Terug

2020 een terugblik

Over BOVAG
Leestijd: 7 min

BOVAG bestond in 2020 negentig jaar, kreeg een nieuwe voorzitter en zette zich naast zijn reguliere werkzaamheden vol in voor het ondersteunen van BOVAG-leden in dit crisisjaar. Algemeen voorzitter Han ten Broeke en algemeen directeur Peter Niesink nemen u mee in hun jaar, kijken vooruit en hebben een boodschap voor u. 

Han ten Broeke 

Hoe was afgelopen jaar voor u? 
“Dit jaar bracht mij aan de ene kant het enthousiasme over de nieuwe en geweldige uitdaging bij BOVAG en aan de andere kant de frustratie dat je vrijwel niemand persoonlijk kunt leren kennen, de hand schudden en een kop koffie mee kunt drinken. Maar dat is slechts klein leed in vergelijking tot de zorgen die iedereen heeft over de gezondheid van geliefden of over de toekomst van zijn of haar bedrijf. Maar juist in deze tijden kan en moet een brancheorganisatie het verschil maken, omdat wij nu een schild en een paraplu moeten zijn, steun en toeverlaat en niet te vergeten: een vraagbaak.” 

Wat heeft u leden kunnen bieden? 
“BOVAG bood mij een professioneel thuis. Na jarenlang in de Tweede Kamer te hebben doorgebracht, vind ik het nu leuk om vanuit Twente of Den Haag naar Bunnik te rijden. Naar een organisatie die zo toegewijd is. En de BOVAG-leden geven me energie. Het zijn ondernemers naar mijn hart. Zowel de kleine familiebedrijven als de grote holdings. De diversiteit aan activiteiten, de oer-Hollandse nuchtere ondernemersmentaliteit en de uitdagingen die er liggen: elektrificatie, belastingen, consolidaties en nieuwe business modellen. Ik leef op van die dynamiek. Ik hoop de organisatie en de leden mijn energie te kunnen bieden. En natuurlijk de inzichten die ik de afgelopen jaren heb kunnen vergaren in politiek en bestuurlijk Nederland. Want de politiek en de overheid spelen wel een erg grote rol in deze sector en lang niet altijd een goede. Ik denk dat de leden een voorzitter hebben gezien die ze wellicht vanwege corona nog niet de hand hebben kunnen schudden, maar die via de vlogs en de media voor ze opkomt.” 

Waaruit bestaat het boodschappenlijstje van BOVAG voor 2021? 
“Er staat veel op mijn lijstje voor 2021. Ik wil dat we met behoud van ieders unieke identiteit slagvaardig blijven, iets meer in de buitenwereld zichtbaar worden en meer toegevoegde waarde bieden voor het lidmaatschap. De grootste uitdaging voor 2021 is om duidelijk te gaan maken dat het systeem van de autobelastingen niet langer houdbaar is. Het gevaar is dat dit systeem in stand blijft omdat links en rechts in Nederland elkaar in een ijzeren greep houden. Ik ga proberen daaraan iets te doen. En daarbij zijn onze leden een voorbeeld voor Den Haag, want die zijn al lang de oude tegenstelling tussen economie en vergroening voorbij. Ze verdienen met beide hun geld. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat we met zijn allen deze coronacrisis, die ook tot een economische crisis zal uitgroeien, moeten doorstaan. Wij zijn er voor al onze leden, zij die hun verkoop zien stijgen omdat mensen de fiets of de bromfiets kiezen, maar ook voor de schadeherstellers en de showrooms met de nieuwe modellen waar het minder druk is.” 

Heeft u nog een boodschap voor leden? 
“Blijf gezond! En als je het even niet meer weet of ziet zitten: bel BOVAG!” 

Peter Niesink

Hoe was afgelopen jaar voor u? 
“Het was een jaar van uitersten. Een brancheorganisatie mogen leiden in zo’n turbulent jaar is uitdagend om te doen. We hebben direct de organisatie tijdelijk omgevormd naar een crisisorganisatie, om zo veel mogelijk vragen van leden te beantwoorden, te helpen bij het aanvragen van de steunmaatregelen en tegelijkertijd hebben we gelobbyd in Den Haag om de steunmaatregelen aangepast te krijgen.” 

Wat heeft BOVAG volgens u kunnen bieden aan leden? 
“We hebben vele kleine en grote successen dit jaar kunnen realiseren: de aanpassingen in de NOW- en TVL-regelingen door specifieke bepalingen of uitbreiding van SBI-codes voor elkaar te krijgen. Onze lobby op de uitstel van belastingbetalingen, steeds samen met andere branches, heeft ertoe geleid dat de liquiditeit van onze leden nooit in het geding was. Ook de ruime terugbetalingsregeling zal helpen om een zachte landing te maken. Recenter succes dat we hebben kunnen boeken, is het sluiten van een crisis-cao, waarvan we van leden horen dat ze hier goed mee uit de voeten kunnen. Maar laat helder zijn dat we kritisch blijven op onze prestaties. Er zijn successen behaald, maar er zijn ook teleurstellingen, omdat we niet alles in de lobby voor elkaar kregen, zoals het niet krijgen van het gewenste uitstel op BPM-betalingen, het ondanks ons verzet verschuiven van de vaststelling van het BPM-moment en het niet verzilverd krijgen van de sloopregeling en de bedrijfsfietsenregeling.” 

Waaruit bestaat het boodschappenlijstje van BOVAG voor 2021? 
“Dat begint met verlenging van de steunpakketten in 2021. Inzet is om de NOW-regeling te verlengen met dezelfde regels als in NOW 1. Daarnaast het verlengen van het uitstel van belastingen en kredietgaranties van de overheid. Ook maken we ons met VNO-NCW hard voor snelle teststraten en straks snelle vaccinatiestraten (mits veilig). En dan de verkiezingen en het regeerakkoord. Wij hebben ons al geroerd rond de partijprogramma’s en onder meer aangegeven dat ‘betalen naar gebruik’ ingevoerd moet worden. We blijven het verbeteren van de beschikbaarheid van fabrikanteninformatie voor autobedrijven en schadeherstelbedrijven bovenaan onze lobbyagenda houden en we zijn volop bezig in de data-discussie, om data uit het rijdende voertuig vrijelijk ter beschikking te krijgen. Een ander groot project binnen BOVAG is de doorontwikkeling van viaBOVAG.nl dat samen met Bovemij uitgevoerd gaat worden.” 

Heeft u nog een boodschap voor leden? 
Bedankt voor uw lidmaatschap van BOVAG, voor uw steun en bijdrage aan onze vereniging. U kunt ons altijd bellen met vragen, wij helpen heel graag waar wij kunnen. Zoals Han altijd zegt: ‘Als u het even niet meer weet: Bel BOVAG’. Wij wensen alle ondernemers vooral een veel beter 2021. Maar bovenal wensen wij u allen en uw naasten alle gezondheid en voorspoed in 2021!” 

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2020-12.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring