De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Zorgen over een toename van het verzuim
0%
Terug

Zorgen over een toename van het verzuim

Laatste update 25 oktober 2024Leestijd: 3 min
man ziek op bed verzuim

Diverse leden geven BOVAG het signaal dat zij zich zorgen maken over de toename van het verzuim. Om erachter te komen wat er nu precies speelt, heeft BOVAG met verzuimspecialisten van een aantal grote werkgevers uit de BOVAG-branches bij elkaar gezeten. Waar ligt het toenemende verzuim volgens hen aan en wat kun jij eraan doen?

Zo’n twintig procent van het verzuim heeft een medische oorzaak. Het gaat hier bijvoorbeeld om griep, rugklachten, kanker of een burn-out. Dat betekent dat zo’n tachtig procent van het verzuim niet-medisch is. Dat kán liggen aan het werk: een te hoge werkdruk, een conflict met een collega of te moeilijk of te makkelijk werk. Maar ook de thuissituatie kan verzuim opleveren. Een medewerker die bijvoorbeeld midden in een scheiding zit, die een dierbare heeft verloren, met geldproblemen worstelt of mantelzorg moet geven aan een vader of moeder op leeftijd.

Trends

Landelijke uitdagingen zoals het personeelstekort en de vergrijzing hebben invloed op verzuim. Daarnaast kampen we met de nasleep van coronapandemie. Dat varieert van de vraag of je je bij een loopneus al ziekmeldt, tot de toegenomen wachtlijsten in de (gezondheids-)zorg. Het verschil tussen generaties komt ook terug. Verzuim heeft dus vele oorzaken. Daarom is er ook niet één kant en klare oplossing te geven.

Wat kan je doen?

Dat betekent niet dat je niets kan doen. Verzuim met een niet-medische oorzaak is te beïnvloeden. Dat begint vooral met het kijken naar de mens. Trekt een medewerker zich de laatste tijd meer terug, of meld iemand zich vaker ziek? Zijn er veranderingen in productiviteit of is er sneller een emotionele uitbarsting? Dat zijn mogelijk signalen dat er iets speelt wat na verloop van tijd voor verzuim kan zorgen. Wat je dan het beste kunt doen is simpelweg met elkaar praten. Want als je de oorzaak kent, dan kan je ook meedenken in een oplossing.

Wat daarnaast kan helpen, is het uitgangspunt dat medewerkers zelf ook een rol hebben bij het inzetbaar blijven. Gebruiken zij hun persoonlijke beschermingsmiddelen? Durven zij naar de leidinggevende te gaan om iets te bespreken? En als een medewerker echt uitvalt, welke rol heeft deze dan zelf? Je gaat dan uit van een inzetbaarheidsbeleid, in plaats van een verzuimbeleid.

BOVAG gaat verder aan de slag met deze inzichten. Via deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen op dit thema.

Vragen? 

Wil jij signalen aan ons doorgeven of heb je een praktische vraag over verzuim? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.