De pagina wordt geladen...
Cees Bosboom had zich niets beters kunnen wensen: een droomscenario, zoals hij zelf zegt. Hij verkocht zijn Mitsubishi-dealerbedrijf Auto Lancker aan een projectontwikkelaar. Zijn bedrijfspand maakt nu plaats voor een gloednieuw project. Alles liep snel en voortvarend, hoewel de importeur nog voor een onverwachte kwestie zorgde.
Misschien moet jij de komende tijd eens gaan nadenken over je bedrijfsopvolging’. Zo luidde het advies dat de 64-jarige Cees Bosboom, dga van Mitsubishi dealerbedrijf Auto Lancker in Weesp, kreeg van zijn externe accountant. Vanaf dat moment, nu zo’n twee jaar geleden, bleef die vraag hem bezighouden en besloot hij om alle opties en mogelijkheden eens op zijn gemak te gaan overdenken. Dat proces ging aanzienlijk sneller dat hij had verwacht. Er was genoeg belangstelling voor zijn bedrijf, onder andere van mkb’ers uit de regio. Nadat hij twee biedingen te laag vond en had afgewezen, raakte hij in contact met een projectontwikkelaar. “In eerste instantie zaten we met elkaar aan tafel, omdat ik wel geïnteresseerd was om zelf in een bepaald vastgoedproject te investeren. Toen we eenmaal in gesprek waren, vroeg de projectontwikkelaar of hij misschien ook met mijn bedrijfspand aan de slag mocht. Hij is gaan tekenen en rekenen en de volgende dag had ik het eerste bod al binnen”, vertelt Bosboom.
Dan komt alles in een stroomversnelling. Binnen een paar dagen zijn beide partijen eruit, in december 2022 tekenen ze de koopovereenkomst en eind maart sluit het autobedrijf definitief zijn deuren. Sterker nog: het bedrijfspand is inmiddels helemaal ontmanteld en met de grond gelijkgemaakt. De grond is gesaneerd en bouwrijp gemaakt voor projectontwikkelaar DHB2 die er een volledig nieuw bedrijfspand gaat neerzetten met kleinere, afzonderlijke bedrijfsunits.
Ondertussen heeft Bosboom zijn eerste zomer als pensionado achter de rug en blikt hij uiterst tevreden terug op de afgelopen maanden. “Ik had er rekening mee gehouden dat ik het misschien wel emotioneel zou vinden als het pand tegen de vlakte zou gaan, maar het gekke is dat het me niet zo veel deed. Uiteindelijk is het maar een pand en voel ik me veel meer verbonden met de mensen, mijn vijf medewerkers en mijn klanten. Daar draait het uiteindelijk om”, vertelt Bosboom, die zichzelf het liefst karakteriseert als een herder die zorg draagt voor het wel en wee van zijn kudde schapen.
“Toen alles rond was, heb ik mijn medewerkers meteen verteld dat ik hen naar nieuw werk zou begeleiden. Er is op dit moment een grote behoefte aan goede mensen, dus mijn drie monteurs en service-adviseur konden binnen mum van tijd elders aan de slag. En één van hen koos voor prepensioen.”
“Het deed me niet zoveel dat het pand tegen de vlakte ging; ik hecht me meer aan mensen ”Cees Bosboom
Eén van zijn monteurs is gaan werken bij het nabijgelegen Ford Servicebedrijf Splinter, waar Bosboom ook de afspraak mee had gemaakt om zijn klanten naartoe te verwijzen. “Hoe voorspoedig en goed het gehele traject ook is verlopen, je moet natuurlijk altijd rekening houden met onverwachte kwesties. En ik had blijkbaar onvoldoende rekening gehouden met de houding van de importeur. Mijn dealercontract met Mitsubishi was al eerder opgezegd. Ik zat al in de overgangsfase van twee jaar en we hadden elkaar al lang de hand geschud. Maar toen de importeur merkte dat ik mijn klanten wilde doorverwijzen naar autobedrijf Splinter was er veel weerstand en kregen we discussie over de AVG en de data. Uiteindelijk heb ik de rechtsbijstand ingeschakeld en zijn we eruit gekomen, maar vervelend was het wel”, vertelt Bosboom, die zijn vaste klantenbestand uiteindelijk heeft doorverwezen naar Splinter, zoals oorspronkelijk ook zijn bedoeling was.
Bedrijfsopvolging is een issue dat je als ondernemer serieus moet aanpakken, vindt Bosboom. Dat is ook een van de redenen dat hij nu als adviseur is verbonden aan de Stichting Ondernemers Klankbord (OKB) en zijn kennis en ervaringen met andere ondernemers wil delen. “Ik heb de indruk dat er veel ondernemers rondlopen met opvolgingskwesties en lang niet altijd goed weten hoe ze dat moeten aanpakken. Het kan veel schelen als mensen vanuit hun eigen ervaringen met je meedenken”, denkt hij.
Zelf heeft Bosboom veel gehad aan een goed bevriend ‘auto-echtpaar’ Van Veldhuizen. “Natuurlijk is het wennen als je bedrijf is verkocht. In deze fase ga je van moeten naar willen, was hun boodschap. Dat heb ik in mijn oren geknoopt, want zo is het ook. Ik vul mijn dagen niet meer in met dingen die moeten, maar met dingen die ik zelf graag wil. Ik kom erachter dat ik nog graag van betekenis wil zijn voor andere ondernemers of voor BOVAG natuurlijk. Ik voel een grote betrokkenheid bij de autobranche. Ondernemers die ook willen stoppen, wil ik vooral meegeven: informeer je goed over alle ins en outs. Verrassingen komen er nog genoeg in het gehele traject.”
Waar voorheen Auto Lancker was gevestigd op het bedrijfsterrein van Weesp, wordt in het eerste kwartaal van 2024 gestart met de bouw van een compleet nieuw bedrijfspand met 23 bedrijfs- en kantoorunits, inclusief eigen parkeerplekken. De ligging, locatie, maar ook de bodemgesteldheid en met name het bestemmingsplan zijn belangrijke criteria die bepalen of een aangeboden bedrijfspand aantrekkelijk is voor een vastgoedontwikkelaar.
Eltjo Hamster, directeur-eigenaar van Opus Vastgoed en mede-eigenaar van DHB2, “Wij hebben slechte ervaringen met het wijzigen van bestemmingsplannen, want dat kan jaren in beslag nemen, daar beginnen we niet meer aan. In dit geval hoefden we gelukkig ook geen bestemmingsplan te wijzigen. Wat wel moest gebeuren, was het saneren van de grond. Er heeft namelijk ooit een tankstation gestaan en er lagen nog ondergrondse tanks die verwijderd moesten worden. We krijgen overigens zelden aanbiedingen van autobedrijven.”
Volgens de planning wordt het project in het vierde kwartaal van 2024 opgeleverd.