Terug

Autodealer pakt de fiets

Ondernemerschap
Leestijd: 7 min

Steeds vaker verbreden autodealers hun activiteiten. Zo ook Volvo Harrie Arendsen, met vier vestigingen in de Achterhoek en Twente. Onder paraplumerk Moovz turnt directeur Frank Arendsen de dealer om naar een breed mobiliteitsbedrijf. Eerste stap was de overname van Wielerhuis de Pedaleur in Doetinchem. Een mooi moment voor Pedaleur-eigenaar Rob van der Wal om een stap terug te doen. Maar dat pakte anders uit.

De transformatie die Frank Arendsen beoogt, begon tien jaar geleden met een filmpje dat hij zag van leiderschapsgoeroe Simon Sinek. “Zijn theorie is dat mensen vooral geïnspireerd worden door waarom bedrijven doen wat ze doen dan in plaats van wat en hoe. Die zette me aan het denken. Waarom bestaat ons bedrijf, vroeg ik me af. Om auto’s te verkopen? Nee, wij bestaan omdat we mensen mobiliteit leveren, ze van a naar b willen brengen op een veilige, comfortabele en duurzame manier. Dat kan met een auto, maar ook met een fiets of ander vervoersmiddel. Een voertuig is slechts het middel en niet het doel, besefte ik.”

Fietsen erbij

Arendsen zag in de voorbije tien jaar de e-bike spectaculair opkomen. Hij begreep hoe die voortkomt uit een aantal grote consumententrends zoals de behoefte om flexibel te zijn, vitaal te blijven en duurzamer te leven. “Het zijn trends waar ook Volvo als een van de eerste autofabrikanten in de markt op inspeelde. De leus ‘Freedom to move in a per¬sonal, safe en sustainabale way’ ondersteun ik volledig. Vooral duurzaamheid vind ik heel belangrijk.” Toen de puzzelstukken voor Arendsen steeds meer in elkaar vielen, besloot hij in 2020 de eerste stap te zetten door uit te breiden met fietsen. 
“Ik geloof er niet in dat je fietsen vanuit je showroom erbij kunt verkopen. Het is toch een vak apart. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een fietsbedrijf dat ik kon overnemen.” Arendsen had direct al een kandidaat op het oog: Wielerhuis de Pedaleur in Doetinchem, een begrip in de regio bij sportieve fietsers. Eigenaar Rob van der Wal kent hij al 25 jaar. “Rob heeft zijn Volvo bij mij in onderhoud, ik kocht ooit een mountainbike bij hem. We fietsen ook wel eens samen. Ik wist dat Rob rond zijn vijfenvijftigste een stap terug wilde doen en zag dus mogelijkheden.” Van der Wal bleek geïnteresseerd: “Ik heb respect voor hoe Frank onderneemt en hij voor mij. En onze ambities sluiten perfect op elkaar aan.”

Pedaleur Bikes

Arendsen nam een meerderheidsbelang in de fietsenzaak en doopte deze om in Pedaleur Bikes. De overname zou drie jaar in beslag nemen. Van der Wal zou in die tijd als senior verkoper actief blijven en een opvolger klaarstomen. Daarna zou hij met pensioen gaan. Het liep anders, omdat de fietsafdeling in korte tijd uitgroeide van één naar vier winkels. Rob van der Wal is als manager bikes verantwoordelijk. De vestigingen in Doetinchem en Velp (voorheen Goossens Tweewielers) bieden een sportief segment en e-bikes, de Urban Concept Store in Arnhem toont met cargofietsen (bakfietsen) ook oplossingen voor woon-werk en zakelijk gebruik. Geheel volgens de clicks & bricks-gedachte completeert de ‘digitale winkel’, de webshop, het winkelkwartet.
De stormachtige groei die Moovz doormaakt kenmerkt de ondernemer Frank Arendsen, die graag richting geeft en snelheid maakt. Van der Wal tempert indien nodig en fungeert als kritisch klankbord. Arendsen: “Mijn doel is om de units goed neer te zetten en ze met elkaar te verbinden. Mijn scope is breed; ik ga me niet bemoeien met de inkoop van Rob, daar vertrouw ik hem in. Ik heb hem wel op het spoor gezet om de webshop te professionaliseren en uit te breiden.” Van der Wal voelt zich gelukkig in zijn nieuwe rol. “Het is een waanzinnige uitdaging. Ik kan nu ook veel meer strategisch bezig zijn, omdat de backoffice van Moovz mij allerlei zaken uit handen neemt.”

“Over tien jaar zou het mooi zijn als Moovz een mobiliteitspartner is van het mkb-bedrijf en particulieren”
Frank Arendsen | directeur Moovz

Mobiliteitspartner

“Over tien jaar zou het mooi zijn als Moovz een mobiliteitspartner is van het mkb-bedrijf en particulieren”, spreekt Arendsen zijn ambitie uit. “Dat je bij ons komt met een mobiliteitsvraag en dat wij je dan adviseren over oplossingen die je flexibel af kunt nemen via een abonnement.” Hij is overtuigd van zijn ideeën en plannen, maar is tegelijk ook realistisch. “Ik heb de wijsheid niet in pacht en er zijn best wat uitdagingen. Neem de abonnementsvorm als verdienmodel bijvoorbeeld. Slechts een paar bedrijven zoals Netflix en Spotify hebben dat tot nu toe rendabel weten te maken.” Voorlopig is er dus voldoende werk aan de winkel. Meer dan genoeg voor drie jaar. Blijft Rob daarna ook nog? “Zolang Frank mijn meerwaarde ziet en ik er plezier in heb, ga ik nog niet met pensioen.”

Moovz

Pedaleur Bikes is net als Volvo Harrie Arendsen een merk van Moovz, het paraplumerk waaronder Frank Arendsen alle mobiliteitsoplossingen aanbiedt. Vanuit de voormalige dealervestiging in Ruurlo ondersteunt Moovz de beide merken met stafdiensten. De nieuwe loot Vans richt zich met lichte bestelwagens en taxi’s op de zakelijke markt. Als één van de eerste dealers in Nederland is Vans dealer van met merk LEVC, dat staat voor London Electrical Vehicle Company. Dit bedrijf staat bekend om zijn iconische zwarte taxi’s. Frank Arendsen sluit nieuwe merken bij Moovz niet uit. Hij verkent diensten zoals auto- en fietslease, die inspelen op de trend van bezit naar gebruik, en laadfaciliteiten voor EV.

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 09-2021.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring