De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Bij Volvo Niham werken zes dames in de werkplaats: 'Mijn eigen auto laat ik het liefst bij een van de meiden achter'
0%
Terug

Bij Volvo Niham werken zes dames in de werkplaats: 'Mijn eigen auto laat ik het liefst bij een van de meiden achter'

28 mrt 2025 Leestijd: 7 min

Op de foto vlnr: Esmee, Laicey, Jaimy, Kayleigh, Jada, Tiba (nu receptie) en Mirte (onder).

Een versnellingsbak repareren, banden wisselen of zelfs een motorblok uit elkaar halen: voor velen klinkt dit als echt mannenwerk, maar bij Volvo Niham bewijzen zes meiden het tegendeel. Jada, Lacey, Mirte, Kayleigh, Jaimy en Esmee werken met veel plezier in de werkplaats en brengen zo hun passie voor auto’s en techniek tot leven. Samen met Remi Sebel, directeur after sales bij Niham, vertellen zij over hun vak en wat andere ondernemers kunnen leren van hun ervaringen.

Op de vraag waarom ze voor dit vak hebben gekozen, antwoorden ze eensgezind: “We wilden met onze handen werken! Dat is het allerleukst. We zijn geen meiden om stil te zitten achter een bureau.”Remi vindt het fantastisch dat de meiden voor dit beroep kozen. “Ik heb gemerkt dat ze bij veel bedrijven geen kans krijgen. Je loopt als meisje toch nog steeds tegen vooroordelen aan. Je zou bijvoorbeeld niet sterk of kundig genoeg zijn. Ik werd eens gebeld over een leerling die onmogelijk een stageplek kon vinden. Ik vroeg: mankeert er iets aan de handen? ‘Nee, het is een meisje’, werd er gezegd. ‘Laat maar komen!’, antwoordde ik.”

Ook Jada stuitte op weerstand. “Ik werd vaak afgewezen. Er werd dan gezegd dat ik geen ervaring had. Uiteindelijk heb ik wel op verschillende plekken gewerkt. In het begin keken mannelijke collega’s een beetje de kat uit de boom, maar het is al snel goed als ze zien wat je kunt. Toen ik hoorde dat ze hier mensen zochten, heb ik gesolliciteerd en ik was direct op mijn plek. Iedereen nam mij heel goed mee.”

In het begin keken mannelijke collega’s een beetje de kat uit de boom, maar het is al snel goed als ze zien wat je kuntJada

Voor Tiba lag de route anders. Zij volgde eerst een hbo-opleiding, maar stopte daarmee en deed de opleiding die ze écht leuk vond: MBO Autotechniek. Drie jaar werkte ze in de werkplaats, nu is ze werkzaam bij de receptie. “Dat ik al ervaring had in de praktijk, is een groot voordeel bij mijn receptiewerk. Ik weet precies waar ik het over heb.”

Veel liefde 

Remi is heel tevreden over de manier van werken. “Vaak moet je leerlingen een beetje opvoeden en normen en waarden bijbrengen, maar daar heb ik met deze meiden helemaal geen last van. Ze zijn gewoon iets beter opgevoed”, lacht hij. “Daarnaast werken ze wat secuurder; dat is althans mijn ervaring. Mijn eigen auto laat ik het liefst bij hen achter. Ze stoppen er veel liefde in!”

Mirte doet dat het liefst door de auto tiptop aan de klant mee te geven. “Ik haal er veel voldoening uit om na de werkzaamheden ook de auto te stofzuigen en schoon te maken. Als ik zie hoe blij de klant is dat zijn of haar auto weer helemaal netjes is, dan is dat voor mij de kers op de taart.”

‘Lekker doorpakken’

Lacey houdt juist niet van schoonmaken en gaat veel liever meteen door naar de volgende klus. “Lekker doorpakken. En wat voor klus, dat maakt mij niet uit. Als ik maar mijn eigen gang kan gaan.” De andere meiden zijn het daar wel mee eens. Ze vertellen dat ze op de vestiging waar BOVAG op bezoek is (Den Haag) graag meer bruggen zouden willen. Nu werken ze, in lijn met de door Volvo voorgeschreven werkwijze, in teams van twee. Dat is soms een uitdaging, omdat je toch je eigen manier van werken hebt en goed op elkaar ingespeeld raken niet eenvoudig is. 

Vrouwen zijn een zeer welkome aanvulling en dat is echt niet alleen vanwege de krappe arbeidsmarktRemi Sebel, directeur aftersales bij Volvo Niham

Remi: “In teams werken is fijn voor de klant, omdat de onderhoudsbeurt in één uur kan in plaats van twee en de klant zo vaker de mogelijkheid heeft om te wachten tot de werkzaamheden aan de auto gereed zijn. Het werkaanbod is enorm, we hebben een werkplaatsplanning van acht weken! Daarom zou ik het liefst uitbreiden. Ik zou er goed mensen bij kunnen hebben, maar wat betreft leerlingen zitten we nu wel aan de max.”

Alle monteurs zijn gelijk 

Klanten reageren meestal positief. Ze zijn vaak verrast, maar vinden het ook leuk om de meiden aan het werk te zien met hun auto. Minder leuke respons is er ook. Remi: “We hadden eens een man aan de balie die tijdens het bespreken van de werkzaamheden zei dat hij niet wilde dat een vrouw ze zou uitvoeren. De betreffende vrouwelijke collega was behoorlijk ontdaan. Wij hebben de klant uitgelegd dat de werkplaatsplanning door óns wordt gemaakt en dat voor ons alle monteurs gelijk zijn. Ik sta voor mijn mensen en hoe zijn hun vak verstaan.”

Gelukkig zijn onze mannelijke collega's heel behulpzaamKayleigh

Wat is het grootste misverstand over dames in de werkplaats? In koor: “Dat we het niet kunnen of dat we geen technisch inzicht hebben!” Kayleigh: “Maar wij hebben dezelfde opleiding gedaan. We zijn misschien minder sterk, maar neem bijvoorbeeld de bandenwisselapparaten van tegenwoordig, die kun je ook met minder kracht bedienen. En gelukkig zijn onze mannelijke collega’s heel behulpzaam.”

“Misschien zijn we het in Nederland ook niet gewend”, vult Remi aan. “Het feit dat we er een artikel aan wijden in de BOVAGkrant zegt wel iets. Ik zou vrouwen juist willen stimuleren om voor autotechniek te kiezen. Ze zijn een zeer welkome aanvulling en dat is echt niet alleen vanwege de krappe arbeidsmarkt, maar gewoon omdat ze veel toevoegen aan de werkplaats. Ik ben er heel blij mee.”

Het valt op dat deze meiden allemaal nog jong zijn. Remi: “Mocht iemand in de toekomst in verwachting raken, dan snap ik het heel goed dat zij met een dikke buik niet meer zo makkelijk in de werkplaats kan rondlopen. Dan is er vast een andere functie binnen het bedrijf mogelijk, bijvoorbeeld bij de receptie. We passen er wel weer een mouw aan, daar heb ik alle vertrouwen in.”

Grootste fan 

Waar moeten ondernemers aan denken die ook aantrekkelijk willen zijn voor vrouwelijke sleutelaars? Jaimy: “Praktisch gezien vinden wijzelf het wel prettig dat we een eigen toilet hebben. En probeer open te staan voor feedback, denk een beetje ‘out of the box’. Verder maakt het niet zoveel uit; wij worden ook als ieder ander persoon behandeld.” En Jada weet wel wat ze zou willen zeggen tegen jonge meiden die twijfelen om automonteur te worden. “Gewoon doen! Je moet schijt hebben aan wat andere mensen denken. Er is altijd werk en het is ook niet echt zwaar meer.”

Tot slot: hoe reageerde de omgeving eigenlijk op de keuze om automonteur te worden? Jaimy: “Mijn familie reageerde heel positief. Vooral mijn vader vindt het geweldig. Die is mijn grootste fan.” “Nee hoor, dat ben ik al!”, lacht Remi.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Over Volvo Niham

Bij Volvo-specialist Niham werken momenteel zes dames in de werkplaats, verdeeld over drie vestigingen in Den Haag, Naaldwijk en Zoetermeer. In totaal heeft Niham zo’n honderd medewerkers. Klanten kunnen er ook terecht voor de merken Polestar en Lynk & Co, die net als Volvo onderdeel zijn van het Chinese autoconcern Geely.

Dit artikel verscheen eerder in BOVAGkrant 02-2025.

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.