Het werven van personeel kan flink in de papieren lopen als uw nieuwe medewerkers steeds na korte tijd weer vertrekken. Investeren in het behoud van uw huidige personeel is daarom net zo belangrijk, vooral bij uw jongere werknemers. Zij blijken namelijk in groten getale uit de branche te verdwijnen. De grote vraag is: hoe creëert u een omgeving waarin jong talent zich thuis voelt? We zetten tien tips van arbeidsmarktonderzoekers, generatie-experts en BOVAG-bedrijven voor u op een rij.
Terug

10 tips om aantrekkelijk te blijven voor jong talent

Personeel
Leestijd: 5 min

Het werven van personeel kan flink in de papieren lopen als uw nieuwe medewerkers steeds na korte tijd weer vertrekken. Investeren in het behoud van uw huidige personeel is daarom net zo belangrijk, vooral bij uw jongere werknemers. Zij blijken namelijk in groten getale uit de branche te verdwijnen. De grote vraag is: hoe creëert u een omgeving waarin jong talent zich thuis voelt? We zetten tien tips van arbeidsmarktonderzoekers, generatie-experts en BOVAG-bedrijven voor u op een rij. 

10 tips

  1. Geef verantwoordelijkheid. Door jongeren verantwoordelijkheden toe te vertrouwen, verhoogt u hun betrokkenheid en daarmee hun werkgeluk. In de privésituatie hebben ze geen manager nodig om taken zelfstandig uit te voeren zoals een hypotheek afsluiten of de kas van de voetbalclub beheren. Waarom in hun werk dan wel? 
  2. Mijd micromanagement. Stuur op output: geef jonge werknemers de ruimte om het werk op hun eigen manier te doen en kijk naar het resultaat. Schrijf niet exact voor hoe een bepaald probleem opgelost moet worden, maar laat de medewerkers dat zelf bedenken en stuur bij indien nodig. Niet dicteren dus maar coachen.
  3. Maak van een fout een leermoment. Tijd is geld en dus is er vaak weinig ruimte om fouten te maken. Maar leren is een proces van vallen en opstaan. Kijk bij een fout samen naar de oorzaak en niet alleen naar de consequenties. En bedenk dat uw werknemer op de lange termijn minder fouten maakt en dus steeds productiever wordt.
  4. Ga regelmatig echt in gesprek. Voer echte gesprekken met uw talenten, maak hier tijd voor en kom er ook op terug. Voer bijvoorbeeld een jaarlijkse gesprekscyclus in, waarbij de leermeester en student aan het begin van het jaar om tafel gaan om de leerdoelen te bepalen, halverwege de voortgang bespreken en aan het einde van het jaar de definitieve balans opmaken.  
  5. Deel informatie over uw organisatie. Betrek jongeren bij het reilen en zeilen van uw organisatie. Geef inzicht in de organisatie- en afdelingsdoelen en in hun eigen afgeleide doelen. Waar staan we nu? Zijn we op de goede weg? Deel en vier successen en vraag om input (zoals ‘wat kan anders?’). Betrokken werknemers zijn gelukkigere werknemers. 
  6. Faciliteer parttime werken. Jongeren hechten meer dan andere generaties aan een goede werk-privébalans. Hun levensmotto is ‘work hard, play hard!’, ofwel: hard werken is prima, als daar ook lol en ontspanning tegenover staan. Parttime werken is voor hen de norm. Sta dus open voor een werkweek van 32 uur of minder. 
  7. Geef blijk van waardering. Van geld alleen worden jongeren niet gelukkig in hun werk. Of ze door u gewaardeerd worden voor hun werk bepaalt ook in grote mate of zij het naar hun zin hebben. Laat uw jonge medewerkers dus weten dat u blij met ze bent middels een compliment. Met extra salaris of een bonus onderstreept u dat. 
  8. Verklein de generatiekloof. De oudere werknemers in uw bedrijf hebben vaak andere werkopvattingen dan uw jongere medewerkers. Dat kan wel eens botsen. Waar een senior denkt: ‘zo doen we het hier al jaren’, denkt een junior: ‘kunnen we het niet eens anders doen?’. Probeer deze verschillen te overbruggen door afspraken te maken waarbij oudere en jongere collega’s zich goed voelen.
  9. Werk samen met opleiders. De technische ontwikkelingen gaan sneller dan dat het onderwijs zich daarop kan aanpassen, waardoor het onderwijs vaak achterloopt op de praktijk. Dus is het belangrijk om opleiders duidelijk te maken wat jonge werknemers moeten kunnen en kennen. Geef hen aan wat u van studenten verwacht. 
  10. Start vandaag en begin klein. De cultuur binnen uw bedrijf verandert u niet in een keer maar stap voor stap. Maak een plan en begin klein; met dingen die u vandaag al kunt veranderen en die het snelst resultaat geven. Gaat dat goed? Zet dan de volgende, lastiger te nemen stappen.  

Wilt u hulp of advies? Adviseurs Werkgeverschap van OOMT weten raad. Zij bieden onder meer de Workshop Generatiehelden, waarin verschillende generaties op de werkvloer beter leren samenwerken. Ga naar oomt.nl/generatiemanagement.
 

Meer tips in de podcast!


Jonge medewerkers staan centraal in de derde aflevering van Bureau BOVAG, het podcastkanaal van BOVAG. Hier gaan we dieper in op de oorzaken en oplossingen van de hoge uitstroom van jong talent uit de branche. De BOVAG-reporter gaat langs bij Oostendorp Autogroep, dat jongeren goed aan zich weet te binden. Hij spreekt een expert die weet waar jongeren in hun werk op afknappen én waarvoor ze juist harder gaan lopen. En leert van een branche-onderzoeker dat ondernemers zelf de sleutel in de handen hebben. Luister naar de inzichten, tips en adviezen en doe er uw voordeel mee!  

Ga naar mijn.bovag.nl/podcast of luister via uw favoriete podcast-app. 

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2022-03.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring