Bovag logo
BOVAG maakt het berekenen van kostprijs makkelijk
0%
Terug

BOVAG maakt het berekenen van kostprijs makkelijk

Over BOVAG20 okt 2023 Leestijd: 6 min

BOVAG heeft samen met KPMG de BOVAG Kostprijsberekeningstool ontwikkeld waarmee BOVAG-leden eenvoudig hun kostprijs kunnen berekenen. Dat geeft niet alleen een beter inzicht in de kostprijs, maar ook een gedegen basis voor financiële sturing, strategische keuzes en afspraken met opdrachtgevers. De tool wordt binnenkort gelanceerd; de BOVAGkrant peilde de mening van leden die de kostprijsberekeningstool alvast testten.

Hoe en wat over de BOVAG Kostprijsberekeningstool?

BOVAG heeft, speciaal voor zijn leden, samen met KPMG een kostprijsberekeningstool ontwikkeld, die de komende tijd gefaseerd bij verschillende BOVAG-afdelingen wordt geïntroduceerd. Met behulp van deze tool kunnen leden hun kostprijs berekenen. Er zijn twee versies ontwikkeld: een eenvoudige ‘light’ versie, die snel inzicht biedt en een indicatie van de kostprijs geeft en een uitgebreidere versie die gedetailleerd en op maat gesneden inzicht biedt in de daadwerkelijke kostprijs.

Beide versies zijn gratis voor BOVAG-­leden te gebruiken aan de hand van een instructievideo of handleiding. De kostprijstool is te downloaden, en voor de zekerheid: alle gegevens blijven anoniem en onzichtbaar voor derden. De tool is onlangs gelanceerd bij rijscholen, fiets- en gemotoriseerde tweewielerbedrijven, schadeherstelbedrijven, onafhankelijke autobedrijven, autodealers en binnenkort ook bij caravan- en camperbedrijven.

Confronterende uitkomst

Martijn Kip - Manager fietsen bij Moovz: "De uitkomst van de berekening was best confronterend. We hadden altijd al het idee dat het geld niet werd verdiend in de werkplaats, maar met de nieuwverkoop van fietsen. Dat beeld is bevestigd door deze tool: de werkplaats bleek inderdaad niet kostendekkend. We zijn er meteen mee aan de slag gegaan om processen en verantwoordelijkheden binnen de werkplaats opnieuw te bekijken. Het heeft ons verder gehol­pen en meer inzicht gegeven. Bovendien geeft het je een goede cijfermatige onderbouwing naar je collega’s toe om duidelijk te maken waarom bepaalde veranderingen nodig zijn; het is een goed praatstuk voor de werkvloer. Het heeft ertoe geleid dat we scherper naar de uurtarieven kijken en minder gelekte uren hebben. Wij beschouwen het als een nulmeting en zijn zeker van plan om het elk half jaar te herhalen. Overigens is de uitgebreide versie best complex en kun je die het beste samen met je financieel adviseur doorlopen."

Betere afwegingen

Mark Dijkstra - Financieel directeur schadeketen ASN Autoschade: "Het berekenen van de kostprijs is een complexe materie. Het is handig dat BOVAG dit in een rekentool heeft gegoten die toegankelijk en makkelijk bruikbaar is. Ik denk dat het voor veel ondernemers goed is om precies te weten uit welke componenten de kostprijs precies is opgebouwd, zodat je exact weet welke factoren van invloed zijn op de hoogte van de kostprijs. Deze tool zorgt in ieder geval voor een groter bewustzijn daarover. Je kostprijs is immers een van de uitgangspunten voor de prijzen en tarieven die je hanteert. Als je hier meer inzicht in hebt, weet je ook beter aan welke knop­pen je moet draaien om het te beïnvloeden. Op grond daarvan kun je betere afwegingen maken in je bedrijfsvoering en financiële beleid."

Bruikbaar voor alle rijscholen

Joris van Hintum - Directeur Rijschool de Weerd: "Vooral de simpelere ‘light’ versie van de tool is toegankelijk voor ondernemers. Het benadert een snelle en simpele berekening op de spreekwoordelijke achterkant van een bierviltje. Daardoor is het goed bruikbaar voor alle ondernemers van grote en kleinere rijscholen. Ik denk dat het voor veel van hen een handig hulpmiddel is om meer inzicht te krijgen in de opbouw van je kostenstructuur en je daadwerkelijke kostprijs. Het zorgt ervoor dat je beter onderbouwd op cijfers kunt sturen en van daaruit je uurtarieven en margeberekening makkelijk kunt maken. Het goede van deze tool is dat het specifiek per sector op de mobiliteitsbranche is ontwikkeld. Dat neemt niet weg dat je voor de uitgebreidere versie wel meer financieel inzicht nodig hebt en allerlei managementinformatie moet verzamelen. Dat kost echt even tijd, maar dan krijg je ook een gedetailleerd inzicht."

Over een half jaar opnieuw

Tiny Nijskens - eigenaar van Nijskens Automotive: “Ik vind de tool een aanrader. Een reële kostprijs is immers een belangrijk uitgangspunt om rekening mee te houden en raakt je totale bedrijfsvoering en kosten. Pas als je precies weet wat de daadwerkelijke kostprijs is, kun je een weloverwogen beslissingen nemen, je kosten analyseren en maatregelen gaan nemen. Over de prijzen en uurtarieven bijvoorbeeld, hoewel je die natuurlijk ook mede baseert op de marktsituatie en de concurrentie om je heen. Voor ons bedrijf was de uitkomst van de berekening gelukkig geen verrassing. Ik heb zelf een boekhoudkundige achtergrond en probeer nauwlettend de kosten te beheersen. Wij gaan de tool over een half jaar zeker weer gebruiken om het nog een keer te berekenen. Overigens denk ik dat je voor het invullen van de uitgebreidere versie wel boekhoudkundige kennis nodig hebt.”

Direct naar de kostprijsberekeningstool

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.