.pngDe Commissie Roemer heeft negentien maatregelen opgesteld om de autorijscholenbranche gezonder te maken. Lees meer hierover op mijn.bovag.nl/commissieroemer.

Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 2021-03.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring