Het 100% onderhouden-label werkt. Recent onderzoek laat zien dat een auto met dit label sneller wordt verkocht en meer oplevert. Driehonderdvijftig auto bedrijven beoordeelden al 60.000 auto’s en verstrekten aan twee derde daarvan het 100% onderhouden-label.
Terug

100% onderhouden bewijst zijn waarde

Producten en DienstenSales en marketing cijfers sales
Leestijd: 8 min

Het 100% onderhouden-label werkt. Recent onderzoek laat zien dat een auto met dit label sneller wordt verkocht en meer oplevert. Driehonderdvijftig auto bedrijven beoordeelden al 60.000 auto’s en verstrekten aan twee derde daarvan het 100% onderhouden-label.

Risico’s uitsluiten gaat zelden, ze kleiner maken kan wel. Dat is precies wat de stichting 100% onderhouden doet voor consumenten die een tweedehands auto kopen. Autobedrijven zien dat auto’s met een 100% onderhouden-label aanzienlijk sneller verkopen dan de auto’s zonder label. Dat blijkt uit een analyse van de autoverkopen van vier grote autobedrijven. Eerder was al vastgesteld dat consumenten ook bereid zijn aanzienlijk meer te betalen voor een auto met dit label.
 

972MeerwaardeMensen zijn gemiddeld bereid zijn om € 972 meer te betalen voor een auto met een aantoonbare, volledige onderhoudshistorie.
60kGroeiEr zijn inmiddels 60.000 auto’s beoordeeld. Daarvan hebben er 40.000 het certificaat 100% onderhouden gekregen.
30%SnellerAuto's met het certificaat 100% onderhouden werden in 2018 30% sneller verkocht dan gemiddeld (gemeten bij 4 autobedrijven).

Hameren op onderhoud

100% onderhouden is een onafhankelijke stichting die aan consumenten voorlichting geeft over auto-onderhoud en (web)labels verstrekt. Auto’s die aantoonbaar alle belangrijke, door de fabriek voorgeschreven onderhoudsbeurten op tijd hebben gehad, komen in aanmerking voor het label. De koper hoeft hiervoor niet het onderhouds-boekje te bestuderen en ziet al online dat de occasion netjes is onderhouden. Het label is vergelijkbaar met de vroegere Nationale Autopas (nu Tellerrapport) waarin wordt bijgehouden hoe betrouwbaar de tellerstand van een auto is, maar dan geënt op onderhoud. Op websites zoals viaBOVAG.nl kan een bezoeker al bij zijn online zoektocht op dit label selecteren.

Op de website 100procentonderhouden.nl legt de stichting uit hoe belangrijk een op tijd onderhouden auto is voor de auto zelf, voor het milieu maar ook voor de gezondheid en portemonnee van de bestuurder. Anton Pluim, directeur stichting 100% onderhouden: “Auto-onderhoud wordt nog te vaak overgeslagen en dat is vaak de oorzaak van veel onverwachte reparatiekosten. Door een heldere voorlichting over nut en noodzaak van goed onderhoud proberen we samen met de autobranche houding en gedrag van consumenten te beïnvloeden. De consument koopt op die manier niet alleen een goed onderhouden auto maar wordt ook nog beloond met een goede inruilprijs omdat een 100% onderhouden auto zijn waarde behoudt. Voor het autobedrijf betekent meer en vaker onderhoud een kans op klantenbinding en omzetgroei. Een win-win-situatie dus.”

Met de onderhoudsinterval-indicator kunnen websitebezoekers zien wanneer hun auto onderhoud nodig heeft. Autobedrijven kunnen op 100procentonderhouden.nl informatie krijgen over het label en over deelname daaraan.

““De verkoper vertelde me erover en ik vond het meteen een veilig idee"”
Karen Hoogeveen | Autokoper

Van onbekend naar eis

Wanneer je al jarenlang bij hetzelfde autobedrijf je auto's koopt, lijkt 100% onderhouden wellicht wat minder belangrijk. Toch gaf deze garantie aan Karen Hoogeveen de extra zeker heid die zij zocht.

“Bij het kopen van een gebruikte auto zoek je toch altijd naar houvast over de betrouwbaarheid ervan”, vertelt Karen. “Ik had hiervoor een auto met mankementen. Dat risico wilde ik zoveel mogelijk uitsluiten bij de aankoop van een volgende auto.” Al achttien jaar gaat zij naar autobedrijf Klever laan in Limmen. Ook in het najaar van 2018 stapte zij daar de showroom binnen, op zoek naar een andere auto. Van 100% onderhouden had zij op dat moment nog niet gehoord. “De verkoper vertelde me erover en ik vond het meteen een veilig idee. Door omstandigheden moest ik deze auto in mijn eentje kopen en dat was best spannend. Ook al is Kleverlaan voor mij een vertrouwde garage, met dit label weet ik zeker dat de auto altijd goed is onderhouden.” Inmiddels rijdt zij zo'n vijf maanden zorgeloos en naar volle tevredenheid in haar vijf jaar oude Peugeot 107. Zorgen over grote mankementen aan haar auto maakt zij zich niet. Kopen met 100% onderhouden is wel iets waar Karen in de toekomst op gaat letten. “Wanneer ik bij Kleverlaan mijn volgende auto koop, kan ik me voorstellen dat ik op mijn autobedrijf vertrouw. Mocht ik ergens anders een auto kopen, dan is het 100% onderhouden-label echt wel een harde eis.”

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring