Terug

75-jarige Innovam traint om nog heel lang mee te gaan

Personeel
Leestijd: 8 min

Innovam is jarig en viert dit jaar zijn 75-jarige bestaan. Het opleidingsinstituut wil daar zeker bij stilstaan, maar richt de blik vooral graag op het nu en de uitdagingen van de toekomst.

Wat in 1948 begon als Vakopleiding Automobiel en Motorrijwielbedrijf (VAM), geïni­tieerd door BOVAG-bestuurder Van Twist, heeft zich anno 2023 ontwikkeld tot Innovam, een moderne opleider voor de gehele mobiliteitssector. Van trucks tot fietsen, onderhoud, reparatie en schadeherstel en alles wat daar tussenin zit.

Innovam-directeur Leo Fransen is absoluut trots op het 75-jarig jubileum van het opleidingsinstituut, maar richt zijn blik vooral graag op het heden en de toekomst. “Als één ding onveranderd centraal staat door al die jaren heen, dan is het vakmanschap. Eigenlijk is vakmanschap alleen maar belangrijker geworden, zeker ook in deze tijd”, aldus Fransen. “Er komen veel ontwikkelingen op de branche af: van elektrificatie tot ADAS en nieuwe mobiliteitsvormen. Wij focussen ons op al die terreinen. De techniek in voertuigen wordt alleen maar gecompliceerder. Denk aan de opkomst van allerlei elektronische systemen of waterstof. Als opleider moeten wij ervoor zorgdragen dat technici de juiste kennis en ervaring hebben om op een veilige manier met al die nieuwe technieken te kunnen omgaan.”

Aanvulling

De digitalisering heeft behalve op de techniek, ook veel invloed op de verschillende trainings- en onderwijsmethoden die Innovam inzet. “Digitalisering heeft voor veel verandering en vooruitgang in het onderwijs gezorgd. Wij werken met allerlei technieken, van 3D tot animaties of video’s die je bijvoorbeeld via je laptop of via een app op je mobiele telefoon kunt bekijken. Het is een waardevolle aanvulling op de trainingen. Online oefenen is soms ook veiliger, maar zeker geen vervanging van leren in de praktijk. Als je goed en verantwoord wil leren hoe je een elektrische auto spanningsvrij kunt maken, moet je dat ook in de praktijk uitproberen om te ervaren hoe het echt gaat en om te weten wat de gevolgen zijn als het misgaat.”

“Vakmanschap blijft van het grootste belang, nu en in de toekomst”
Leo Fransen | directeur Innovam

Aantrekkelijke werkgever

Iets wat de branche aanhoudend in z’n greep heeft en zeker ook de aandacht van Innovam heeft, is het nij­pende gebrek aan goed gekwalificeerde vakmensen. “Juist nu is goed werkgeverschap essentieel en daar horen opleidingstrajecten zeker ook bij. Om nieuwe mensen te interesseren voor de branche moet je hen ook een aantrekkelijk en gedegen toekomstperspectief kunnen bieden. Daar moet je als bedrijf serieus tijd en aandacht voor uittrekken. De rol van de leermeester is daarin essentieel. Een BBL’er brengt tachtig procent van zijn tijd door in het bedrijf en twintig procent in de school­banken. De begeleiding van een goede leermeester kan echt het verschil maken”, aldus Fransen, die denkt dat niet zozeer de instroom van nieuwe mensen, maar vooral de uitstroom van jongeren een pro­bleem is. “Een flink percentage van de jongeren valt uit na het eerste jaar en verlaat vaak teleurgesteld en gefrustreerd de branche. De branche moet een realistisch en aantrekkelijk beeld van het werk schetsen. Een automonteur van nu bedrijft topsport”, vindt Fransen. “Net als een topsporter moet je als monteur binnen een beperkte tijd op een zo efficiënt mogelijke manier een absolute topprestatie leveren.”

header-image

Autotechnicus de fietsenmaker van morgen?

Speciaal ter gelegenheid van het jubileum heeft Innovam een reeks korte trainingen samengesteld die inhaakt op actuele thema’s. Zoals: is de autotechnicus de fietsenmaker van morgen? Zo geef je je BBL’er superkracht, krijgskunst en leidinggeven en hoe haal je meer uit de apk? De trainingen zijn kort gehouden, maar het ‘leereffect’ ervan is hoog, aldus Innovam. Onder het motto ‘Lang zullen we leren’ is het programma afgestemd op de verschillende functies, niveaus en sectoren. De trainingen worden gehouden in september en oktober. Voor meer informatie, bekijk de website van Innovam.

Trots op Innovam

Han ten Broeke, algemeen voorzitter van BOVAG: “De branche mag best wat trotser zijn op Innovam. Het is binnen Europa uniek dat alle opleidingen binnen de branche op één centrale plek zijn ondergebracht”, aldus BOVAG-voorzitter Han ten Broeke. “Vakmanschap is van groot belang en blijft dat zeker in de toekomst. Innovam speelt een cruciale rol in het goed op peil houden van de kennis. Monteurs moeten klaar zijn voor alle nieuwe ontwikkelingen die op ons afkomen en moeten straks ook moeiteloos de auto’s van nieuwe toetreders uit Azië kunnen repareren.”

Daarnaast refereert Ten Broeke aan de werk-leertrajecten waarin overheid, Innovam en bedrijfsleven nauw met elkaar samenwerken, zoals gebeurt via de Tweewieler Academy. “De fietsbranche is een interessante markt waar veel staat te gebeuren, getuige onze netwerkstudies. Daar draaien pilots tussen fietsbedrijven en regionale UWV’s die zorgen voor instroom van monteurs die basisreparaties aan de fiets leren. Hierdoor krijgen meer ervaren monteurs vervolgens de kans om meer kennis te vergaren over e-bikes. Daar­naast speelt de TruckAcademy een soortelijke rol tussen ROC’s en bedrijfs­leven. Zulke vruchtbare samenwerkingen moeten meer worden opgezocht.”

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2023-06-07. 
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring