De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Bedrijfsbeëindiging: "Stoppen is moeilijker dan beginnen"
0%
Terug

Bedrijfsbeëindiging: "Stoppen is moeilijker dan beginnen"

Ondernemerschap07 apr 2025 Leestijd: 6 min

Geert van den Akker is sinds september 2024 met pensioen. De oud-Honda-dealer in Veghel en Helmond, waar hij ook Škoda vertegenwoordigde, nam ruim vijf jaar de tijd om afscheid te nemen van zijn bedrijven. “Die tijd heb je echt nodig.”

Volgens Van den Akker moet je niet te licht denken over de verkoop of beëindiging van een bedrijf waaraan je jaren hebt gebouwd. “Ik had alleen al een jaar nodig om in mijn hoofd op een rijtje te krijgen dat ik zou gaan stoppen. Ik heb drie kinderen, mijn bedrijf is altijd mijn vierde kind geweest. Zo voelt het emotioneel”, vertelt Van den Akker.

In 1982 opende Van den Akker zijn eenmanszaak, een algemeen autobedrijf dat was gespecialiseerd in Volkswagen. “In Eerde, een dorp tegen Veghel aan. Vijf jaar later verhuisde ik naar Veghel en daar werd ik een jaar later benaderd voor het Honda-dealerschap. Daar was ik niet meteen uit, maar na een rondje wandelen door de straten en door te kijken wat er allemaal aan Honda te zien was, heb ik besloten ervoor te gaan.”

Tweede bedrijf

Met succes, want het bedrijf groeide gestaag. “Er kwam personeel, de regelgeving groeide, financiën, ik werd meer en meer bedrijfsleider. Terwijl techniek mijn passie is. Nadat ik na een bandenwissel een auto wegzette zonder de wielmoeren aan te draaien, kon ik er niet meer onderuit. Ik heb de werkplaats achter mij gelaten. Ingeruild voor verkoop en het leiden van het bedrijf.”

In 1995 klopte Honda opnieuw aan en vulde Van den Akker het vrijgekomen rayon in Hel­mond in: “Ik heb eerst een pand in Helmond gehuurd en vier jaar daarna een bedrijfspand gekocht. Dat was te groot voor uitsluitend Honda. Škoda kwam toen net via Volkswagen naar Nederland. Omdat ik ooit als Volks­wagen-­specialist ben begonnen, trok het merk mij wel. En het vulde de werkplaats en showroom”, lacht de nu gepensioneerde dealer.

“Maar dan komt na jaren het besef dat, ondanks de vergroeiing met je bedrijf, er een tijd gaat komen om aan je pensioen te denken. Ik had een pensioenregeling in eigen beheer geregeld, maar daarmee ben je er niet. Twee panden, personeel, voorraad, klanten, je kunt het niet ineens laten vallen. Mijn accountant zei dat ‘stoppen met een bedrijf moeilijker is dan ermee beginnen’. Dat klopt helemaal. In 1982 was mijn bedrijf in een paar weken open, nu heb ik er ruim vijf jaar over gedaan om het af te sluiten.”

In Veghel had Van den Akker een verkoper in dienst die de zaak wilde overnemen. Maar dat bleek niet zo makkelijk als het lijkt. “Banken staan niet echt te springen om een jonge ondernemer te financieren. Daarom hebben we een plan bedacht om het bedrijf in vijf jaar over te dragen. Gedurende vijf jaar verkocht ik jaarlijks twintig procent van mijn aandelen. De nieuwe eigenaar kon de aandelen overnemen vanuit de winst. Ik heb meegefinancierd omdat de bank niet mee wilde doen.”

Gedurende vijf jaar verkocht ik jaarlijks twintig procent van mijn aandelen aan de nieuwe eigenaar Geert van den Akker

Geen opvolging in Helmond

In Helmond was geen opvolging en daarom besloot Van den Akker het bedrijf te sluiten. “Op het moment dat dit naar buiten komt, merk je meteen de gevolgen. Zeker iets om rekening mee te houden als je bedrijfssluiting overweegt. Vrijwel meteen ging de telefoon minder vaak over. Klanten zochten naar alternatieven. Daarnaast zitten we in een markt waarin personeel schaars is. Na drie weken was er al een medewerker benaderd door een ander autobedrijf. Gelukkig heb ik iedereen binnen kunnen houden tot op het laatst, mede vanwege de goede relatie.”

Het Helmondse pand is nu verhuurd aan een autobedrijf dat een grotere locatie zocht. “Ook dat is niet meteen geregeld. Die partij zat vast aan een huurcontract dat nog een jaar zou duren. Dan moet je die tijd zien te overbruggen. Dat is gelukt”, vertelt Van den Akker.

Verkoop pand niet gemakkelijk

Beide panden zijn nog in bezit van de oud-dealer. “Nog iets om rekening mee te houden. Jonge bedrijven hebben vaak niet meteen het geld om een pand te kopen. En je kunt het niet zomaar aan een ander verkopen. Bestemmingsplannen laten bij mij bijvoorbeeld alleen de verkoop en service van auto’s, boten of caravans toe. Dat is een beperking. Maar voordat je een bestemmingsplan gewijzigd krijgt – als dat al lukt – ben je ook jaren verder. Nu verhuur ik de panden en hebben de huurders over vijf jaar het eerste recht bij verkoop.”

Van den Akker is blij met hoe de situatie nu is, maar zijn verhaal is duidelijk: wil je stoppen met je bedrijf, neem dan echt jaren de tijd om dit voor te bereiden. “Voor je het weet, ben je jaren verder”, is zijn slotconclusie.

Denk je na over stoppen?

Als je overweegt om te stoppen met jouw bedrijf, dan is de eerste vraag of het bedrijf verkoopbaar is. De ervaring leert dat verkoopbare bedrijven aan minstens twee van de volgende vier criteria voldoen:

  • het bedrijf heeft vijf of meer medewerkers
  • het bedrijf heeft al een opvolger in de onderneming (familielid of werknemer)
  • het bedrijf heeft een jaaromzet van ten minste € 1 miljoen
  • het bedrijf heeft afgelopen jaar een positief resultaat behaald

Kan jij twee of meer van deze kenmerken niet positief beantwoorden? BOVAG organiseert op woensdagavond 21 mei 2025 een Informatiebijeenkomst Bedrijfsbeëindiging, speciaal voor wie niet aan de criteria van een verkoopbaar bedrijf voldoet. Juristen van BOVAG en de specialisten van aaff gaan tijdens deze avond in op de belangrijkste punten van een goede bedrijfsbeëindiging.

Lees hier meer over hoe BOVAG jou helpt bij een goede voor­bereiding van jouw bedrijfsverkoop, -overdracht of -beëindiging.

Dit artikel is ook verschenen in BOVAGkrant 2-2025.

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.